Mijn kerst leek dit jaar niet echt sfeervol te gaan worden. Mijn vriend zou kerstavond en tweede kerstdag de hele dag werken. Eerste kerstdag zou dus een dag vol verplichte bezoekjes worden, en kerstavond en tweede kerstdag een dag vol verveling in mijn eentje. Hoewel mijn vriend kerstavond plotseling vrij bleek te zijn hebben we niet echt kunnen genieten. Terwijl ik in mijn eentje een traantje wegpinkte bij de All you need is love kerstspecial was mijn vriend druk met zijn computer. Tot overmaat van ramp deed de C.V. het ook niet, waardoor het erg koud in huis was en we maar vroeg naar bed gingen.

Eerste kerstdag waren we al om 9.30 bij mijn moeder die graag wilde dat we meegingen naar de kerk. Ik ben christelijk opgevoed, maar om het geloof geef ik al jaren niet meer zo veel. Ik ga dan wel elk jaar met kerst ‘schijnheilig’ naar de kerk, maar het raakt me niet echt. In feite is het gewoon zonde dat ik een plaats bezet hou in de kerk, waar iemand anders misschien graag had willen zitten. Na het kerkbezoek zijn we als een gek heel Nederland doorgereden, om allerlei familie te bezoeken. ’s Avonds hadden we thuis een gezellig diner voor twee, beiden gekleed in drie lagen kleding, maar alsnog rillend, omdat de temperatuur in huis inmiddels tot dertien graden was gedaald. Dit lag niet in de planning, maar mijn vader wilde niet dat we ‘verplicht’ met kerst langs zouden komen. Ik zat de in dubio om een reparateur te bellen, maar ik vond het onbeschoft om deze op eerste kerstdag langs te laten komen.

Op tweede kerstdag heb ik om 8.30 toch de reparateur gebeld, welke een kwartier later langskwam. Toen werd alles gelukkig weer lekker warm en kon ik twee lagen kleding uitdoen na een uurtje. Peinzend hoe ik de rest van de dag door zou komen besloot ik in een vlaag van verstandsverbijstering het kerstevangelie uit de bijbel te lezen. Lucas 2. Op dit moment raakte dit me wel. Jezus leefde de eerste paar dagen van zijn leven in de kou. Daar staat tegenover dat ik na een dag in de kou me ontzettend zit te ergeren. Ineens besef ik wat het kerstgevoel is. Het gezellig en bijzonder hebben, welke omstandigheden er ook zijn. Dat het koud was deed niet af aan de gezelligheid van de avond ervoor. Ook dat je er voor elkaar bent wanneer dat nodig is behoort tot het kerstgevoel. Voor mijn vriend is het ook niet leuk om met kerst werken, maar voor onderweg heb ik allerlei lekkers meegegeven, waarvoor hij me erg dankbaar is. En waarom ‘vergeten’ we de geboorte van Jezus zo vaak met kerst? Terwijl dat toch de reden is waarom kerst is ontstaan en iedereen zich twee dagen in het jaar helemaal kan volproppen met lekkernijen. ’s Middags belt mijn vriend dat hij ook vandaag eerder vrij is en of ik zin heb mee uit eten te gaan. Ik spring haast een gat in de lucht. En verheug me op de komende avond. Na mijn heldere inzicht en dit kan mijn kerst niet meer stuk!

Of het kerstverhaal slechts fictie is of dat het echt gebeurd is, is niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, dat dit verhaal de oorsprong van kerst is en dit verhaal voor het ultieme kerstgevoel zorgt. Wat geeft er een warmer gevoel dan te zien dat er meer dan 2000 jaar geleden een heel bijzonder jongetje is geboren om de zonden van de mensen op zich te nemen?


8 reacties

Grumpy-old · 27 december 2007 op 14:20

Aardig verhaal, maar om nu te zeggen dat ik spontaan het “ultieme kerstgevoel ” krijg is echt teveel gezegd.

Greetz
Grumpy

pally · 27 december 2007 op 14:44

Wel een echte kerstcolumn, Strikje, maar daarmee ben je er natuurlijk niet. Ik vind het iets te veel een verslag, waarin ik weinig originele of interessante gedachten vind.
Op zich niet slecht geschreven.

groet van Pally

dj_Eddy · 27 december 2007 op 14:45

[quote]Eerste kerstdag waren we al om 9.30 bij mijn moeder die graag wilde dat we meegingen naar de kerk. [/quote]

[quote]Op tweede kerstdag heb ik om 8.30 toch de reparateur gebeld, welke een kwartier later langskwam. [/quote]

Jij bent iemand van de klok, dat is duidelijk! 😉

KawaSutra · 27 december 2007 op 15:41

Na bijna twee jaar weer terug op het CX-honk. Waar het kerstgevoel allemaal niet goed voor is.
Waarschijnlijk heb je heel veel kerstklokken in huis maar tijdsaanduidingen zijn meer voor in je agenda.
Even stilstaan bij de oorsprong is niet verkeerd en dat heb je prima onder woorden gebracht.

pepe · 27 december 2007 op 17:39

Allereerst natuurlijk leuk weer iets te mogen lezen van jou. Welkom wederom.
Verkeerd is het niet een warm kerstgevoel te hebben, en daarover te schrijven. Ik geloof wel dat met kleine aanpassingen het lekkerder had gelezen.

bv: Eerste kerstdag zou dus een dag vol verplichte bezoekjes worden, en kerstavond en tweede kerstdag een dag vol verveling in mijn eentje.

Hier tik je in een zin twee maal ‘een dag vol’, dat haalt de vaart uit je verhaal.

Ik hoop je weer geregeld iets plaatst hier.

Groetjes Pepe

SIMBA · 27 december 2007 op 18:13

[quote]Hoewel mijn vriend kerstavond plotseling vrij bleek te zijn hebben we niet echt kunnen genieten. Tot overmaat van ramp deed de C.V. het ook niet, waardoor het erg koud in huis was en we maar vroeg naar bed gingen.[/quote]
Nou…vroeg naar bed gaan, kan best genieten zijn hoor! 😀

Li · 27 december 2007 op 18:25

Eind goed, al goed Farfalla.
Het kan inderdaad geen kwaad om bij de echte kerstboodschap stil te staan. Deze boodschap wordt nog wel eens vergeten.

Leuk dat je er weer bent.

Li

weathergir · 28 december 2007 op 11:49

F, ik had bijna afgehaakt bij het eerste stuk van het verhaal. Echt ongezellig geschreven en ik voelde er eigenlijk weinig bij. En toen…

[quote]Jezus leefde de eerste paar dagen van zijn leven in de kou.[/quote]

… was ik blij even doorgelezen te hebben. Want de overpeinzing die volgde vond ik wel weer aangenaam. Blij te lezen ook, dat jouw kerst dan toch geslaagd was!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder