Hoort u ze al rinkelen, de kerstbellen? Sinterklaas heeft amper zijn kont gekeerd richting Spanje en ons hele land is omgetoverd in een groot Kerst winterwonderland! Op verschillende plaatsen en pleinen werd niet eens gewacht op de komst(!) van de Goedheiligman. In Schiphol bijvoorbeeld is het al kerst vanaf begin November. Welkom in Nederland, Merry Christmas! Mogelijk is dit simpelweg een wraakachtie van Schiphol uit frustratie dat de Sint nog altijd zijn stoomboot prefereert boven een vliegreis. Geen idee waarom eigenlijk, want afgezien van een snellere en comfortabelere reis gaan, zouden de schimmel, de pieten en hun cadeaus toch makkelijk in een A380 moeten kunnen passen. Vliegangst kan het niet zijn, aangezien deze heren zich toch ook moeiteloos van schoorsteen naar schoorsteen weten te verplaatsen…

Maar goed, terug naar Kerst. (Alsof ik het zou kunnen vergeten, want Kerst is overal) Kerstmuziek, kerstetalages, kerstbrood, kerstaanbiedingen, kerstconcerten, kerstvoorstellingen, kerstbomen, kerstverlichting, kerst zus en kerst zo! Nog even over kerstverlichting, ligt dat trouwens aan mij, of komen er elk jaar meer straten en meer lampjes bij? Ik geloof niet dat ze zich bij de energiebedrijven zorgen hoeven te maken over een crisis…

Het summum van de ultra kerstsfeer ‘experience’ lijken de kerstmarkten! Jarenlang hebben we deze, bewust of onbewust, met redelijk succes buiten het land weten te houden. Maar dit jaar lijkt echt het hek van de dam. Deze van oorsprong Duitse Weihnachtsmarkten komen in Nederland steeds meer in schwung. Zodoende worden dorps- en stadspleinen bezet met houten chalet-achtige stalletjes. Idealiter gecentreerd om een ijsbaan en een megagrote kerstboom. Daarnaast wordt glühwein en allerlei soorten bratworsten ingezet als katalysator om de typische Kerst “gemutlichkeit” op gang te brengen. Hoewel ik geen antikerst(man) extremist ben, krijg ik hier toch enorme uitslag van. Een Weihnachtsmarkt op het dorpsplein van Tietjerkstraweetikveel past gewoon niet! De gekunsteldheid, oppervlakkigheid en vooral ook troosteloosheid druipt er vanaf. De commerciële uitmelking van het kerstgevoel ten top!

Mijns inziens heeft Al Qaida ongewild een grote rol gespeeld bij deze Kerstverloedering in ons land door te dreigen met aanslagen op Duitse kerstmarkten. Op zichzelf geen slecht idee om een bom te gooien op een kerstmarkt overigens, maar ik verkies humanere en kerstvriendelijkere methodes om er vanaf te komen. Helaas voor Nederland katapulteerde deze dreiging volgens het “als Mohamed niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mohamed-”principe. Met in dit geval Kerstmarkt als zijnde de berg en de Nederlandse kersttoerist als Mohamed. Een gezegde dat een Al Qaida lid trouwens bekend zou kunnen voorkomen. De uittocht richting van busladingen kerstmarkttoeristen kon in het kader van hun eigen veiligheid worden omgeboekt naar kerstmarkten in eigen land. Om er nog een ander gezegde bij te halen, de interesse om het van nabij te horen donderen in Keulen was niet zo hoog. Een dergelijke injectie van kerstsfeer gretige bezoekers komt de kerstmarktenwildgroei goed van pas en de Nederlandse Kerstmismiddenstand vaart er wel bij. Het zou me dan ook niet verbazen dat we binnenkort te horen krijgen dat Al Qaida gesponsord of op zijn minst ingefluisterd is door de Nederlandse Kerstmismiddenstand. Die jongens moeten toch ook ergens hun geld verdienen. Ik heb al geprobeerd mijn vermoedens bevestigd te krijgen op Wikileaks, maar tot nu toe heb ik nog geen kerstklokkenluiders kunnen traceren. Daar moet ik wel bij vermelden dat ik in week tijd nog maar 2000 documenten heb doorgespit en zodoende er slechts nog 248000 te gaan heb. Het kan dus gerust nog tot volgend jaar kerst duren voordat ik dit complot ontrafeld heb. Dit onder voorbehoud dat Wikileaks dan niet bezweken is onder alle internationale druk. Het zou me allerminst verbazen als zowel de site als de oprichter Julian Assange er dan niet meer zijn (overleden onder verdacht onverdachte omstandigheden). Lang leve de vrijheid van meningsuiting en censuur, maar dat terzijde.

Las overigens wel in Wikileaks dat Obama, Verhagen en John de Mol overeen gekomen is dat Jennifer Hewbank the voice of Holland moet gaat winnen. Verspil er dus geen moeite en smsjes aan, de uitslag staat toch al vast.

Ik dwaal enorm af en was bijna ook nog over Keith Bakker begonnen, maar ik heb gelukkig wel mijn grenzen. Wat is de moraal van mijn verhaal? Kerst is prima, hartstikke leuk en gezellig voor degenen die dat willen, maar laten we het nou alsjeblieft niet overdrijven en ons compleet uitleveren aan de commercie. Geniet ervan, maar houdt maat, want met zoveel, overdaad schaadt.
Zalig Kerstfeest!


3 reacties

arta · 21 december 2010 op 21:01

Deze column vind ik een typisch geval van ‘schrijven is schrappen’! Met 200 woorden minder had je hetzelfde kunnen zeggen, met nét iets meer pit.
Overigens schrijf je wel lekker, hoor!

Mien · 22 december 2010 op 07:48

Mee eens Arta.
Maar ja, dat komt ervan als je de column een jaar opspaart. 😀

Mien Point

lisa-marie · 22 december 2010 op 08:35

helemaal met arta eens, wat schrappen dan leest het veel beter want je schrijft wel lekker ,hoor !

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder