Er zitten drie jongens in mijn huiskamer. Mijn zoon van 10 samen met de broederschap van hiernaast, zijnde onze kleine grote buurman van 6 en zijn broertje van 4. Met een ernstig gezicht bekijken ze de laatste uitvinding van mijn zoon. Die heeft met meccano zojuist een batterij-aangedreven zwabber uitgevonden. Een stukje keukenpapier dient als poetsdoek en nu is hij de vloer aan het swifferen. Het gaat geweldig en niet alleen de vloer glimt. Jongens zijn vervelend, brutaal en druk, dat hoor ik dagelijks. Ik kan u verzekeren, die van mij ook. Toch vergeef ik ‘m, want ik heb baat bij zijn uitvindingen. Mijn vloer is immers schoon? Eerder vandaag heeft hij gestofzuigd. Met een blik op oneindig, rode wangen en tong uit de mond. De bank is gegarandeerd haarvrij en dat is knap, met twee honden in huis waarvan de vacht met dit koude weer vanzelf loslaat en wegstuift.
Gisteren zagen we de terugkeer van technisch onderwijs op de televisie. Het Vakcollege wel te verstaan. De oude LTS is niet meer, dat is jammer want er is geen technicus meer te krijgen die iets kán. Ja, een ingenieur kan prima tekenen hoe iets moet, maar aanleggen hó maar. En de technische jongeren díe we hebben, hebben niet goed geleerd hoe je iets moet aanleggen. Ten minste, dat zeggen de échte vaklui van boven de veertig.

De LTS moet terug! Met het afschaffen van de technische school kregen we een nieuw probleem: hangjongeren en scootermaffia. Gek? Nee hoor, deze uiterst inventieve jeugd móet namelijk van de onderwijsminister in de schoolbanken zitten en wel met havo stof, aangeboden op het VMBO. Tot ze een diploma hebben, of tot hun 18e. De keus is aan hen. Daar worden zij niet gelukkig van en de leraren ook niet. Doorgaans hebben deze jongens gouden handjes, een uitvinderziel én een scooter. De laatste is meestal subliem opgevoerd en in concoursstaat. Leg dat maar eens uit aan een Gymnast. Wiskundig sleutelen, het bestaat niet en echte handarbeiders zitten niet. Die dóen!

Op de televisievakschool waren zelfs de leraren enthousiast over het lesgeven. Ik ging er even voor zitten. Het bleek, dat de jongeren op deze vakschool juist wel gemotiveerd zijn, doordat de schoolbanken zijn weggemoffeld. Precies, meer tijd voor praktische zaken als lassen, autosleutelen, timmeren en loodgieteren.
Zelfs mij, als a-techneut van de vrouwelijke kunne, leek het wel wat. De terugkeer van de LTS in een nieuw jasje. Mét gedreven leraren én dito leerlingen. De ideale school? Geen idee, maar in elk geval een school om te onthouden, voor onze eigen Barabas.

Hij is (nog) geen klier, maar hard op weg, want hij is handig. Getuige mijn vloer, want die is inmiddels perfect schoon.

Categorieën: Maatschappij

Odette

Overtuigd twijfelaar. Boetseert woordjes tot sprekende beelden.

5 reacties

Avalanche · 11 februari 2010 op 19:52

Warm pleidooi voor een goede zaak! Ik ben het, ondanks het ontbreken van een Barabas in huiselijke kring, volkomen met je eens.

Emiliever · 11 februari 2010 op 20:09

Leuk verteld! NIet alleen prettig voor de jongetjes (en meisjes) die dan een opleiding kunnen volgen, maar ook fijn voor de samenleving: eindelijk voldoende vaklui als je ze nodig hebt!

Trukie · 12 februari 2010 op 00:51

Bestaat meccano nog? Als meisje kreeg ik een oude doos ergens uit de familie om mee te spelen. Het was aan mij niet besteed. Dus snel weer door naar een volgende kleuter in de familie. Het blijkt al generaties lang een uitstekende test om op jonge leeftijd de techneuten van de alpha’s te onderscheiden 😆

Mien · 12 februari 2010 op 14:17

———————————————–

Leuke column.
Voor ontwikkeling vatbaar.
De huishoudschool moet ook terug.
Misschien in combinatie met de LTS.

Mien Alfabetapracta

Foto gemaakt door Melanie Bonajo
Zie ook: [b][url=http://www.ppowgallery.com/selected_work.php?artist=8]PPOW Gallery New York[/url][/b]

[img align=left]http://11k2.files.wordpress.com/2008/10/081009_melanie_bonajo4.jpg[/img]

pally · 12 februari 2010 op 18:32

Ik ben het helemaal met je eens, Ont, Al is dat altijd een beetje saai. Terug , die LTS! Laat jongens en meisjes die graag praktisch bezig zijn, zoveel mogelijk uit de schoolbanken blijven.
Laat ze met hun handen concrete dingen doen. heerlijk én waardevol.En ze leren net zo goed…

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder