Wat doe je als iemand in jouw bijzijn onwel wordt? Controleren of er nog een hartslag is? Luisteren of deze persoon nog ademt? Voelen of de borstkas van deze persoon nog beweegt? Nee, natuurlijk niet! Je doet het volgende: je schudt die persoon door elkaar. Ziet de persoon witjes? Heeft die persoon wat getrild? Wordt er niet gereageerd op het schudden? Tsja, dan zit er nog maar een ding op: dumpen. Zoek een oceaan, vaar twee kilometer van de kust vandaan en gooi de persoon overboord. Een dokter bellen? Alarmnummer? Nee, natuurlijk ga je niet bellen! Wat een onzin! Daar kun je die mensen toch niet mee lastig vallen? Dat lost elk weldenkend mens zelf op. En daarna? Daarna ga je lekker slapen.

Zonder zorgen, want je hebt iemand gebeld. Namelijk een vriend. Iemand die er verstand van heeft. Die heeft boven het slachtoffer gestaan en gekeken. En die heeft je verzekerd dat hij het wel zal oplossen. En dat jij lekker kunt gaan slapen. Dat is nog eens een vriend! Van hoeveel mensen kun je dat tegenwoordig nog zeggen? Dat zijn mensen waar je op kunt bouwen.

De volgende dag ga je gewoon naar school. Er is geen vuiltje aan de lucht. De zon schijnt even hard als gisteren. Maar dan wordt je opgepakt. Er zijn zowaar mensen die denken dat er iets niet pluis is. Fock man! Je kunt het stappen vanavond wel vergeten. Helemaal alleen zit je in de cel. Maar gelukkig regelt je vader een GSM. Fock! Juist op tijd. Je status is veilig gesteld. Jij bent het mannetje.

En in die oceaan? Daar ligt een mens. Van vlees en bloed. Iemands kind. Werelden storten in. Een moeder weent, voor altijd.
En jij? Jij slaapt er geen nacht minder om. Of vanaf nu wel?

Categorieën: Actualiteiten

16 reacties

Neuskleuter · 5 februari 2008 op 17:34

Het is preciés wat ik ook dacht. Echt exact. Helemaal eens.

Maar daarom is je column niet verrassend 🙂

Je schrijft wel vlot.

Siebe · 5 februari 2008 op 18:21

Ik heb erg grote moeite met de meningvorming in de zaak Holloway. Zowel met de publieke mening als met mijn eigen.

De verontwaardiging over de kwestie snap ik en die deel ik. Als het waar is wat Joran tegen de grote matennaaier Patrick heeft gezegd, dan is het allemaal ontzettend stuitend. Vooralsnog is het echter nog maar zeer de vraag wat er allemaal waar is en wat niet. Peter R. de Vries mag dan goed werk hebben verricht, bewezen heeft hij niets maar dan ook totaal niets.

Het enige wat volgens mij duidelijk is geworden, is dat met een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ gesteld kan worden dat Natalee niet meer leeft. Met een zelfde zekerheid kun je volgens mij zeggen dat Joran daar dan ook wel degelijk meer van afweet dan hij al die jaren heeft voor doen laten komen.

Zijn grootste misdaad tot dusver – in mijn ogen – is dat hij een moeder en een vader bijna drie jaar lang in opperste onzekerheid over het lot van hun dochter heeft gehouden. Dat is een regelrechte schande en daarbij past diepe, diepe verontwaardiging. Hoe kun je zo gevoelloos zijn? Alleen daarom vind ik de persoon in ieder geval al verderfelijk.

Voor de rest weet niemand nog hoe het zit behalve Joran zelf. Ook Peter R. heeft niks aan bewijs geleverd. Ik bewonder in dit geval zijn werk maar ik vind ook dat hij zijn bevindingen veel te groot heeft gebracht. Er is nog geen f*ck bewezen en hij heeft zijn beloften helemaal niet waar gemaakt. Er is nog helemaal niets opgelost. In plaats daarvan ontstaat er ondertussen een volksgericht waar de middeleeuwers geen brood van lustten.

Die Joran, die moet nu eindelijk eens gaan praten. In het maatschappelijk debat past vooralsnog terughoudendheid en vooral een koel hoofd. Niet al dat over-emotionele opblazen van dingen waar deze column slechts één voorbeeld van is. Het gaat uiteindelijk om feiten en daar heeft de familie Holloway boven ieder ander recht op.

Laat politie zijn werk nu gewoon even (opnieuw) doen en die jongen volledig uitwringen. Publieke verontwaardiging is misschien begrijpelijk maar draagt niet bij aan welk doel dan ook. En dat had Peter R. zich best een beetje beter mogen realiseren als je het mij vraagt.

Sorry voor deze lap tekst maar net als jij moest ik dít even kwijt. In essentie is je column niets anders dan wat we de afgelopen dagen al honderden of meer keren gehoord hadden.

Gr.
s

arta · 5 februari 2008 op 18:39

Ik ben het met Siebe eens.
Deze column voegt niets toe aan wat er al in de media omgaat. Geen bijzondere invalshoek, ik voel jouw woede, maar lees hem niet uit jouw stuk. Wat meer kracht, wat meer fantasie had hem zóveel sterker gemaakt…

(Overigens speelt ook mee dat ik enorm Joran-moe begin te worden…)

SIMBA · 5 februari 2008 op 18:57

Inderdaad arta, na de Wilders-moeheid ontstaat in zeer korte tijd de Joran-moeheid.
Conclusie: eikels zijn we snel moe 😀
Geen slecht stuk AN, maar je hebt de pech om de derde inzender over dit onderwerp te zijn.

Isabeau · 5 februari 2008 op 19:16

Je verwoordt mijn gedachten. Maak het ook voor mij niet echt verrassend.

Mosje · 5 februari 2008 op 19:50

Zo heel af en toe, soms dus, niet heel erg vaak, bij tijd en wijlen, ik zal maar zeggen zo nu en dan van tijd tot tijd, en dan bij hoge uitzondering, ben ik het eens met Siebe.
Het lijkt erop dat dit schaarse moment vandaag daar is.

ANekdote · 5 februari 2008 op 19:51

Dank voor jullie reacties. Ik begrijp ze ook. Ik heb dit stukje geschreven direct na de uitzending. Ik heb verwoord wat op dat moment in me op is gekomen. Intussen is er alles over gezegd. Teveel over gezegd en gespeculeerd. Mee eens! Helaas, maar terecht, kan niet alles direct na inzenden worden geplaatst.

Groetjes An.

Troy · 5 februari 2008 op 20:01

Ik sluit me als een mak schaap aan bij voorgaande meningen, maar ik ben wel verheugd over het feit dat onze Siebe uit Friesland nu ook eindelijk weer eens een column heeft geplaatst.

@Arta: Ik vind je aardig maar ik vind dat clownsgezicht behoorlijk verontrustend. Ik heb het niet zo op die vrolijke roodgekrulde clownskoppen 😥

Mosje · 5 februari 2008 op 20:02

En ik heb het niet zo op rode oogjes.
😀

EDIT: witte oogjes, roodomrand
😕

Siebe · 5 februari 2008 op 20:54

Offtopic:

Als Mosje het met me eens is moet ik iets vreselijk verkeerds hebben gedaan. Where did I go wrong??

Troy, het ziet er misschien zo uit maar het was geenszins mijn bedoeling hier een column van te maken. Ook dit is zo bezien een ietswat impulsieve reactie denk ik. De column? Die is onderweg, staat sinds zondag in de wachtrij… 😉

Ontopic:

An, thanks voor je sportieve manier van omgaan met… Zie ik soms ook wel eens anders, niet dat ik gelijk moet hebben of zo (heb ik dus ook niet aangezien Mosje het met me eens schijnt te zijn) maar fijn dat je open staat kritiek. Je uitleg snap ik en is helder. Je bent deels inderdaad een beetje het slachtoffer van die plotselinge Joran-moeheid zoals die hier al genoemd werd. Niettemin, soms is het goed een column even een nachtje te laten liggen. Dat is wel eens lastig als je een poos hebt zitten zwoegen en gewoon blij bent dat ‘ie ‘af’ is. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat dat er een dag later soms ineens heel anders uit kan zien. En dan is het bij nader inzien vaak prettig even gewacht te hebben met inzenden zodat je nog even kunt schaven.

Gr.
S

DreamOn · 5 februari 2008 op 21:00

Ik heb je column (toch) met belangstelling gelezen en ik kan me goed voorstellen dat je na de uitzending meteen verontwaardigd achter je computer bent gekropen om op te schrijven wat iedere Nederlander zo’n beetje denkt…niks mis mee toch?
En ja, het wordt een beetje een ‘uitgekauwd’ onderwerp, maar ik hoop zeker voor de nabestaanden van Nathalie dat de zaak nog verder wordt uitgekauwd en eindelijk wordt opgelost.
Pas dan kunnen er een hoop mensen weer lekker slapen, al heeft Joran zelf nooit last van slaapproblemen gehad… 😉

Groetjes DO.

Troy · 5 februari 2008 op 23:34

Ontopic:

@An: Nog even over je column; ondanks dat het geen vreselijk origineel schrijfsel is vond ik ‘em toch leuk om te lezen. Je hebt een lekkere schrijfstijl en de overdreven vorm die je hanteerde kan het met een wat minder gehyped onderwerp wel degelijk goed doen.

Offtopic:
@Mosje: Clowns zijn nog altijd angstaanjagender dan huilende zigeunerkindjes, zelf al hebben ze ietwat demonische ogen. Zo, Troy heeft gesproken.

@Siebe: Goed te lezen dat je weer wat hebt ingestuurd. Jouw mening over dit onderwerp vond ik overigens interressant om te lezen dus ik vond het formaat geen bezwaar. De vaak wat langere en goed onderbouwde reacties vind ik sowieso wel prettig tussen de voornamelijk korte opmerkingen zoals ‘mooi’ en ‘prachtig’.

KawaSutra · 6 februari 2008 op 00:38

Joran MP….bedoel je Joran for president? 😮
Ik wil best geloven dat dat zijn zelfbeeld is.
Minister-president….slaap zacht.

Trukie · 6 februari 2008 op 01:06

Precies mijn gedachten en gevoelens na de uitzending. Dus op dat moment een goede column. Helaas veranderen meningen snel in hypes. En is een dergelijke tekst ook snel weer achterhaald.

Op dit moment geloof ik misschien nog maar de helft van zijn verhaal. Het is een notoire fantast. Midden in de nacht met een motorbootje de oceaan op en niemand hoort dat?

Vroeger hadden we Croisset voor onoplosbare verdwijningen. Misschien maar eens aan Char voorleggen?

Dees · 6 februari 2008 op 09:22

[i]But she never even made it to her twenties[/i]
Het is wel een sympathiek stukje 😉

arta · 6 februari 2008 op 21:01

Sjooo, beter nu? 😀
(Excusez-moi, ff offtopic)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder