Bopske groeide op in Termunterzijl. Sinds hij daar weg is wordt er weer actief in God gelooft en werden de bijbels weer uit het vet gehaald.
Wij begrepen daar niets van. Er gebeurde tenminste iets in Termunterzijl. Ik bedoel, als Kerstmis op een doordeweekse dag viel, liep Bopske ’s nachts tijdens de roemruchte Termunterzijlse kerstfair,met een fakkel door het dorp. Dan stak hij de zes meter hoge kerstboom die in het beschermd dorpsgezicht stond opgesteld ritueel in de fik. Iedereen juichen toen. Je moest wel.
Omdat er verder weinig te doen viel in Termunterzijl reed Bopske op oneven dagen op een strooiwagen. Ook als de sneeuw op even dagen viel.Daar was hij heel duidelijk in .Je genoot.
Bopske gooide vaak tonnen gekookte eieren in de sneeuw. Daarna met de strooiwagen er overheen. Was een hype.Bleven mensen voor thuis toen.

Bopske was ook ineens vuurwerkspecialist. Legde hij in Termunterzijl aan een klas vol kinderen uit hoe je een dooie rat met vuurpijlen klein kon krijgen. WIj ademloos. Je leerde toch wat. Was maar eenmalig overigens.
Omdat het eenmalig was, rende Bopske , uit protest, op oudjaarsavond bij de burgemeester binnen en smeet hij een kilo rotjes op een hete bakplaat. Wij afwachten.Buiten.
Ook liep Bopske op oudjaarsavond met een granaatwerper door de stad.Verkocht hij huis aan huis vuurwerk.Niemand weigerde.Die winst toen. Was best veel geld voor die tijd.

Omdat er, zoals gezegd, in Termunterzijl, behalve een visrestaurant, een jachthaven en een verloren supermarkt van de Spar weinig te beleven viel, reed Bopske rond de kerstdagen altijd naar het nabijgelegen Delfzijl.
Zodra de eerste kerstbomen weer in de winkels werden opgesteld, zag je Bopske met een vorkheftruck de winkelstraat inrijden. Wij wedden welke winkel het eerst aan de beurt was.

Nog erger werd het als de eerste kerstliedjes in de winkels klonken. Dan zag je Bopske zijn dubbelloops jachtgeweer weer invetten. Kon je de klok op gelijk zetten..
Hij liep dan ineens een C&A filiaal binnen, alleen gekleed in een grijze regenjas, met een stokstaart op zijn rug gebonden en het jachtgeweer onder zijn arm.
Dan wachtte hij op de eerste inzet van last christmas van Wham en schoot hij zijn geweer leeg op de stereo installatie Dat beeld blijft je bij.
Bij de kassa leverde hij daarna zijn regenjas in en schoot met zijn dubbelloops een kerstengel van het plafond.
Nu begrijp je dat pas. Zo ging dat toen. Konden wij uren naar kijken.

Dit jaar is Bopske ineens dominee.In een kerk.Preekt hij over sneeuw en verdoemenis.Blijven de mensen voor thuis.Zijn nog geen beelden van omdat de mensen ervoor thuis bleven.
Voor ons is dat nieuw. Je accepteert het. Wat moet je anders…

Categorieën: Gezondheidszorg

3 reacties

rickevers · 20 december 2012 op 09:41

Volgens mij heeft iemand hier een beetje teveel Nico Dijkshoorn gelezen. De overeenkomst in stijl is herkenbaar.

Ik vind het niet slecht geschreven, maar ik moet er ook niet om lachen. Daarvoor is het teveel een fictief verhaaltje. Je mag wat mij betreft ook wel wat zorgvuldiger schrijven. Spaties na punten, let op hoofdletters, etc.

Kees Schilder · 20 december 2012 op 11:57

Zou kunnen.Behalve dat ik dit al 10 jaar geleden schreef.

Mien · 20 december 2012 op 15:34

Dus toch ouwe muk!!!
Maar wel goeie … 😆

Mien

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder