Met een buik die de omvang heeft van een kleine skippy-bal en een dosis onverwerkte emoties, aangewakkerd door een stormloop aan hormonen, valt het soms niet mee om mijn evenwicht te behouden in tijden van onzekerheid en angst. Als een echte koorddanseres balanceer ik op mijn geluk, bang om naar beneden te kijken, bang om het gevaar te zien en bang om mijn evenwicht te verliezen. Zolang ik vooruit kijk, zie ik mijn toekomst vol mooie dingen. Zolang ik vooruit kijk en niet naar beneden, mezelf niet confronteer met mijn angsten, kan ik dansen op mijn koord en sta ik stevig maar als ik deze week geconfronteerd word met twee emotionele uitersten wankel ik op mijn koord van geluk en stop ik even met dansen uit angst om te vallen.

De vreugde die het aangezicht van mijn kleine wondertje op het beeldscherm van de echografiste mij deze week bied staat lijnrecht tegenover de angst die ik voel als ik in dezelfde week voor een controle bij de chirurg op bezoek ga. De afdeling mammografie in het ziekenhuis draagt veel van mijn veelal slechte herinneringen en het wachten in de wachtkamer is een opgave die mij zwaar valt. Tussen de vrouwen – in angst, net als ik- voel ik mij een beetje een vreemde met mijn dikke buik. Het bezorgt mij zelfs een beetje een schuldgevoel want wat zou ik zelf twee jaar geleden hebben gedacht als ik in deze wachtkamer geconfronteerd zou zijn met dit prille geluk? Ik besluit niet meer te kijken, ook deze emotie doet mij zwaaien op mijn koord en ik wankel gevaarlijk als ik mijn naam hoor roepen en naar binnen mag. Als de chirurg zijn controles uitvoert, volge ik ze met mijn ogen dicht, meekijken durf ik niet, de afgrond naast mijn koord lijkt te diepmaar uiteindelijk kan ik mijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken. Voorzichtig open ik mijn ogen en zoek mijn balans in de hoop niet te vallen.
Het enige wat valt, blijkt de last van mijn schouders te zijn als goed nieuws volgt en sneller dan ik verwacht vind ik mijn evenwicht weer terug en sta ik weer stabiel zonder te zwaaien of wankelen; mijn balans weer terug gevonden.

Het einde van het koord lijkt ver, maar het is een dans op het koord van geluk en als ik dat nu eens niet vergeet en gewoon niet naar beneden kijk, niet kijk naar mijn angsten maar mijn blik vooruitwerp naar dat kleine wonder in mijn buik, zal het mij vast wel lukken om mijn dans te vervolgen en de eindstreep te halen zonder mijn evenwicht te verliezen, gracieus en zonder te vallen. Als ik mij niet door angsten en onzekerheden laat afleiden bereik ik het einde van deze dans en sta ik straks alleen maar nog steviger met mijn wonder in mijn armen, zonder dikke buik en met de kracht om te genieten van alles wat mij gegund is na deze wankele dans over mijn koord van geluk.

Categorieën: Diversen

Fem

"Today is a gift, that is why it is called the present"

11 reacties

SIMBA · 20 maart 2008 op 13:19

Mooi Fem, hoe je je onzekerheid, geluk en angst beschrijft.
Ik moest ook wel een beetje lachen toen ik visualiseerde hoe jij met dikke buik over een koord loopt 😆

Neuskleuter · 20 maart 2008 op 13:43

Wauw, dat jij nog ziet hoe dat koord loopt, als je er met z’n tweetje overheen balanceert!

Het is een hele mooie beschrijving. Ik las wel wat te vaak het woord koord, maar het is een goede vergelijking voor hoe je je voelt.

Mosje · 20 maart 2008 op 14:12

Helemaal akkoord dit stukje.
Zeg ben jij zwanger of zo?

arta · 20 maart 2008 op 16:03

De metafoor vind ik mooi, maar ik vind het jammer dat enkele woorden regelmatig herhaald worden. (Angst, koord, wankel) Het leest niet lekker, leidt af van de tekst. Jammer.:-)

Dees · 20 maart 2008 op 16:39

Mooi uitgewerkt contrast. Niet op je buik in het net landen als je valt 😉

pepe · 20 maart 2008 op 19:07

Prachtig, wankel en krachtig.

Verder hou ik me stil.

Bitchy · 20 maart 2008 op 21:15

Je hebt wat mij betreft de juiste toon gevonden. Alles klinkt in je zinnen door, angst,hoop, geluk!

lisa-marie · 20 maart 2008 op 23:15

Geluk en angst ligt zo wel erg dicht bij elkaar, hoewel het ook uiterste zijn.
Het wankele evenwicht komt goed naar voren en ik heb het dan ook met plezier gelezen.
Hou het geluk vast en geniet ervan 😀

KawaSutra · 20 maart 2008 op 23:16

Gelukkig ben je de dans ontsprongen.
Mooi geschreven maar pas op dat je niet te vaak in herhaling valt. Een metafoor werkt het beste als hij kort en bondig gebracht wordt.

Fem · 21 maart 2008 op 07:21

…meestal haal ik herhalingen zoveel mogenlijk uit mijn teksten en ze waren me hier niet ontgaan, maar op de één of andere manier wilde dat niet lukken omdat de herhalingen voor mijn idee juist mijn eigen gevoel weergaven.
Misschien zit er idd teveel van mezelf in dit stukje maar de herhalingen verwoorden de chaos in mijn hoofd 😕

@mosje: de laatste keer dat ik naar beneden durfde te kijken nog wel 😀

pally · 21 maart 2008 op 08:36

Heel mooi verwoord, Fem, deze wankelmoedigheid. De herhaling viel me ook op. Stoorde me eerst een beetje. Bij nader inzien werkte het als toverformule, bezwering en vond ik het juist weer goed.

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder