In tegenstelling tot een paar maanden geleden kom ik tegenwoordig meer vaderfiguren tegen dan moederfiguren. En meer broerfiguren dan zusfiguren. Het aantal oomfiguren en tantefiguren dat ik tegenkom is hetzelfde gebleven. Laatst kwam ik een combinatie tegen. Een vaderbroerfiguur. Het vadergehalte komt zeker niet door het minieme verschil in leeftijd, maar eerder door het lesachtige en het wijze, en daar de wijze waarop. Het broergehalte dat de man voor mij heeft komt door zijn liefhebberijen. Vrouwen, motoren, schrijven en nog een tiental karaktertrekjes. Op bijna alles pakt ie me in en houdt ie me eronder. Mijne pa is niet te evenaren maar die vaderbroerfiguur, daarvan zou ik ook met plezier zijn gereedschap naar de gallemiezen helpen. Zou ik hem eens vragen of hij niet eens een dagje mijn broertje wil zijn? Mijn broertje dat ik nooit heb gehad? Mijn iets oudere broertje voor één dag.

Wanneer ik mijn broer voor één dag heb zou ik een vrije dag nemen. Of een vroege dienst, als het niet anders kan. Kan mij oudere broer voor één dag me komen ophalen van ’t werk. Kan ik zeggen tegen mijn collega’s: Kijk collega’s, da’s mijn iets oudere broer.
Daarna zouden we babbelen over vrouwen, motoren en schrijven. Ik zou aan mijn oudere broer voor één dag vragen of we koffie gaan drinken bij ons moe. Ons moe zou honderduit vragen aan haar tweede zoon voor één dag. Ze zal hem voor één dag wel haar lievelingszoon noemen.
Tegen mij zal ze zeggen:
‘Wanneer gaade gij ook eens zo’n écht boek schrijven als onze Joop? Das noggis wa anders dan da prulboekske van u!’
Misschien hoort er bij deze kranige woorden van ons moe een kleine verklaring. Ons moe is een Belgische maar verdomd, dat Woensdrechtse dialect heeft ze aardig onder de knie. En ze heeft daar wel een punt. Mijn oudere broer voor één dag, onze Joop, hééft een écht boek geschreven. En het is nog een goed boek ook.

Onze Joop, mijn oudere broer voor één dag heeft veel meer verstand van verbrandingsmotoren dan ik. Kleppen, zuigers, bougies, balhoofdhoeken, apexen en heel den annekesnest. Alles kan ik hem erover vragen. Alles kan ie me leren en wijsmaken, ‘k heb er ook zo weinig verstand van. Wanneer ons moe zich efkens terugtrekt om een waske en een plaske te doen, Joop heeft namelijk zijn vuil goed meegenomen naar zijn moeder voor één dag, vraagt Joop aan mij het een en ander waarvan hij denkt dat ik er wat vanaf weet. Piekende grotten, squirten, clitoraal orgasme, de eilandjes van Magelhaen en nog wat van die streken. Wanneer we de toilet horen doortrekken, het teken dat ons moe weer in de bijkeuken binnenkomt vertelt Joop snel over cichorei, het verschil tussen rietsuiker en bietensuiker en waarom hij bij de titel van zijn boek is gekomen. De wraak van IQ 105.
Ons moeder schenkt nog een goei bakske koffie in voor haar twee schavuiten.

Joop, mijne oudere én wijzere broer voor één dag, en ik gaan na de koffie even onder de notenboom bij het ouderlijk huisje zitten. Op het bankje dat onze pa nog in elkaar heeft getimmerd. Al gauw vergeten we de cichorei, en de bieten en gaat het gesprek over op de vrouwen. Ons moe moet nog wat wasgoed ophangen. De sokken en onderbroeken van Joop hangen al snel te wapperen in de frisse wind. Joop mag dan wel maar voor één dag haar zoon zijn, hij moet proper ondergoed aan z’n gat hebben. Ons moeder is me er eentje hoor! Onze Joop en ik hebben het van geen vreemde. Maar goed, een specifiek meiske komt ter sprake.
‘Het is me daar een fijneke’, zegt Joop.
‘Bijzonder is ze!’ Dat is er een van mij.
Wanneer we samen naar boven kijken, naar de takken van de notenboom, denk ik aan haar. Joop wil iets zeggen maar daar is ons moe alweer. Met een sneetje peperkoek. Jammer dat mijne toffe broer Joop ons vader niet heeft gekend. Maar hij zal hem ongetwijfeld bijzonder vinden, ook al heeft ie hem nooit gezien. Dat bijzondere meiske heeft hij ook niet gezien. Ik bijna.

Tegen een mens die slechts voor één dag mijn iets oudere broer is, vertel ik eerlijk over mijn gevoelens. Ik vertel tegen Joop over mijn jaloezie jegens hem. En nog niet eens in de eerste plaats omdat Joop alles weet over cichorei, bietsuiker, rietsuiker, verbrandingsmotoren en omdat hij heel veel Latijnse woorden kent. Nee, ik ben jaloers op mijn iets oudere broer voor één dag, Joop, omdat ie zo subtiel is. En omdat ie een écht boek heeft geschreven. Ik vertel hem dat ik zijn boek, de wraak van IQ 105, beter vind dan ‘watervrees tijdens een verdrinking’ van Brusselmans. Niet in de laatste plaats door de spanningsboog. Die bij ‘de wraak’ van Joop beter en sterker is dan bij het boek van Herman. Het boek van Herman kan ik gemakkelijker wegleggen tijdens het lezen. Ik kan gemakkelijker het blad een ezelsoorke geven en bij het terug beginnen lezen durf ik een paar regels missen. Dat heb ik bij het boek van mijn broer Joop nooit gehad. Dat komt door die spanningsboog.

Ja, het boek en zijn stukskes, daar ben ik jaloers op. O ja, en op zijn plaatsje in de schuif, bij dat ene bijzonder meiske. Zou Joop mij op die ene dag dat ie mijn oudere broer is die ik nooit heb gehad willen uitleggen hoe de verbrandingsmotor werkt? Of wat de klepspeling is van de Sareola? Als er nog tijd over is, ’t mag al donker zijn, heb ik nog een vraagje. En die gaat dan niet over de bijwerkingen van de chicorei.

Categorieën: Algemeen

25 reacties

Mien · 7 juni 2012 op 08:33

Een diepere Louis.
Kwetsbaar mooi.
Annekesnest?
Zeker weten dat er niet ergens een zusje losloopt?
Jammer dat je deze mooie inkijk onderbrengt in de rubriek Algemeen.

Mien

Libelle · 7 juni 2012 op 10:18

Die oudere broer van u, voor één dag, heeft u geïnspireerd tot een memorabel stukske.
Voor mij zeker, immers ook ik heb een boek geschreven. Ik zou het best weer eens willen lezen, door uw bril, want dat is een bijzondere.
Weet u zeker dat u die oudere broer maar voor een dag wilt hebben? Of wordt het de zuster?
The winner takes it all!

lisa-marie · 7 juni 2012 op 10:57

die broer voor één dag komt er ooit wel, weet ik zeker.
ik vind hem mooi, kwetsbaar en ook humoristisch.

Pierken · 7 juni 2012 op 11:30

Weemoedig, plezant en sterk geschreven! Meer dan geloofwaardig gezin gesticht rondom de fictieve eendagsbroer (wat hebben sommige vliegensoorten het toch maar makkelijk). Verstapte me even bij ‘mij broer’ en ‘de toilet’, maar liep zonder omkijken fluitend verder. Lees oe heul gaerne!

LouisP · 7 juni 2012 op 11:42

Libelle,
over zusters en nachtzusters gesproken. In dat boek, de wraak van IQ 105 komt er ook een Nachtzuster voor. Die de pijn wegneemt. Het deed me op dat moment wat pijn om het te lezen.

Yfs · 7 juni 2012 op 15:03

Donders Louis!
Wat zou ik graag bij ‘jullie moe’ op de koffie gaan. Ik had nog uren door kunnen lezen zonder dat het me was gaan vervelen! T’is dat ik de vraag ‘Wat wil je later worden’ als klein meisje al beantwoord heb met ‘ballerina'(what else?) Maar als ik toen had geweten wat ik nu wist zou ik ‘Louis P’gezegd hebben! Dan maar geen grote broer!! 😉

sylvia1 · 7 juni 2012 op 20:33

Complexe column. Met veel lagen, verstopte betekenissen, dubbele bodems, raadsels.
Wel mooi om te zien hoe je je kleintjes hebt herschreven tot een grote (of was het andersom?).
Wees maar zuinig op je grote broer, al is het voor 1 dag.

@ Libelle, verkoop jij de Wraak van IQ 105 nog steeds? Begin nieuwsgierig te worden…

Nachtzuster · 7 juni 2012 op 21:43

Een bijzonder intieme kijk in een droom, in een sfeer vertelt waarvan je achteraf denkt; He, was ik daar niet bij?
Mijn complimenten, Louis. Kan ik jou en je broer, voor één dag, niet adopteren? Als broers uiteraard.
Je hebt, ook dankzij deze column, mijn interesse gewekt in het boek ‘De wraak van IQ 105’.

Dank voor dit brok leesgenot.
N.

LouisP · 7 juni 2012 op 22:07

Mijn complimenten, Louis. Kan ik jou en je broer, voor één dag, niet adopteren? Als broers uiteraard.

Ik weet nie of onze Joop da durft, ikke wel..

dank je wel Nachtzuster

LouisP · 7 juni 2012 op 22:10

Wees maar zuinig op je grote broer, al is het voor 1 dag.

Ik ga daar heel zuinig op zijn Silvia1 ’t wel mijne enige broer hè

dank je

LouisP · 7 juni 2012 op 22:14

Miljaar Yfs, wat een schoon compliment, heel schoon

dank je

LouisP · 7 juni 2012 op 22:15

Mooie woorden Pierken(zo plezant om die naam uit te spreken of te schrijven, gelijk een figuurtje van Jeroen Bosch)

dank je..Pierken

LouisP · 7 juni 2012 op 22:16

die broer voor één dag komt er ooit wel, weet ik zeker.

Tja LM,
hij moet wel willen hè! Dank je

LouisP · 7 juni 2012 op 22:17

Mien,
heel raar, ‘k kon niet kiezen welke rubriek, vandaar.

Wow, mee ons vieren naar de efteling! Ikke mee onze Joop durven meer dan die maskes

Sagita · 8 juni 2012 op 00:09

Originele samenspraak van de ik-persoon met het alter ego ‘mijn oudere broer Joop’ weliswaar voor een dag, maar juist daardoor krijg je een concentratie aan verlangens van de ik-persoon.
Toch een paar opmerkingen: Ik vind het begin erg stroef met al die figuren. Kan korter. Eenmaal in alinea 3 begint het verhaal goed te lopen en wordt ook steeds boeiender. Voorlaatste alinea is de laatste zin met de toelichting op de spanningsboog overbodig.

LouisP · 8 juni 2012 op 00:27

Voorlaatste alinea is de laatste zin met de toelichting op de spanningsboog overbodig.

Helemaal waar. Ik voel ’t nu ook.
Dank je wel voor je reactie

L.

arta · 8 juni 2012 op 08:32

Louis, wat ben je toch een bijzonder mens.
Bedenk dat je voor deze broer voor één dag niet hoeft te buigen: Hij mag ook heel blij zijn met jou!

Mien · 8 juni 2012 op 09:00

Off topic (en ook weer niet):
Joop, Joop, Joop, eindelijk rinkelt er een belletje.
Ik zou het [b][u][url=http://examedia.nl/columnx/userinfo.php?uid=2036]Joop[/url][/u][/b] zelf even vragen Sylvia.
[b][u][url=http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1317302]Recensie Wraak van IQ 105[/url][/u][/b]

Joop, ik ben ook benieuwd naar jouw boekje.
Mag ik er in Café CX reclame voor maken?
Er is zelfs een [b][u][url=http://examedia.nl/columnx//modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=207&forum=3]speciaal topic[/url][/u][/b] voor.

Mien

p.s.
Klapdoos, Shitonya, Avalanche, Pally, Fem, Trawant, LouisP, allemaal schone CX-ers die één of zelfs meerdere boekjes geschreven hebben via “printing on demand”- uitgevers. Well done. Ik ben er als CX-ers trots op in zo’n gezelschap te verkeren.

sylvia1 · 8 juni 2012 op 09:13

Ik héb het Joop ook gevraagd, Mien. (Libelle!)

Dees · 8 juni 2012 op 09:15

Vind het vaak lastig om op jouw stukjes te reageren. Maar dat deze bijzonder is, zie ik ook. Mooie hang naar.

Soms op het randje van dweperig. Maar waarschijnlijk is dat ook wat bij jou kan horen, grenzeloze eerbied, bewondering en vermoedelijk trouw.

En dat laatste opgehuistuinenkeukenmaakt uit een paar stukjes, dus mss heb ik het straal mis 😉

Sagita · 8 juni 2012 op 10:44

😆

LouisP · 8 juni 2012 op 11:50

Zou iemand die dweept dat zelf ook zo ervaren, vraag ik me af. Het geeft me wel een goed gevoel dat ik iets heel erg goed, mooi of bijzonder vind, kan vinden, zonder dat ik me om wat dan ook druk hoeft te maken of me ergens door laat begrenzen.
Merci voor de reactie

Jip · 8 juni 2012 op 16:35

Weet je Louis ik heb ook een broer gehad. Broers zelfs en iets ouder. Zo gezellig met zijn allen in de mand bij mam, maar na een paar weken kwamen er baasjes en ik heb ze nooit meer gezien! 😥

trawant · 10 juni 2012 op 11:51

Wat een mooi hunkerig stukje Louis..maar ons moe is ook niet mis hoor..ik heb geen moe meer..maar ik mag vast wel voor een dagje die van jou..en mijn was meebrengen..toch?
En graag boter op mijn sneetje peperkoek.

LouisP · 10 juni 2012 op 13:39

Da zou wa zijn! Ikke mee onze Joop en den oudste, onze Trawant, bij ons moe. Na da sneeke peperkoek gaan we mijne F-route rije. Ons moe kan dan wa waskes draaien. We kunnen de F-route wel nie jelemaal doen. ‘k heb er vroeger tamelijk veul binnengedaan.

merci Trawant

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder