Aan het eind van de zomer had ik een verjaardag van een klasgenoot die in een nabij gelegen plaats woont. Veel mensen die er waren hadden bij mij in de klas gezeten en kende ik erg goed. Anderen zaten nu bij me in de klas en hoopte ik ooit nog een keer goed te leren kennen. Zo ook Jan-Willem. Een ventje waarmee ik nooit dacht op te kunnen schieten omdat hij voor Feyenoord is. In die tijd had ik namelijk een Ajax-virus waardoor ik geen enkele andere club kon waarderen. Maar goed, deze Jan-Willem was dus ook op de verjaardag. Vraag me niet hoe, maar op een een of andere manier is hij dronken gevoerd door vrienden, en lag hij even later half over de hamster van de jarige heen te kotsen. Wat hadden we een lol. Iets minder leuk was dat ik op de terug weg bij deze oh zo drankzieke Jan-Willem in de auto moest zitten. Op een gegeven moment moest hij weer kotsen en heb ik voor hem langs het portier open gedaan. Gelukkig kotste hij niet over mij heen. Even waren we van plan om hem aan de weg te laten staan en hem op te halen wanneer hij weer nuchter was. Dit hebben we uiteindelijk toch niet gedaan omdat we te bang waren dat hij in heb bijgelegen water zou vallen. Ook had ik medelijden met hem, omdat ik weet hoe het voelt om ziek te zijn van de drank. Ik vond het allemaal een beetje gedoe van niks, maar dat kwam vooral door mijn afkeer voor Feyenoorders.

Wanneer ik in de klas met Jan-Willem praatte ging het meestal over voetbal. Altijd elkaar bestoken met de voetbaluitslagen van het weekend of met de transfers. Wanneer de een een feit gaf, gaf de ander een nog erger feit. Langzaam, bijna zonder dat ik het merkte kreeg ik dankzij deze Jan-Willem respect voor andere voetbalclubs, zelfs voor Feyenoord! Elke club moet een kans hebben.
Onze gesprekken werden steeds gezelliger en kregen een diepere inhoud. Op een gegeven moment, vraag me niet hoe, kwam hij erachter dat ik van schrijven houd, en dat ook vaak doe. Hij vroeg of hij wat mocht lezen. Ik liet een van mijn columns lezen. Hij stond er geloof ik nogal verstelt van wat ik allemaal op papier kliederde. Maar hij vond mijn leven triest zei hij na het lezen. Ik legde hem uit dat hij niet alles te letterlijk moet nemen, dat delen van mn column waar waren, maar andere delen totaal overdreven of verzonnen. Hij vroeg me om hem meer te laten lezen. Na een tijdje heb ik hem verteld dat ik wel eens op Columnx.nl columns schrijf. Hij heeft ze gelezen, en was (als ik hem moest geloven) diep ontroerd. Wel moest hij beloven dat hij het aan niemand door zou vertellen, maar ik vertrouwde hem daar toch al in. Volgens mij is hij mijn allergrootste fan. Hij kijkt elke dag trouw op columnx.nl of er al weer een nieuwe column van me staat. Ik vind dat erg bijzonder dat hij mijn werk zo waardeerd.

Inmiddels gaan nog steeds veel gesprekken over voetbal, maar op een onbewaakt moment schakelen we even over naar mijn columns. Bedankt Jan-Willem voor je interesse!


9 reacties

pepe · 6 maart 2004 op 11:27

Leuk om te lezen Farfalle, ik zal je gelijk verklappen dat je nog meer fans hebt.
Hier zijn de huisgenoten ook echte feijenoordfans, maar echte fans gunnen ook anderen clubs hun overwinningen hoor!!

Jan-willem pas op, als je eenmaal besmet bent met het columnx-virus kom je er moeilijk van af!

feyenoord4ever · 6 maart 2004 op 14:54

Jah dat feestje zal ik niet snel vergeten :pint: (wat ik er nog van weet dan 😀 ). kben blij dat je respect kan opbrengen voor feyenoord, zou ik niet snel kunnen voor ajax. Op een of ander manier irriteerd ajax me gewoon: in de krant die ik lees staat van ajax altijd een grote foto, terwijl er bij het wedstrijdverslag van feyenoord alleen tekst staat. Ook heb ik het gevoel dat alle scheidsrechters zijn omgekocht door ajax (maar dit zal wel komen omdat ik feyenoorder ben). Ook lijkt het net alsof ajax altijd met 1-0 wint, of in ieder geval niet beter was als de tegenstander maar met een gelukje wint. Maar dit is natuurlijk ook een kwaliteit die bij feyenoord ontbreekt. Ook heb ik wel respect voor ajax als het gaat om europees voetbal: vorig jaar kwartfinale CL!! Errug knap.

Over je columns kan ik maar 1 ding zeggen: Geweldig!!

en pepe, je hebt gelijk, column X is echt een verslaving aan het worden. maar van schrijven zal het niet komen, khou het liever bij lezen.

Kees Schilder · 6 maart 2004 op 15:47

Laat Pleuro dit maar niet horen.Die komt met het voltallig heerenveens voetbalensemble Columnx even aandoen.
Goed geschreven, leuk om te lezen.

Ma3anne · 6 maart 2004 op 15:57

Nou, Jan-Willem, een hele eer zo’n column over jou, hè?

Weer erg goed geschreven Farfalla!

Li · 6 maart 2004 op 16:13

[quote]Vraag me niet hoe, maar op een een of andere manier is hij dronken gevoerd door vrienden, en lag hij even later half over de hamster van de jarige heen te kotsen.[/quote]

Leuke column!
Maar eh, Hoe is het met de hamster? 😛

Farfalla · 6 maart 2004 op 16:32

[quote]Maar eh, Hoe is het met de hamster?[/quote]

De hamster maakt het zeer goed. Hij had een leuke hamsterzuster ontmoet toen hij in het hamsterziekenhuis lag wegens verstikking. Hij heeft er alleen een shock aan overgehouden. 😀 😉

[quote]Laat Pleuro dit maar niet horen.Die komt met het voltallig heerenveens voetbalensemble Columnx even aandoen.[/quote]
Laat ze maar komen. Er zijn meer fans van Ajax dan van Heerenveen. Volgend jaar spelen we Heerenveen eruit.

Mup · 6 maart 2004 op 23:02

Als je instuurd voor de schrijfwedstrijd, wat je echt moet doen, vermeld er dan maar niet bij dat je een vriend hebt die langs de weg staat te kotsen 😉 Komt niet zo milieuvriendelijk over:-)

Groet Mup.

Eftee · 7 maart 2004 op 23:58

Derde poging…. M’n reaktie wil niet blijven plakken, hij verdwijnt steeds weer in cyberspace:-o.

Ik vroeg me ook al af hoe het met de hamster was afgelopen. Gelukkig heeft hij de zuurdampen overleefd.

Je moet echt mee gaan doen aan die schrijfwedstrijd Farfalla.
Weer een leuke column.

Maestro · 21 april 2004 op 21:35

Ik was een van de aanwezige bij het feestje, en kan vertellen dat Jan-Willem (zonder streepje is het toch mooier :-p)het flink te pakken had ja. En ik was ook vaak bij de gesprekken over het voetbal en ik heb begrepen dat de vete tussen de 2 inmiddels helemaal over is. Maar tijdens die onbewaakte momenten over het schrijven ving ik ook wat op over het siteje. Jan-Willem heeft heel trouw zijn woord gehouden door het niet te vertellen maar uiteindelijk heeft Farfalla het toch verteld (mede dankzij mijn charme 😛 ) en ik was vereerd dat ik het mocht weten en ik vind het zeker leuk om jullie columns te lezen en wie weet.. schrijf ik er zelf ook wel eens eentje..
Maar dat is ff afwachten 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder