Vandaag heeft een van de zoons zijn eerste Topo-toets van dit jaar. Hij heeft het heel goed geleerd en kent alles goed uit zijn hoofd, want met zijn IQ is niks mis.
Alleen de werking van de hersenhelften geeft hem een probleem bij lezen en schrijven. Het liefst zou hij dus letterloos door het leven gaan, inzicht en begrip heeft hij wel degelijk, zo is hij goed in tekenen, meetkundige sommen en berekeningen. Hij haalde uiteindelijk voor zijn topo-toets een 10, zijn juf schreef erbij YES ZEER GOED!! En zijn mams is trots op hem!! Hoewel het nauwelijks leesbaar is (zijn handschrift is als van een arts, onleesbaar) en het is fonetisch geschreven, maar hij snapt het echt wel!!

Zo schreef hij de antwoorden van de topo-toets:

nort-amiriek, awstraliei, afriek, antartiek, ueropa, zuit-amiriek, azieje, atlantieze ozijan, grote ozijan, Indiese ozijan, noordelijke ijsee, nortpolcirkol, kreftkeerkring, evenr, stendokkeerkring, zuitpolcirkol.

Ik blijf het een kunstwerk vinden!!

Het lijkt wel Russisch, maar dat is dus het probleem “dyslexie”!!
Ik zelf heb geen dyslexie en grote moeite met bovenstaande foute woorden tikken, voor hem moet dat dus ook zo zijn in onze taal. Moeilijk zeer moeilijk!! Probeer bovenstaande maar eens na te tikken/schrijven. Dat valt echt niet mee.

Jammer en zonde dat veel van deze kinderen niet meer begrip krijgen van hun omgeving (met name op school en van vriendjes). We weten immers allemaal dat de grote wijzen het over het algemeen op school ook niet zo best deden. Einstein is een goed voorbeeld, ook deze man had dyslexie en hij was verre van dom!!
Als ouder van zo’n kind moet je blijven knokken en je kind ook leren vechten voor zijn plaatsje in de maatschappij. Ik heb er wel vertrouwen in dat hij het gaat redden.

Met elektrische dingen kan hij goed over weg, zo sloot hij laatst maar even vier gewone boxen aan op zijn pc, voor een nog beter geluid, want die boxjes van de pc konden niet hard genoeg. De lamp van zijn grote zus moest vervangen en dan bedoel ik niet alleen een bolletje verwisselen. Hij schroefde de kroonsteentjes los en plaatste de nieuwe lamp wel eventjes.
En zijn zus zag het licht!!

Boomhutten bouwen, van alles en nog wat maken van hout is zijn lust en leven. Ook enkele van zijn afstandbestuurbare auto’s moesten er aan geloven en worden omgebouwd tot ingenieuze werkstukken. En ooit maakte hij van een oude paraplu een parachute, liet het ding ook nog echt met een plastic fles de lucht in schieten. Vraag me niet hoe hij dat technisch heeft gedaan, maar het ging met de fietspomp en daar vloog zijn parachute hoog de lucht in.

Gitaar spelen doet hij soms, zomaar voor de lol, op les wil hij niet, want dan moet je noten leren lezen en alleen het lezen is al een ramp. Dus luistert hij goed naar de muziek die hij draait om vervolgens stukje na te spelen. Een poosje terug speelde hij ineens een stukje van metellica, zomaar uit het niets.

En nu op zoek naar een nieuwe en goede school, want als achtste groeper is het volgend jaar tijd voor de leerfabriek in de grote stad. Maar wel een die past bij hem, waar hij de kansen krijgt waar hij recht op heeft, net als alle anderen kinderen.
Leer te kijken naar wat iemand wel goed kan, help de ander te leren wat hij nog niet kan.


pepe

Vrouw, (schone)moeder, leerling-creatief schrijven en nog veel meer. Wil je meer lezen? Hier schrijven wij (meiden van Mary)www.meidenvanmary.wordpress.com. Ik mag één van deze meiden zijn. Schrijven is schrappen, het schrijven schrappen is geen optie.

4 reacties

viking · 3 december 2003 op 11:50

We hebben hier dus mogelijk een musicus, een kunstenaar of een Einstein in de dop. Dat hij niet schrijven kan, wie boeit dat nog in deze tijd? Zolang JIJ ervoor zorgt dat die knul zijn talenten kan ontplooien komt het vast goed…

En wat zijn handschrift betreft: zolang het lijkt op het typische recepten-handschrift van een doorsnee huisarts, maken een ‘paar’ spelfouten ook gene ene reet uit. 😀

Kees Schilder · 3 december 2003 op 13:05

Je beoordeelt iemand niet naar hoe hij schrijft.
Beoordelen is uberhoupt onzin.
Dit wordt of is vast iemand met grote creatieve talenten. Dat kan haast niet anders.Maar buiten dat, het is een zoon, dus houd je van hem.
Heel mooie column, Pepe

deZwarteRidder · 3 december 2003 op 14:45

Aldus sprak de trotse moeder..EN ZO HOORT HET..dijk van een column pepe! en wat een maatschappij dat we ons druk moeten?? maken om dyslexi,terwijl iemand dus zoveel talenten heeft..
Karakter zit van binnen en kennis straal je uit.. en als ik je column lees zit dat alletwee wel goed bij hem…De sint vind wel dat dit kind een extra mooi kadootje verdiend!
Rich@Rd

pepe · 3 december 2003 op 19:44

[quote]We hebben hier dus mogelijk een musicus, een kunstenaar of een Einstein in de dop. Dat hij niet schrijven kan, wie boeit dat nog in deze tijd? Zolang JIJ ervoor zorgt dat die knul zijn talenten kan ontplooien komt het vast goed…[/quote]

Wat hij later worden zal maakt niet zoveel uit, als hij maar een gelukkig mens mag worden, dat plezier heeft in wat hij doet.

Hij doet zijn best en heeft zeker talenten… en wij (ouders) doen ons best hem daar waar nodig is te steunen. 🙂

[quote]Je beoordeelt iemand niet naar hoe hij schrijft. Beoordelen is uberhoupt onzin.[/quote]

Helaas, gaat die vlieger niet echt op in onze maatschappij. Jij (Kees) kan zo denken, maar dat doet echt niet iedereen, ga het de leerkrachten maar eens vertellen. Voor kinderen/mensen die niet gemiddeld scoren op school/werk, is het hard knokken om niet in het hokje dom gestopt te worden. En ja natuurlijk houd ik van hem, net zoveel als van de andere kinderen.
Dank je voor je compliment 😳

[quote]en als ik je column lees zit dat alletwee wel goed bij hem… De sint vind wel dat dit kind een extra mooi kadootje verdiend![/quote]

Zolang er maar mensen om hem heen in hem blijven geloven, komt het zeker goed.
Komt de Sint het zelf brengen?? 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder