De kinderen waren nog erg klein, toen ze al goed wisten dat ze bepaald eten niet lusten. Hier thuis ging dus ook vaak op “wat de boer niet kent eet hij niet”. En dus lag het aan het creatieve denken van moeder, om toch het eten naar binnen te werken, wat goed voor hen was. Zo had de oudste dochter al vroeg iets tegen groentes als witlof, andijvie, en spinazie, dus verzon de moeder andere namen. Andijvie werd heel simpel veranderd in Andevie en als je dat heel snel uitsprak dan klonk dat heel lekker. Rode kool vond dochter wel lekker en dus werd witlof gewoon witte rode kool, spinazie groene rode kool. Deze dochter is in leeftijd gemeten volwassen en inmiddels veranderd in een heel ander eetmonster, ze eet bijna alles wel en is beslist bereidt iets nieuws te proeven. Maar ze heeft de rare eigenschap gevormd, om nooit haar bord helemaal leeg te eten of haar glas/beker leeg te drinken. Dat laatste is vooral ergerlijk als je de boel opruimt in zo’n afwasmachine en even niet in de gaten hebt dat er nog iets in de beker of het glas zit. Het bezorgd me vaak natte sokken en extra gesop.

Dit alles is natuurlijk geen voorbeeld voor haar net beginnende puberbroertjes. Waarvan die van twaalf de kroon spant, die heeft alleen de eerste twee jaar van zijn leven groenten en fruit gegeten en is daarna alles gaan uitspugen wat geen suiker bevat. Als peuter en kleuter kon ik nog wel aardig spelen met de woorden en was penotti op brood een geliefd beleg soort. Dus hadden wij verschillende soorten penotti, die in een pot met twee kleuren chocopasta, maar ook de heel speciaal penotti van de slager die kon je net zo smeren als chocopasta. Nooit heeft hij door gehad dat hij smeerworst kreeg tot hij bij vriendjes ging eten.
Voor hem gelden de drie P’s als lekker eten, Patat, Pannenkoeken, Pizza (maar dan wel alles eraf geschoven). Sinds zijn zesde jaar eet hij wel Lasagne, dat maakte ik dan klaar in twee verschillende ovenschalen. De een was dan Lasagne met Kaas, wat hij absoluut niet lustte, de ander was Lasagne met Cheese, daarvan zat hij werkelijk te smullen. Dat heeft hij al die jaren gepikt. Wel moesten we als we eters kregen, ons geheim van te voren even influisteren, zodat zij het spel mee konden spelen.
De jongste is een uitzondering en eet bijna alles lekker mee, van hete saus, chilli con carne tot vreemde groentes uit verre landen. Niet dat hij nu alles even lekker vindt, maar hij lust veel gewoon wel.

Nu was er van de week een programma op tv van kinderen in Nepal, de twaalf jarige heeft gekeken. Hij vond het jongetje van een jaar of zeven/acht, dat maar zeven kilo woog heel erg zielig. Dit jongetje had namelijk zijn hele leven nog niet normaal te eten gehad, zijn ouders keken niet eens naar hem om.
Gelukkig is dit kind gered door een organisatie die heeft gezorgd er een pleegvader en moeder voor dit kind gingen zorgen.
Ik zag in de ogen van mijn zoon dat hij dit toch wel heel erg naar vond, en misschien beseft hij nu pas goed dat hij gelukkig hier geboren is en niet daar. Hij heeft hier de kans op drie keer een goede maaltijd per dag. Dan nog eens de lekkere tussendoortjes, als koek, snoep en in de weekenden chips.
Zou het helpen in zijn eetgedrag?

Categorieën: Diversen

pepe

Vrouw, (schone)moeder, leerling-creatief schrijven en nog veel meer. Wil je meer lezen? Hier schrijven wij (meiden van Mary)www.meidenvanmary.wordpress.com. Ik mag één van deze meiden zijn. Schrijven is schrappen, het schrijven schrappen is geen optie.

4 reacties

deZwarteRidder · 4 november 2003 op 18:10

Ben bang van niet Petra..
Ik was/ben zelf net zo en kind…
de 3 P’s en de en de 3 V’s (veel,vet en verzadigend)
En als mijn moeder dan zei….een kind in Bangladesh zou er blij mee zijn…
dan zei ik altijd.. Dan breng je het daar toch naartoe??
Maar goed de menukaart wordt door buitenlandse keuzes steeds groter dus er is hoop..
Hou vol..
Rich@rd 😀

godsgift · 5 november 2003 op 08:47

Ik weet precies wat jij bedoelt Peppe.
Mijn dochter van bijna 8 eet alles wat los en vast zit, van chocolade tot spruitjes.
Er is maar weinig dat ze niet lust.
Maar mijn zoon van 2 eet niks, ik moet kostelijke liga koeken kopen met extra vitamines, davitamon kauw vitamines omdat hij dan denkt dat het snoepjes zijn.
Ik moet van alles verzinnen om maar wat bij hem binnen te krijgen.
Maar meestal belandt het in de prullenbak
Dus met de 1 moet ik naar de diëtiste omdat ze te veel lust en met de ander maak ik me zorgen omdat hij zo fijntjes is en niks wil eten..
Het zal vast wel goed komen, maar leuk is anders.
Dit is misschien een troost.
Mijn jongste broer at ook bijna niks en wou ook nooit wat nieuws proeven.
Ruimde zijn rotzooi nooit op en was eigenlijk best een varken, Maar nu hij samen woont eet hij van alles, en is zo fanatiek op het schoon houden van zijn huis dat zijn vriendin een zenuw tik heeft op gelopen.
Dus ach het komt wel goed, nog even een paar jaar op onze kiezen bijten.

pepe · 5 november 2003 op 09:03

Wie wil ik nu geloven? Als ik de reactie van zwarte ridder lees, dan houd ik mijn hart vast en hoop dat onze middelste niet lijkt op jou (wat betreft eten dan he). Maar ik begrijp dat ook jij met de drie P’s en V’s wel groot geworden bent, dus is het best nog redelijk goed gekomen?
Dan hoop ik toch dat hij meer lijkt op de broer van Godsgift, dan hebben we nog hoop dat hij ooit nog lekker gaat eten (en ja opruimen zou ook niet verkeerd zijn).
Hij is nu 12 en eet dus al 10 jaar zo slecht, de arts op het consultatieburo zei me ooit maak je geen zorgen, sommige kinderen leven van de lucht!! Echt een geweldige opmerking natuurlijk, daar heb je wat aan als moeder 😡

Godspeed · 5 november 2003 op 13:28

Mischien moet je overstappen op sonde voeding.;-)

Slangetje in de neus, rechstreeks naar de maag.
Even een spuitje met voeding eventueel zelf te bereiden en klaar is kees.
Heb je ook een hoop afwas minder.:-D

Nu even serieus.

De jeugd/kleuters van vandaag hebben zoveel keus, vandaag de dag dat het kiezen vaak het probleem is. Als mijn dochter van 2,5 voor de koelkast staat, weet ze niet wat ze moet kiezen. Rose Vicee, 2 soorten gewone siroop, yochi, melk, sinaasappelsap, multi vrucht, K3 drank ( ik wordt gek, 1,70 euro voor 4 miniscule flesje inhoud 4×7,5 cc ofzo), ze drink gelukkig nog geen frisdrank. Dat zelfde geld voor snoep/koekjes, k3 koekjes, kabouterplop koekjes, ik word gek koekjes.

Met eten is het al het zelfde, elke week weer de meest exotische gerechten op tafel, terwijl als ze gewoon aardappelen met vlees en groente krijgen de minste problemen zijn.

Je zult maar kleuter zijn in deze TV-reclame maatschappij. Ik weet af en toe ook niet meer wat het allemaal is en of ik het wel lekker vind.

Feit blijft dat we het allemaal zelf in huis halen, en dus ook niet moeilijk moeten doen als ze het niet lusten. Mijn zoon van 12 krijgt heel vaak een boterham, als wij weer een of ander exotisch gerecht eten. En hij groeit ook zonder 7x middageten in de week hoor.

Mijn dochter van 6 maanden is dan gemakkelijk, die weet niet wat kiezen is, die maakt gewoon haar mond open als er iets (eetbaars) in de buurt komt.

Gr. Godspeed:pint:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder