Al zeker vijf jaar geleden verwijderde ik mijn Twitter-account. Meer dan een grote verzameling aan scheldwoorden, gênante foto’s en geesteloze uitspraken was er niet op mijn pagina terug te vinden, dus met oog op een toekomstige baan besloot ik (en een groot deel leeftijdsgenoten) alles permanent te deleten. Toch weerhoudt dit me er niet van om zo nu en dan wat steekwoorden in te typen bij de zoekfunctie, zodat ik weet wat er in de wereld gaande is.

Nu mag het toevallig ook zo zijn dat tijdens mijn studie duidelijk werd dat het niet altijd meer de journalist is die nieuws maakt, maar wij burgers zelf. Burgerjournalistiek noemen we dat. En dat is nou wat ik dan op Twitter vind. Want laten we eventjes eerlijk zijn, als er een meteoriet neervalt of Mart Smeets zakt in elkaar voor jouw neus, dan maak je daar toch ook eventjes een foto van? Juist. Twitter kent nog steeds een ongekende snelheid waar geen enkele journalist aan kan tippen. Mits je als journalist ter plaatse bent natuurlijk. Het enige wat de journalist nog kan doen is al die foto’tjes en informatie bundelen, zodat zij het weer kunnen verwerken in een artikel.. Maar nog altijd vroeg ik me af: hoe snel gaat dat dan?

Gisteren had ik na een lange tijd weer een ‘ik-typ-wat-namen-en-steekwoorden-in-op-twitter’ avond. Ik stuit op de woorden ‘beschoten’ en ‘Thialf’ bij een kennis. Huh? Op zijn account zie ik dat hij 30s geleden plaatste dat er een schot te horen was én dat er en bebloede man te zien was. Hij zelf was weggerend naar de auto. Driftig begin ik verschillende woorden door de zoekbalk te gooien. Van ‘aanslag’ tot ‘schietpartij’ en van ‘bloed’ tot ‘doden’. Niks. Ondertussen is mijn bron de enige die tweet. Al snel stromen bij hem ook kritische reacties binnen: ‘’Waarom ben jij de enige die dit meldt?’’ Na een half uur zie ik nog steeds geen tweets van anderen en ook nieuwssites blijven stil. Op dat moment krijg ik vraagtekens boven mijn hoofd. Vertrouw ik nu mijn eigen kringen niet omdat hij de enige is die mij deze informatie geeft? Of is de rest nou zo langzaam en Twitter écht zo veel sneller? Is dit hoe nepnieuws ontstaat? Hij zou toch niet liegen?

Na 40 minuten zie ik eindelijk een nieuwsbericht van NOS. Het klopte: een schietincident bij Thialf. Ik was dus toch niet gek worden. Achteraf denk ik: wat is nou 40 minuten? In dit geval dus lang. Het werd me nog duidelijker dat social media (stiekem kotsen we het uit) cruciaal is én ons slimmer maakt. En ook al heb je geen Twitter meer, doe me een plezier en bekijk zo nu en dan eens wat iedereen te melden heeft.

Categorieën: Media

8 reacties

Menno · 10 januari 2017 op 14:06

Het nut en het belang van Twitter worden in twijfel getrokken, gezien de hoeveelheid heftige boodschappen en scheldwoorden die er op terug te vinden zijn. Maar je hebt gelijk. Soms kun je Twitter ook gebruiken om de laatste nieuwtjes op te lezen, bijvoorbeeld in het Thialf stadion.

Kleine tip: probeer tijdens het schrijven het aantal voegwoorden beperkt te houden. Het lezen stokt als je te veel woorden zoals toevallig, eventjes, nou enz gebruikt. Je boodschap wordt bovendien krachtiger als je dat soort woorden achterwege laat.

Mien · 10 januari 2017 op 14:27

Twitter kan prima functioneren als signaalfunctie. Op eenzelfde manier als de koppen van de Telegraaf. Maar welk signaal geef je af? In pakweg 140 tekens? Zeker bij herhaling! Inhoudelijk is er geen soep van te maken. Ook niet als je de verzameling van berichten of koptitels bundelt en verder roeptoetert.
Door die soep heb je een punt en moet je zelf het nieuws maken, duiden en van inhoud voorzien. Liefst middels meerdere (betrouwbare?) bronnen. Daarna is het ook nog eens handig als je begrijpt wat er geschreven wordt. Anders zou je zomaar je neus kunnen stoten tegen de muur der communicatie en blijft alleen je eigen (beperkte) waarheid rechtop staan.
O ja, pas wel op. Nieuws kan altijd ook nog zelf gemaakt, geschreven, gebroken en/of gemanipuleerd worden. Lees ook eens ‘1984’ van George Orwell.
Prima binnenkomer Luzz, welkom bij Column X.

Karen.2.0 · 10 januari 2017 op 15:19

De afgelopen maanden hebben we allemaal kunnen ondervinden hoe het nieuws ‘gemaakt’ wordt. Dat geldt voor Twitter, FB maar ook voor ‘kwaliteitskranten’. Wat vandaag waarheid is blijkt morgen een leugen.
Goeie column, lekkere binnenkomer en welkom! Overigens eens met de tip van Menno, schrap alles wat geen afbreuk doet aan je boodschap en hij wordt nog veel beter 😉

NicoleS · 10 januari 2017 op 15:23

Twitter ja. Ik ben er net mee gestart. Half jaartje terug. Zolang je met mate gebruikt maakt van social media gaat het goed. Ahum. Ik mag best minderen. Welkom bij CX.

Nummer 22 · 10 januari 2017 op 17:14

#nihilisme. We twitteren wat af gebaseerd op leegheid en perceptie. Helaas.
# nihilisme. Leegheid van en door verwarden.

Mooie column!? Welkom?

van Gellekom · 10 januari 2017 op 17:58

Mooi deze column.twitter is heerlijk voor de verloren uurtjes.

Esther Suzanna · 10 januari 2017 op 19:32

Hele prettig leesbare en goede column. Wat mij betreft, niks meer aan doen! 🙂

Haat/liefde verhouding met Twitter. Ik zie de meerwaarde maar maak er geen gebruik van. Teveel loze kreten van aandachtvreters.

Bruun · 11 januari 2017 op 16:05

Goede binnenkomer. Twitter heeft voor mij persoonlijk meer amusements- dan nieuwswaarde. Nieuws haal ik bij andere bronnen vandaan vanwege de grotere betrouwbaarheid. Dan maar iets later op de hoogte.

Oh ja, welkom bij ColumnX!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder