Lang geleden, toen alles beter was, kocht je sigaren bij de sigarenboer, je brood bij de bakker, vlees bij de slager en een fiets bij ‘ de man die het ook maken kan’, de fietsenmaker. Nee, niet bij die om de hoek, maar die aan de andere kant van de stad, want die is van onze kerk. Tegenwoordig is die duidelijkheid weg. Een fiets of een frietpan koop je bij de supermarkt, een koffiepretapparaat bij de drogist en een telefoon bij de fotograaf. Ook ik kan die verleiding af en toe niet weerstaan en koop mijn leesbrilletjes in verschillende sterktes bij een speelgoedwinkel of benzinestation. Zelfs met het prijskaartje eraf zien ze er nog schandalig goedkoop uit.

Diezelfde onduidelijkheid en branchevervaging is er de schuld van dat ik mij laatst zo schaamde. André, de plaatselijke opticien en collega-winkelier kwam mijn winkel binnen. Haastig frommelde ik mijn goedkope leesbrilletje weg.
“Waarmee kan ik je helpen André”? vroeg ik hem. Hij overhandigde mij zijn polshorloge en informeerde vriendelijk of ik het van een nieuwe batterij zou kunnen voorzien. Zo zonder bril kon ik het amper zien, maar ik durfde die ééneuro-troep van de concurrent in zijn bijzijn niet op te zetten.

Achter mijn werkbank zette ik een beetje stiekem een van de daarop slingerende brilletjes op en toen zag ik het pas. “Potverdomme”, het was gewoon een akelig goedkoop ‘kutklokje’ van de Hema! Ik zette een nieuwe batterij in zijn horloge, schoof mijn bril op mijn voorhoofd en pakte nog een tweede bril, die zette ik op mijn neus en een derde hing ik aan het borstzakje van mijn overhemd. Zo liep ik met een valse grijns op mijn gezicht naar de toonbank terug.

“Zo André, die doet het weer”. Terwijl ik opzichtig met mijn wijsvinger het brilletje op mijn neus even aandrukte, vroeg ik hem:
“Hoe is het bij jouw in de handel joh, verkoop je nog wel eens een nieuwe bril?”


24 reacties

SIMBA · 29 oktober 2007 op 08:21

Geweldig! En jij maar netjes blijven!
Lekker gelachen op een regenachtige, maandagochtend.

geertsjohn · 29 oktober 2007 op 08:58

Fascinerend onderwerp. Gelukkig zijn mensen rare wezens, zo worden er tenminste nog eens van die prachtige stukjes over geschreven.

lisa-marie · 29 oktober 2007 op 09:04

Samen met mijn kopje koffie genoten van je zeer vermakelijke column op deze maandagochtend 😀

pally · 29 oktober 2007 op 10:25

een hele geestige column, Lagarto, met daarin verweven toch een klein beetje heimwee naar de duidelijke winkels van vroeger.
Helemaal goed die inhoud.

Even wat zeveren over wat kleine technische dingetjes, want het regent 😀
Aan het eind van de inleiding gebruik je opeens de tegenwoordige tijd.

In je overigens leuke uitsmijter moet ‘jouw’ echt ‘jou’ zijn .(geen bezittelijk voornaamwoord maar persoonlijk voornaamwoord)

Dit zinnetje vond ik niet zo mooi:
[quote]achter mijn werkbank zette ik een beetje stiekem een van de daarop slingerende brilletjes op[/quote]
Beter zou m.i. zijn:
Achter mijn werkbank zette ik een beetje stiekem een van de brilletjes op die daar altijd wel rondslingeren.

Nou ja, hij is hardstikke leuk!

groet van Pally

schoevers · 29 oktober 2007 op 11:03

Jazeker, hypotheker, de tijd is Anders, maar één ding blijft: deze column van Lagarto!
Geweldig.

Troy · 29 oktober 2007 op 11:10

Lagarto, hoe oud ben je eigenlijk? Op die foto zie je er toch nog best aardig uit maar als ik je columns lees kreeg ik het idee dat je al minstens 120 bent :-D.

Ik vind je een echte verhalenverteller, vaak bijna op een kluchtachtige wijze. Dat vertellen gaat je goed af, zo ook in deze column. Leuk!

Toch heb ik wel wat te azijnzeiken, met name over je uitwerking. Ik zie ook nu weer een aantal onnodige slordigheden…

[quote]“Waarmee kan ik je helpen André”? [/quote]
Na vraagteken sluiten met aanhalingsteken.

[quote]ééneuro-troep [/quote]

[quote] “Potverdomme”, [/quote]
Komma binnen aanhalingsteken plaatsen.

[quote]“Zo André, die doet het weer”. [/quote]
Dit verhaal gaat ook op met de punt ;-).

[quote]Hoe is het bij jouw in de handel joh[/quote] Jouw minus de w staat nèt iets beter.

Soms zie ik ook bij een gesproken zin dubbele aanhalingstekens en een andere keer weer enkele. Het staat netter als je hier één lijn in trekt.

Hoop dat je hier iets mee kunt.

Troy

Kees Schilder · 29 oktober 2007 op 14:13

[quote]“Waarmee kan ik je helpen André”? vroeg ik hem. Hij overhandigde mij zijn polshorloge en informeerde vriendelijk of ik het van een nieuwe batterij zou kunnen voorzien[/quote]

Zeer geestige column! Ik wil toch nog wel even azijnzeiken anders val ik zo uit de toon.Zou je voortaan horloge willen schrijven in plaats van polshorloge. Want laten wij eerlijk zijn.Heb jij wel eens een enkelhorloge gezien.Volstrekt overbodige toevoeging dus.
Misschien nog een klein tipje:als je perse toch polshorloge wilt zeggen zou je ook kunnen denken aan pols-horloge.Dat laat zien dat pols niet perse een vast onderdeel van horloge hoeft te zijn.Succes!

Beryl · 29 oktober 2007 op 15:27

Leuk, leuk, leuk!

arta · 29 oktober 2007 op 16:20

Erg leuk geschreven! 😀

Mosje · 29 oktober 2007 op 16:37

Zeg Kees, als je dan wilt azijnzeiken, doe het dan wel op het juiste moment. 😉
De term polshorloge is uitstekend gekozen, want horloges zijn er tegenwoordig ook aan een kettinkje of een koordje, zodat je ze om je nek kunt hangen. Mijn opa had er een in zijn vestzakje. En tja, waar kutklokjes gedragen worden, hoef ik jou niet uit te leggen toch?
“Zoals het klokje thuis tikt etc.”, is een pleidooi tegen het vreemgaan, snap je? Of kijk jij wel eens bij de buurvrouw hoe laat het is?
😆

Dees · 29 oktober 2007 op 16:59

Ontzettend leuke column lagarto, mss wel de leukste die ik van je gelezen heb so far. Klein uitvergroot

@Kees, ben het helemaal met je eens, maar wat ik nu niet begrijp he is dat je dan wel de pols en het horloge wilt scheiden, maar niet de kut en de klok. Ik bedoel maar 😀

lagarto · 29 oktober 2007 op 17:33

Pally@ is-was iderdaad.
Jou-jouw ??
‘Ik zie jou’ & ‘Ik zie jouw fiets’ bedoel je zo?

Troy@ Jahah 120 bijna. Misschien heb ik een hele oude foto gebruikt of een van mijn jongste broertje. Nee hoor ik heb toen ik 3 jaar was een flesje conserveringsmiddel uit het aanrechtkastje leeggedronken. Ik weet niet meer hoe het heet en het is trouwens al 117 jaar uit de handel.
Ik gebruik ‘dubbele’ aanhalingstekens als het gesproken wordt en ‘enkele’ om nadruk op die zin of dat woord te leggen!

Ik vind opmerkingen over foutjes niet leuk, maar blijf azijnzeiken a.u.b. Iedere keer zal er toch wel iets blijven hangen, totdat het niet meer nodig is.

Iedereen…Thankxx, voor jullie reacties.

Groeten Lagarto

DreamOn · 29 oktober 2007 op 20:28

Leuke column! 😀

Groetjes DO.

pepe · 29 oktober 2007 op 20:50

Hij is echt leuk 😆
Ik heb hier genoten, zonder klokje en zonder bril;-)

En azijnzeiken laat ik over aan anderen…

Li · 29 oktober 2007 op 21:14

En ik heb genoten mét bril en mét horloge!

Li

WritersBlocq · 29 oktober 2007 op 22:29

Leuk verhaal, maar die títel, die slaat als een tang op een kutklokkie, dat zweer ik je.
‘Uit de tijd’ ofzo, had ik veel leuker gevonden.

Godverdee! Wat goed dat er een azijnzeikerd bij is gekomen 😆
Kees, jíj moet niet zeiken, word ik namelijk zo pissig van 😡 maar ik blijf van jou en jouw verhalen houwen, dus… okee, voor 1 keertje dan.

(en neeeee…. ben niet dronken, eggie nie, zo mak als een lammetje 😀 😉 )

DriekOplopers · 29 oktober 2007 op 22:49

Met heel veel plezier gelezen.

*vette grijns op bek, gaat een drankje halen*

Kees Schilder · 30 oktober 2007 op 09:44

Mijn azijngezeik is cynisch bedoeld.ik bedoel, op een foutje wijzen tot daaraantoe.Maar om, zoals Troy doet, daar een meter of drie beeld voor te gebruiken vind ik op z’n zachts gesproken, not done.Overkill! En het lijkt mij voor de betrokkene zeer deprimerend.Bovendien wordt hierdoor, het toch zeer geestige verhaal, volledig ondergesneeuwd.Je kunt ook een privebericht sturen.Daar leert de columnist net zoveel van maar hoeft hij niet de vernedering te ondergaan van de kritiek van mensen die vanaf een zelf gebouwd voetstuk, overtuigd van hun eigen onfeilbaarheid, genoegzaam naar beneden kijken.

lagarto · 30 oktober 2007 op 12:06

Whow

WritersBlocq · 30 oktober 2007 op 23:00

Hee Kees, de column is openbaar, dus mijn reactie ook. Ik ben blij dat anderen dit ook zo doen, en zou het heel jammer vinden als mensen reacties zoals hierboven gegeven als ‘vernederend’ ervaren.

Zelf vind ik het altijd jammer als kritiek ‘uit angst’ via pb wordt gegeven.

Maar ja, persoonlijke smaak/smaakbeleving denk ik? Liefsjes, Pau.

KawaSutra · 31 oktober 2007 op 00:52

Ik weet eigenlijk niet wat vervelender is: azijnzeiken of een cynische reactie. Van het eerste kun je misschien toch nog iets leren. En in de openheid geldt dat voor alle lezers. Maar goed, alles beter dan een kutreactie. 😀
Prima column Lagarto!
En wat die aanhalingstekens betreft ben ik het helemaal met je eens, zo gebruik ik ze ook.

Kees Schilder · 31 oktober 2007 op 09:14

Allemaal prima.Het is gewoon mijn mening, net zoals ophemelen van azijnzeiken jullie mening is.
Ga lekker door met kleuren.

Dees · 31 oktober 2007 op 09:18

Feedback geven is toch wel nuttig. Ik vind het alleen wel een heel verschil of je wat tips en opmerkingen geeft, of dat je de hele column onder een vergrootglas gaat leggen om fouten op te sporen. Dan heb je toch ook geen leesplezier meer, lijkt me? Waar doe je dat dan voor? Om frustraties te lozen, of om een ander te helpen?

Bovendien, denk eens terug aan de allereerste keer dat je instuurde, hoe spannend en eng dat was. Ik weet niet of ik het overleefd had als mijn eerste stukkie door de azijnmangel was gegaan.

Troy ‘kennende’ was het niet de bedoeling om de column onder te sneeuwen, daar kan ik me iig niets bij voorstellen…

Ps. lagarto, sorry, het was allemaal zwaar OT.

Kees Schilder · 31 oktober 2007 op 09:45

[quote]Ik vind het alleen wel een heel verschil of je wat tips en opmerkingen geeft, of dat je de hele column onder een vergrootglas gaat leggen om fouten op te sporen[/quote]

Dat is precies wat ik bedoel.Jij zegt het in één zin haha

Geef een reactie

Avatar plaatshouder