Een oorlog meer of minder, daar kijkt niemand meer van op. En anders is het wel olie, waar zo’n oorlog naar ruikt. Geloof, ideologie, ook andere symbolen zijn misbruikt. “De kinderen zijn onschuldig” zo luidde het. Maar ook dat heeft niet lang geduurd. Zij worden als kindsoldaat naar fronten gestuurd.
Maar het kan nog altijd gekker, nog krommer dan krom. Dan stuurt men zelfs zijn eigen kind de straten op: als levende bom. Wat ben je dan, een gek, verbitterd, fanatiek? Men blaast zijn eigen toekomst op, en noemt het politiek. Als je je eigen kind geen leven gunt, wat ben je dan voor beest?

Het schietgebed heeft tegenwoordig een heel andere lading. Religie op de spits gedreven
van kerkentoren of minaret, ze schreeuwen het hardst, ontploffen het bloedigst,zo is het maar net. De bede is er bij ingeschoten. In mijn dromen sta ik voor de spiegel, met één vlotte beweging scheur ik mijn bloedend hart uit mijn moegestreden lijf.
Nergens meer voor nodig.

“Ignorance is bliss” (The Matrix)

Categorieën: Maatschappij

Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

8 reacties

weathergir · 28 december 2007 op 11:23

:wave: ik vind ‘m mooi… :wave:

KawaSutra · 28 december 2007 op 16:01

Je laatste zin zegt zoiets als: ‘Wat niet weet, dat niet deert’, als ik het goed heb. Maar het is me niet helemaal duidelijk hoe zich dat vertaalt naar de de rest van je tekst.

Je verwijzing naar schietgebed vind ik heel sterk. ‘Kerkentoren’ is gewoon ‘kerktoren’.

Grumpy-old · 28 december 2007 op 17:32

mijn gevoel is meer : Soms wou dat ik het niet wist, niet kon voelen.

Vandaar de droom.

Beryl · 28 december 2007 op 19:32

Erg mooi Zeurpruim 😉 !

:wave:

Wel een beetje jammer van dat stukje ‘Matrix’… Aangezien (de schrijver van) The Matrix niet de uitvinder is van deze uitdrukking, had je de referentie wat mij betreft achterwege mogen laten.

Evenals Kawa: hulde voor het ‘schietgebed’!!

arta · 28 december 2007 op 20:58

Wat mij betreft had het wat meer uitgewerkt mogen worden.
Wel met een lekkere vaart geschreven!
🙂

pally · 28 december 2007 op 21:56

Een mooie titel, een goede boodschap, grumpy!

De vorm vind ik wat minder. Veel herhaling in dit erg korte stukje:
In de eerste zin 2x ‘meer’ vlak achter elkaar
3e alinea 2x ‘nog’

[quote]zo is het maar net[/quote]

deze uitdrukking vond ik behalve oubollig, hier
nergens op slaan.

de boodschap blijft sympathiek en met vuur verkondigd!

groet van Pally

pepe · 29 december 2007 op 09:27

Van mij had het wel iets uitgebreider gemogen.

[quote]Als je je eigen kind geen leven gunt, wat ben je dan voor beest?[/quote]
Ik weet niet of de ouders van een kind, zelf zo blij zijn en daar in alle vrijheid voor kiezen?

Lastig de wereldproblemen even samen te vatten. Je schietgebed is een goeie vondst.

CJvZ · 30 december 2007 op 02:05

De titel lijkt een pleonasme, dus ik denk dat Schietgebed voldoende was geweest.

Wel schiet met door dit verhaal en titel een gedachte te binnen. Hetgeen jij ook al een beetje omschrijft.
[quote]De bede is er bij ingeschoten.[/quote]
Of met bidt inderdaad niet meer of het gebed wordt gebeden door schoten te lossen.

Vooral je slot spreekt boekdelen. Ik hoorde Theo Maassen het als volgt zeggen (let voor de beleving van de volle ironie op de referentie die hij erbij geeft):
“De bijbel heeft gelijk, zalig zijn de ontwetenden.” (Funktioneel naakt)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder