Een Brit onthoofd, een Afrikaanse vrouw krijgt de Nobelprijs voor de vrede. De fans van GTST kunnen bieden op een lunch met hun favoriet. Huilbabies raken beschadigd door radeloze ouders die gek worden van het gevolg van die keer dat ze besloten toch maar eens zonder aan de slag te gaan. JPB herstelt flink en kan binnenkort weer verwacht worden met een degelijke gerefo wandelstok, om ons land nog iets verder christelijk te zalven. Maanden heb ik het zonder gedaan, het nieuws. Soms is alles gewoon even teveel en is daar de verleidelijke neiging om, gelijk een struisvogel, de kop onder te brengen, daar waar het hart er niet door geraakt zal worden. Laf is dat wel, die wat niet weet, wat niet deert attitude. Vandaar dus maar even een rondje langs de koppen.

De onthoofding is natuurlijk op video vastgelegd. De sensatiebeluste sites zullen er van zinderen, mirror hier, mirror daar, terwijl de respondenten zullen klagen over het gebrek aan spektakel. Dat hebben we verdomme nu wel gezien, tijd voor iets stevigers, beelden van een heuze genocide ofzo. Een massaverkrachting. De wereld is niet meer te bevatten, door een te grote informatiestroom die alle zintuigen teistert. Wat moet een mens ermee? Wat kán je er nou eigenlijk mee? Moord als entertainment, of moord als iets dat je liever maar negeert. Een stille tocht, een nieuwe commissie, vragen van de Nederlandse regering, of gewoon maar weer eens een bom, op een of ander plekje dat ook de publiciteit niet uit de anonimiteit zal weten te halen? Weer een kind, een vrouw, een oude man, een ledemaatje hier en daar. Ach, een uurtje later is het etenstijd.

Een geteisterd mens on display, gefilmd voor gretige fans van overal, op een moment dat eenieder recht zou moeten hebben op tenminste een klein stukje privacy en een laatste gram gemoedsrust.

Als ik op [i]meer[/i] klik, bij de schreeuwerige kop van de overigens blijkens de foto reeds in life and being afgestorven Brit, krijg ik een knipperende melding over het GPRS systeem Tom Tom, het eerste dat je gemakkelijk van auto naar auto over kunt zetten. Een collega noemt haar wegbereider Bram. Bram heeft volgens haar een geile stem, met een zachte g. Ben benieuwd of de Brit ooit geil klonk, in de oren van een jonge vrouw. En wat zal ervan over zijn gebleven op het moment dat hij smeekte om zijn leven, vlak voor zijn kop eraf ging?

De echte Bram zal wellicht hooguit in de lokale kroeg te vrezen hebben van het mes van een puber, met de vallende blaadjes in zijn kop.

Misschien blijft Bram ook wel gewoon thuis, kijkt hij tijdens het poepen naar de wandtegel, die hij [i]georven[/i] heeft van moeders, met “Oost, West, thuis best” in propere blauwe letters erop geëmailleerd en verzucht hij dat het leven goed is, terwijl zijn hand richting de Brise Continu dwaalt om zijn stanken te maskeren. En het leven ís immers ook goed. Tenminste, als je mazzel hebt en je zeventig cent smsgeld goed besteed blijkt aan een lunch met die ene lekkere blonde, uit GTST. Hopelijk smakt hij niet te hard.


12 reacties

pepe · 11 oktober 2004 op 09:30

[quote]koprol[/quote]
Heel even dacht ik Des gaat gymnastieken 😉
Heerlijk kan jij voortaan elke week zo de krant voorschrijven, dan hoef ik hem niet helemaal uit te pluizen

Weer lekker geschreven Des 😀

rimram · 11 oktober 2004 op 09:46

Re Koprol

Het is toch vreselijk wat er allemaal voorbijschiet langs je TV – Ik kijk er naar, knijp soms mijn ogen dicht, schud mijn hoofd. Je kunt het allemaal meebeleven Je hoeft niets te missen. Want elke tv-uitzending, nieuwsgaring, journaal, editie, nova, actie enz. enz. vertonen het meerdere malen.

Moedeloos word ik er van, terwijl ik rustig met mijn kopje koffie en een lekker koekje erbij in mijn luie stoel hang –

rim

Li · 11 oktober 2004 op 12:26

Pakkende column Des.
Ik betrap mezelf er soms op dat ik niet eens meer geschokt raak door zulke beelden en slechts denk ‘o, is het weer zover?’:oops:

In de krant net zo. De kleine berichtjes aan de zijkant van een krant bevatte ‘vroeger’rare, grappige en hilarische onderwerpen. Nu staan daar de meest vreselijke dingen vermeld. Dat nieuws is niet eens meer interessant genoeg voor de voorpagina. 🙁

Li

KingArthur · 11 oktober 2004 op 13:14

Goede column Dees. Had een heel andere column verwacht na het lezen van je titel 🙂

ignatius · 11 oktober 2004 op 16:11

Beeldend en pakkend verwoord, klasse.
Je vraagt je wel eens af of onze informatiemaatschappij wel zo´n vooruitgang is; je wordt er niet altijd écht vrolijker van.

Mup · 11 oktober 2004 op 17:24

Gisteren sprak een oudere man me aan. Hij zei niet dat vroeger beter was, alleen dat je er door veel en veel minder media ook minder vanaf wist. Hij had gelijk.

Sterke column, groet Mup.

Mosje · 11 oktober 2004 op 17:52

Soms doe ik als jij: een tijdje het nieuws links laten liggen. Volgens mij wordt geen mens daar slechter van. Net zo min als je je er schuldig over hoeft te voelen.

Louise · 11 oktober 2004 op 19:48

Terwijl de ellende even afschuwelijk is, lees ik jouw samenvatting veel liever en hoewel niet gepast, heb ik hem zelfs met plezier gelezen.
Niet de inhoud dus, maar de manier waaróp.

Loutje 😉

Ma3anne · 11 oktober 2004 op 19:49

Schitterende vorm gevonden om de waanzin van het nieuws tot uitdrukking te brengen: psychotische wartaal. Dees, ik raak steeds meer onder de indruk van je columns.

Dees · 11 oktober 2004 op 22:00

@Peep: hooguit een rondje apekooi
@Rim: en toch kun je maar beter ook genieten van je koekje 😉
@Li: thanks. En je hebt idd gelijk, de grappige berichtjes zijn er niet meer bij!
@KingArthur: je had het kunnen weten… 😉
@Ignatius: nee, klopt, vrolijk word je er niet van.
@Mup: en of meer ook echt meer is…?
@Mosje: het is de gerefo in mij Mos 😀
@Lekkere Loutje: dank je wel!
@Ma3: ik schrok ff.

[quote]psychotische wartaal[/quote]

Maar dan geef je me een compliment dat me heel wat waard is uit jouw mond. Dus dank je!!

Grtz,

Dees 😀

Ma3anne · 11 oktober 2004 op 22:13

Dees: ik schrof zelf ook toen ik het schreef, maar het is wel wat ik bedoel. De psychose verwoord, waar de wereld in verkeert.

Dees · 11 oktober 2004 op 22:27

[quote]De psychose waar de wereld in verkeert.[/quote]

En dat vind ik dan weer mooi verwoord…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder