Mijn moeder heeft eens twee schilderijen gekregen. In theorie is het abstracte kunst. Zeker modern, want ze zijn gemaakt door groep drie van de school waar zij les geeft. Eén hang bij mijn ouders aan de muur. Toen mijn vader concludeerde dat het kunstwerk op een Appel leek, pakte hij impulsief een pen en imiteerde een handtekening in de hoek van het doek. Je zou verwachten dat het doek volledig verneukt zou zijn, maar het valt mee. Nu wordt de illusie gewekt dat het ‘echte’ kunst is. Of hoe wordt dat ook weer genoemd?
Het is een eeuwig gestelde vraag: Wat is kunst? Zeker met de komst van moderne kunst. Kunst met grote k zou zich onderscheiden van alle andere kunst.

‘Kunst met grote k.’ Ik heb die uitspraak nooit begrepen. Ik zie het altijd voor me als geschreven met een hoofdletter. Bijvoorbeeld aan het begin van een zin, maar dat geldt ook voor elk ander woord. Daar is geen onderscheid te vinden. En de enige andere plaats waar ik een hoofdletter denken kan, is bij een naam. Zou de kunst met grote k een naam zijn, net als de cup met de grote oren. Is het de naam van een stroming, als de Verlichting of hoe heet die groep van Appel ook al weer.

Hij is dood hé. Karel Appel overleed 3 mei 2006. Nu hoor je te zeggen dat hij zo veel voor de kunst betekent heeft. Maar daar ben ik te onwetend voor. Je zou kunnen zeggen dat mijn kennis niet kunstzinnig is, maar kunstmatig.
’Kunstmatig’ betekent nep. Een paradox, want kunst zou origineel moeten zijn. Misschien is onze interpretatie van kunst niet de juiste. ‘Kunst’ betekent nagemaakt uit de werkelijkheid. Zoals kunstbeen. Of het is het beeld dat de kunstenaar van de werkelijkheid heeft. De zogenaamde vrije interpretatie of abstracte kunst.
Vanwege de paradox van de kunst is het namaken van werkelijkheid een kunstwerk, en het namaken van kunst plagiaat. Zo langzamerhand is een fruitschaal niet origineel genoeg meer en wordt er gezocht naar nieuwe uitingsvormen.
De term modern is aan tijd gebonden en zal dus niet blijvend zijn. Om een stroming blijvend te maken moet je het een naam geven. En een naam schrijf je met een grote letter.

De kunst van grote Karel heeft natuurlijk al een naam, Cobra. De vraag blijft wat kunst met grote k is. Eén van beide schilderijen die mijn moeder kreeg, hangt op mijn kamer. En als ik bezoek vertel dat het gemaakt is door groep drie, dan zeggen ze: “Oh, hij lijkt best”. Dus verklaar ik schilderijen uit groep drie: kunst met grote k, de k van kunstmatig. Net echt.

[i]Cor Jan van Zwol[/i]

Categorieën: Diversen

4 reacties

KawaSutra · 17 juli 2006 op 18:09

Je hebt helemaal gelijk Cor Jan, mijn zoontje komt ook vaak met de mooiste kunstwerken thuis. Binnenkort neem ik er een paar mee naar “Tussen kunst en kitch”. Misschien zien ze er wel ‘Brood’ in. 😀

Mosje · 17 juli 2006 op 18:49

[quote]De kunst van grote Karel heeft natuurlijk al een naam, Cobra[/quote]Het is niet de kunst van Appel die de naam Cobra draagt. Cobra is de naam van een groep kunstenaars.

Mug · 17 juli 2006 op 21:52

Zo kun je je ook afvragen wat Literatuur en wat literatuur is…

Ach ik heb me ook altijd afgevraagd waarom een gat in een doek kunst kan zijn, als er maar een bekende naam onderstaat. Ik heb drie jaar CKV en KCV (Culturele Kunstzinnige Vorming en Klassieke Culturele Vorming) gehad Opdat Ik Zou Weten Wat Kunst Is, maar ik weet het nog steeds niet…

Anne · 18 juli 2006 op 11:08

Het loon en de leegte van een land waar kunst, door de heersende individualistische mentaliteit een goede voedingsbodem vindt: heel veel kaf tussen het weinige koren. Jammer dat de discussie over kunst altijd verzandt in besmuikt gniffelen over gaten in schilderijen en door kleuters gemaakte smeerboelen. Maar ook wel weer begrijpelijk, want kunst zal altijd maar een zeer select publiek hebben, en, zoals gezegd, er is tussen de paar pareltjes in kunstland ontzettend veel slecht werk.

Van de andere kant: er bestaan goede kunstenaars, met goed werk, waarbij de beschouwing ervan de kijker even uittilt boven het alledaagse. Pas bij zulk werk kan de echte discussie over de betekenis van kunst beginnen. Eerder eigenlijk niet.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder