De politie? Ik kroop weg in de kelder, het licht uit, en luisterde wat deze lopende uniform aan mijn moeder vroeg ‘uw zoon heeft een vuurtje gestookt met als gevolg  dat.. ‘. De rest hoorde ik niet.  Ik werd geroepen ‘Jongen waar ben je, kom maar uit de kelder Rudi’  Het is maar goed dat jouw vader niet thuis is want die had die agent even haarfijn uitgelegd dat jij dat soort zaken niet doet. Maar, vertel mij jouw verhaal eerst zelf.

Ik keek naar het marmoleum en durfde mijn moeder niet aan te kijken.

Ik zag wat hout liggen, daar bij die huizen, daar en trapte het  vuur uit toen ik naar huis ging.

Wie heeft de politie verteld dat ik daar was? Verraaiers!

Wist jij niet dat naast dat huis een kippenhok staat? Nee, mama dat wist ik niet. Alle kippen zijn door de rook dood gegaan, jongen. Oh, kassian (zielig) dan  zeg. ‘Ja, kassian 12 kippen d o o d!, vertel het jouw vader zelf maar straks als hij thuis komt.

Op mijn kamer ging ik op bed liggen, keek even naar het plafond, sloot mijn ogen en viel in slaap.  Ik schrok wakker van mijn moeder’ s stem. ‘Rudi, naar beneden komen, we zitten aan tafel’. Op de tafel een fles ketchup, een pot sambal pedis (heet) en de pannen met rijst, sajor en daarin dreven 5 eieren (telor) smoor en draadjesvlees. Er stond ook een schaal met gebakken aardappelschijven, boontjes en 3 stukken kip. Onze borden werden opgeschept met wat wij graag wilden eten. ‘Rijst’, zei mijn vader. Gebakken aardappelschijven, zei mijn oudste broer. Ketang (aardappelen), jongen is niet goed! Van zetmeel wordt je dik.

Zo, vertel jij eens wat de polisie kwam zeggen.

Verraaiers die Belanda’ s en zei verder niets..keek me aan en wees mijn een gestrekte hand… naar boven jij!

Adoe Guus niet zo boos zijn. Eet nu jouw rijst met sajor nou maar, anders wordt het koud.

Mijn oudste broer, met zijn flaporen net zoals die van papa, keek op en zei ‘En waar moet Rudi nu naar toe?’. Ik prikte snel wat aardappel schijfjes in mijn mond en een hap van de kip. Stond op, schoof de stoel naar achteren, draaide me om en ‘Rudi, ik kom even naar boven, jongen’.  Mijn moeder deed dat altijd als 1 van de kinderen licht gestraft werd. Straks ga ik boven verder eten. Zonder eten moeten slapen kwam niet voor. Ik pakte mijn ‘ Naar de tropen’ plaatjes boek en droomde weg naar verre landen. Daar, daar Bangkok met de gouden Boedda beelden, daar zal ik ooit naar toe gaan.

 


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

6 reacties

Karen.2.0 · 22 augustus 2017 op 19:18

Mooie sfeertekening! Morgen eet ik Indisch 😉

van Gellekom · 23 augustus 2017 op 10:49

Prachtig mijn waarde mede absurdist

NicoleS · 23 augustus 2017 op 15:40

Arme Roedi. Een dromer was je zeker. Mooi!

Esther Suzanna · 24 augustus 2017 op 15:47

Mooi 🙂

Mien · 28 augustus 2017 op 20:52

Spannende verhalen van der Rudi. Mis alleen een hondje. ?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder