Ik vind het leuk om te koken en ik vind het leuk om te shoppen. Meestal probeer ik die twee dingen dan ook met elkaar te verenigen.

Er is niets leuker dan in een supermarkt te snuisteren in de afdeling vreemde voeding. Ik denk dat het eigenlijk pas sinds enkele jaren is dat quasi elke supermarkt een aantal rekken met typische streekproducten van over de hele wereld aanbiedt. Vooral de kleine speciale winkeltjes die in de buurt van de Europese wijk in Brussel zijn op dat vlak niet te versmaden. De meeste zijn begonnen met wat rekjes Italiaans en Spaanse producten, maar hebben hun assortiment intussen uitgebreid met Japanse, Turkse, Israëlitische, Portugese of Poolse etenswaren.

Meestal hang ik er veel te lang rond en kom ik thuis met dingen die, ik eigenlijk in de verste verte niet nodig had, of wegens “speciaal geïmporteerd”, buitensporig duur zijn. Maar op één of andere manier stoort me dat totaal niet.

Laatst in de Ikea liet ik nu toch wel, geheel toevallig, mijn oog vallen op de mini afdeling Zweedse voedingswaren. Een kolfje naar mijn hand… Ik ben thuis gekomen met Zweedse chips, kaneelrolletjes en een Zweedse cider van peren.
Maar mijn absolute trofee was toch wel het Elch Blut (letterlijk vertaald; elanden bloed)
Een schattig klein flesje met een elanden kop erop.

Volgens het display is Elch Blut absoluut aan te raden bij keelpijn. Met 32° alcohol zal dat wel zo zijn… Er circuleren nogal wat legendes dat de sterke Scandinavische drank, die het best kan vergeleken worden met Jägermeister, echt elken bloed bevat, maar het label op dit klein flesje toont heel eerlijk dat het rood eigenlijk afkomstig is van veenbessensap. Weer een illusie minder.

En dan de Zweedse chips, gemaakt door”Master chipper” Michael Hansen.
“a crisp which is richer in both taste and substance than industrially made chips.” Staat op het etiket te lezen. Dat mag ik graag bevestigen, want ze bestaan enkel uit potatis, vegetabilisk olja en salt. Ik heb ze mogen proeven in de mini store; ze zijn erg lekker.

De non-alcoholische cider van peren, alleen al de moeite waard voor de mooie vormgeving, hou ik voor bezoek. Aan de kaneelrolletjes daarentegen kan ik niet weerstaan.. Heerlijk! Op de achterzijde van het zakje wordt ook nog aangeraden van ze eventjes op te warmen in de oven voor extra smaak.

Ik ben waarschijnlijk één van de weinigen die niet naar Ikea gaat om er meubelen te kopen maar om de köttbullar.( Zweedse gehaktballetjes.)

Greetz
Grumpy old man

Categorieën: Diversen

Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

11 reacties

FatTree · 21 november 2007 op 12:32

Leuke, geestverruimende column Grumpy!
Ik zou ook eens wat meer ‘exotisch’ moeten eten. Ik kom namelijk niet verder dan vlaamse frieten.

Ik neem aan dat ‘Israëlitische’ een opzettelijke spelfout was?

Overigens hoef je van mij niet de groetjes te doen in een column, vooral niet met een niet bestaand woord.

Zeker een geslaagde column, zo lust ik er ook nog wel meer (al dan niet begoten met een elandenbloedsausje)

HKVH · 21 november 2007 op 13:27

Grumpy,

Ik dacht eigenlijk dat ik de enige was die naar de IKEA ging voor de köttbullar, maar helaas er zijn meer mensen die dat doen.

Leuke column

arta · 21 november 2007 op 14:49

Eigenlijk vind ik dit meer een verslag dan een column. Wat meer aandikken hier en daar, wat minder opsommen daar en hier zou het, denk ik, wat meer pit geven!

Overigens gaan wij ook regelmatig voor de kutballen (vrij vertaald)naar Ikea. 😀

SIMBA · 21 november 2007 op 15:56

Volgens mij heb je aandelen van Ikea Grumpy 😆

weathergir · 21 november 2007 op 16:10

Oh… dus daaaaar ken ik je van: de grootaandeelhoudersvergadering! Ik wist het…

schoevers · 21 november 2007 op 17:08

En dan te bedenken dat je in Zweden zelf stellingen/vriesvakken vol met kött hebt.
Ik zou maar emigreren grumpy old man. Ze spelen er ook billbingo!
Leuke column!

KawaSutra · 21 november 2007 op 18:37

Voor een column die alleen maar over voeding gaat heb je dat toch heel boeiend gedaan. Ik krijg er trek van!

Grumpy-old · 21 november 2007 op 20:39

Bedankt voor de leuke reacties. Dat ‘Israëlitische’ komt bij mijn petekindje vandaan.

De volgende keer dat ik Ikea ga onveilig maken
(of is het andersom?) is het wel om mijn nieuwe bankstel aan te schaffen.

En die groetjes zal ik proberen weg te laten volgende keer.

Greetz
Grumpy old man 😆

Anne · 21 november 2007 op 21:52

Het gaat eigenlijk over niks en toch is het leuk om te lezen, want leuk geschreven. Leuk dus 🙂

Dees · 22 november 2007 op 09:44

Je bent verre van de enige, trust me. Is een ware hype aan het worden. Ik heb het allemaal nog nooit gegeten, maar ik denk niet dat er een voedingsmiddel is dat de drukte van de IKEA kan rechtvaardigen.

pally · 22 november 2007 op 14:56

Kijk ,Oldy, ook dat is columns schrijven: over bijna niks en toch erg leuk!

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder