Ik ga het hebben over één van de dingen in het leven die mij irriteert, de kortzichtigheid van de mensheid. Vrijwel iedere dag weer word ik er aan herinnert hoe kortzichtig een gemiddeld persoon werkelijk is. De gemiddelde mens neemt alles maar voor waar aan. Alles wat de krant zegt, wat in het nieuws komt, zelfs alles wat op internet staat wordt voor waar genomen. Vreselijk! Weinig mensen kunnen tegenwoordig nog een eigen mening vormen die ze onderbouwt hebben met conclusies die ze getrokken hebben uit eigen waarnemingen.

Natuurlijk kan het ook goed zijn dat mensen kort- zichtig zijn. Een volk moet immers geleid worden en wanneer de leidende functies een visie kunnen scheppen dat het volk voor waar aan neemt, zal alles in een goede baan verlopen. Ofja, goede baan… Ik ben zelf niet echt voor de meeste oorlogen, denk aan de tweede wereld oorlog, het kan aan mij liggen, maar volgens mij waren de meeste Duitsers toen redelijk kortzichtig… “Wat zegt onze leider? Joden geen goed volk? Oh, ok!“, raketakketang… weer een minder.

En precies hetzelfde gebeurd ook nu weer in het midden Oosten, maar deze keer is Amerika degene die een land binnen valt, dus dan mag dat… Uhm, nou… Helaas is dit weer een goed voorbeeld van hoe de mens alles maar weer van één kant bekijkt.

En dan krijg je natuurlijk de media, een van de grootste bronnen van kortzichtigheid. Het is natuurlijk erg handig om nergens over na te hoeven denken. “Hey, het is 6 uur“, hop, televisie aan. “Drie amerikanen zijn omgekomen door een bermbom in Afghanistan!“. Zozo, wat vreselijk! Drie mensen zijn omgekomen toen ze een ander land binnen vielen! Stel je eens voor dat ons land binnen werd gevallen, lieten wij dan alles zomaar van ons af nemen? Hebben deze mensen geen recht zichzelf te verdedigen? Zijn deze mensen zelf niet belangrijk? Ik hoor namelijk nooit een triest bericht wanneer een Afghaan om is gekomen, al was het een burger, dat is blijkbaar niet zo interessant als een Amerikaanse soldaat. Een Amerikaanse soldaat die zelf ook gelooft dat hij daar voor een goed doel zit. Dat is ook wel zo, maar voor wie is het een goed doel? Juist! Voor dezelfde personen als die deze visie in zijn hoofd hebben gekregen.

Gelukkig zijn er ook nog mensen op de wereld die niet zo kortzichtig zijn. Vele hier van zullen bekend worden daardoor, sommige berucht. Wanneer je voor alles open staat en jezelf niet limiteert aan de ideën van anderen, maak je het voor jezelf mogelijk dingen te gaan ontdekken. Kijk bijvoorbeeld naar Columbus. Hij werd voor gek gezien, met een boot zo ver weg varen… die valt van het randje van de aarde af. Zoals iedereen weet is dat iets anders uit gepakt en heeft hij een relelijk groot continent ontdekt. Copernicus, nog een persoon die af werd geschreven als een geschifte met zijn rare idee dat niet de aarde, maar de zon het middenpunt zou zijn.

Zonder mensen die verder kijken dan naar hetgeen hen verteld wordt, zal er weinig ontdekt worden. Dat zou een groot gemis zijn, gezien de groei van een levensvorm behoorlijk afhankelijk is van ontdekkingen die ze maakt. Er zijn mensen die zeggen dat een mens nooit sneller zal kunnen reizen dan het licht… Ik kan me maar moeilijk voorstellen hoe mensen er op komen dat dit nooit mogelijk zal zijn, wat kan iemand daar nou over zeggen?

In mijn visie weet de mens nog zo weinig en is er nog zoveel meer te ontdekken. En veel daarvan zullen ontdekkingen zijn van dergelijke magnitude dat vrijwel heel de bevolking zal denken: “Oh, dus toch…” of “Oh, dat is dus wel waar…“.

Maargoed, blijkbaar is de mens een wezen dat liever alles voorgekauwd krijgt, zodat het zelf niet na hoeft te denken. Zolang er geen mensen zijn die daar misbruik van zouden maken, is dit geen pro-bleem. Er zijn altijd wel mensen die niet kortzichtig zijn. Maar helaas zijn juist de kortzichtige mensen simpel te beïnvloeden, en wanneer een nadenkend persoon met slechte ideën daar op in weet te spelen, is de hoop voor velen verloren.


9 reacties

Fem · 27 oktober 2008 op 20:03

..je begint alsof je een spreekbeurt inlevert en vervolgt je verhaal met een hoop gegeneraliseer. Volgens mij is het ‘over één kam scheren’ van mensen ook een vorm van kortzichtigheid… :eh:

Neuskleuter · 27 oktober 2008 op 20:08

Een beetje kortzichtig om de meeste mensen op de stapel der kortzichtigheid te gooien.
Een beetje jammer ook van de woorden die in de tegenwoordige tijd eindigen op een t, in plaats van een d. (Er gebeurt nu iets. Er is iets gebeurd. Hij vertelt je nu iets. Hij heeft gisteren iets verteld.)

Jammer ook van de oh’s en uhm’s en de eerste zin die als een vinger door mijn scherm blijft prikken om onterecht een belerend toontje aan te slaan.

Maar ik heb ook positieve punten voor je. Het is leuk om te zien dat je je in een filosofische kwestie stort, al is het ook dan heel moeilijk om zelf niet teveel te generaliseren. Het is ook leuk om te zien dat je wat algemene kennis van de geschiedenis aanpakt als voorbeeld voor de huidige situatie.

Ik ben benieuwd naar je volgende column, maar ik hoop dat je die wat minder groot aan wilt pakken en wat meer bij jezelf houdt. Houd het lekker concreet en ga niet belerend prikken met een betweterig vingertje, maar probeer je mening zo te onderbouwen dat je de lezer zonder die manier van vertellen ook goed kan overtuigen.

En welkom op CX!

Dees · 27 oktober 2008 op 20:10

Ach, uitblinkers hebben ook grijze massa nodig om uit te blinken 😀

Ik vind je positieve stukje leuker dan je negatieve, maar ik vind ook dat je aan allebei meer body zou kunnen geven…

Mien · 28 oktober 2008 op 08:45

Scherp stukje dude Ruud.
Je geeft een mooi commentaar op die andere dude. George Orwell van 1984.
Gelukkig leven we nu in 2008 en hebben doorzichtige mensen het boek van George allemaal genuttigd (zo niet alsnog doen!).

Je hebt een punt Ruud. We zijn gewaarschuwd.
… en welkom op CX!

Mien

klapdoos · 28 oktober 2008 op 19:39

Buiten het feit dat de kotzichtigheid van de mens bij de mens zelf ligt, buiten het feit dat dit je eerste stuk is, buiten het feit dat het toch wel lekker weg te lezen valt en ik de laatste zal zijn om kritiek te hebben op jouw stuk, wil ik je in ieder geval welkom heten op CX en hoedt u voor de kritiek. Maar daar leren wij allen van, zelfs degene die denken er al te zijn leren ook nog.
groet van leny

Duderuud · 7 november 2008 op 02:26

Hey Fem,
Bedankt voor je reactie, om het generaliseren tegen te gaan heb ik echter duidelijk er in gezet: “De gemiddelde mens neemt alles maar voor waar aan.” Daarmee sluit ik al een hoop mensen af en maak ik duidelijk dat ik het dus over de mainstream persoon heb.

Duderuud · 7 november 2008 op 02:30

Bedankt Neuskleuter voor je feedback 😉

Spelfouten zijn inderdaad schandalig, daar moet ik blijkbaar toch eens wat meer op letten.

Verder erg nuttig en ik probeer wat met je feedback te doen!

Duderuud · 7 november 2008 op 02:30

Dank je 😀

Duderuud · 7 november 2008 op 02:31

Bedankt 😀 En kritiek is idd goed, daar leren we van! :hammer:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder