Twee maanden later en meer dan honderd euro armer. Stapels manuscripten verlieten mijn huis en Teej-peej-geej bood spontaan aan een brievenbus in mijn voortuin te planten. Maar vandaag is het dan zover. Tijd om een fles wijn open te trekken. In mijn leven ben ik al door heel wat vrouwen afgewezen. Dat doet pijn. Sinds kort kan ik daar een rijtje uitgevers aan toevoegen en de pijn is hooguit wat anders van aard. Zeer blijft het doen, dat afgewezen worden. Meer manuscripten van de kinderverhaaltjes “Eikje” dan ik op de vingers van mijn beide handen kan tellen zijn uit mijn arme HP printer komen rollen. De inktspetters zitten nu nog op de muur. Mijn tong is ruw en gebarsten, een bloederige weke massa na het dichtlikken van teveel enveloppen. De printer nog dampend en rokend van de lading “Eikjes” of er kwam direct een partij van mijn roman “Tunnel van licht” (werktitel) achteraan, waarbij de tenen van beide voeten opgeteld bij de eerder genoemde vingers een aardige indruk geven van de staat waarin mijn tong zich nu bevindt. En ik kan je verzekeren, ik dank TPG op mijn blote knieën voor de introductie van de zelfklevende postzegel.

Uitgevers kunnen dan op zoek zijn naar een werk dat eruit springt, een roman die zich onderscheidt van de massa, de afwijzingsbrieven die ze versturen zijn eenheidsworst. “Naar aanleiding van het door u ingezonden manuscript delen wij u mede dat dit werk helaas niet aansluit bij ons fonds… Het aantal manuscripten dat wij ontvangen is dermate groot dat het helaas niet mogelijk is elke inzender een reactie te geven… Wij danken u voor het in onze uitgeverij gestelde vertrouwen…” Elk door mij verstuurde manuscript krijg ik netjes retour met mijn eigen postzegels op een uitgeversenveloppe. Met netjes bedoel ik ook echt: netjes. Al bekijk ik een teruggestuurd manuscript met een loep, er is geen leesteken op te ontdekken – mijn eigen komma’s en punten en dubbelepunten en puntkomma’s daargelaten.

Geen kreukje, ezelsoor, scheurtje, pulkje uit een verbaasde redactieneus, geen potloodkrassen, opmerkingen met sierlijke vulpenletters, wimperhaartje, koffie- of cholocadevlek, zelfs geen driftig geschreven “prutswerk, laat deze man zich alsjeblieft op zijn saaie kantoorbaan concentreren”. Als ik niet beter wist zou ik nog denken dat er geen letter meer dan de eerste pagina is gelezen. Om precies te zijn, hooguit enkele alinea’s. De eerste alinea. Nee. Laten we eerlijk zijn, met een beetje geluk is mijn introductiebrief wél gelezen. Al was het alleen maar om mijn adres over te nemen op de retourenveloppe. Het ergste van dit alles is – dat ze nog gelijk hebben ook. Heel Nederland denkt leuk te kunnen schrijven en uitgeverijen zijn de dupe van alle goedbedoelde rommel die ze dagelijks per Kliko ontvangen. Allerlei mensen zoals ik die denken hét scorende verhaal van hun hoofd naar het papier geperst te hebben en de verkoopcijfers van Harry Potter minimaal te gaan evenaren. En wij (ik?) verwachten dat al die uitgeverijen ons een uitgebreide recensie, tips voor verbeteringen en liefst een contract in tweevoud sturen. De limo staat voor.

Helaas, de champagne mag nog even dicht blijven. Koelen is ook wat voorbarig. Kopen kan ik ook nog wel even met wachten. Woensdag is gehaktdag en maandag is gehaktmolendag. Elke woensdag ontvang ik minimaal één, vaker meer, afwijzingen. Op donderdag nog een verdwaald exemplaar. Blijkbaar komt de redactie na een lang en wild weekend op maandag de uitgeverij binnen, stort zich “dan eindelijk maar” op de stapel papierstofproducerende manuscripten en op dinsdag wordt de administratie opgezadeld met de mooie taak een kluwen afwijzingsbrieven de deur uit te krijgen. Standaard briefje in Word ophalen. Macro draaien die namen en adressen van met bonzend hart wachtende would-like-to-be-schrijvers invoegt. Op woensdag komen de eerste brieven aan. Het is gehaktdag in Nederland. Elke week vallen afwijzingen op mijn deurmat. Ik draai de dop van de fles goedkope prikwijn. Halverwege het eerste glas weet ik het zeker. Uitgevers zijn vrouwen.


Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

9 reacties

Casperio · 1 april 2003 op 11:18

Heel erg jammer Kees, dat je (tot nu toe) nog geen kans hebt gekregen bij de uitgeverijen.
Als ze niet eens de moeite doen om iets te lezen, dan hebben ze dus ook geen idee wat ze missen.
Blijf het proberen! Geef de moed niet op! Je weet dat je zeer goed kunt schrijven.

Godspeed · 1 april 2003 op 11:47

Kees,

Had ik het niet reeds geschreven, het is de schuld van de afzuigkap.:-D
Vrouwen nemen langzaam alle belangrijke posities in in het bedrijfsleven.:peace:
Kijk maar naar de HRM(Personeelszaken) afdelingen van de meeste bedrijven, alleen nog vrouwen aan het hoofd.:hammer:

Mischien moet je manuscript eens opsturen onder een vrouwelijke alias, bv Katrien Krick.;-)

Sterkte met je manuscripten.

Godspeed
:pint:

gast · 1 april 2003 op 11:49

[quote]Uitgevers zijn vrouwen.[/quote]

:laugh:

gast · 1 april 2003 op 13:33

En dan krijg je nog bericht terug Kees. Vaak laten de lettervreters ook nog niks van zich horen. Maar je laat je toch niet door die ‘vrouwen’ ontmoedigen! Gewoon doorgaan. En als je niets meer instuurt, wel blijven schrijven hoor!

Cor

Kees Schilder · 1 april 2003 op 16:28

Negen keer kan het fout gaan, maar er komt altijd een tiende keer,Kees. Ik zou een fles bewaren als ik jou was.
groet

Mercurius · 1 april 2003 op 18:07

Tja kees,

dat het schrijverswereldje meedogenloos is, heb ook ik aan den lijve ondervonden.
Voor sommigen geldt: Waar een wil is, is een weg. Maar soms denk ik dat je in ons geval beter kunt spreken over: Waar een weg is, is een wil!
Maar desondanks: wij tweeën hebben een afspraak gemaakt en je weet wat er gebeurt als je je hier niet aan houdt!

:warn: Dus waag het niet om de moed op te geven!

Ciao Mercurius

Clueless · 1 april 2003 op 20:24

Hoi Kees,

Ik kan me voorstellen dat je er een beetje moedeloos van wordt ondertussen. Ik kan me nauwelijks indenken dat uitgevers zo onbeschoft zijn je manuscript niet eens te lezen en een lullig standaard afwijzingsbriefje sturen naar een man die daar misschien wel jaren, zeker maanden van zijn leven in heeft gestoken. Toch weet ik dat het gebeurt.

Op mijn werk bestaat al enige tijd een boekenclub, een initiatief dat overigens bij veel bedrijven en journalistieke kringen is ontstaan. Er bestaan plannen om dit verder uit te bouwen, multimediaal gezien. Misschien denk ik wat naïef, maar mij zou het erg leuk lijken als deze boekenclubs ook af en toe een ongepubliceerd manuscript behandelen. Dit zou misschien weer tot publicatie kunnen leiden. Nou ja, ik zou het allicht eens aan kunnen kaarten op mijn werk en wie weet. Als alle hoop echt verloren is, zou je het nog altijd op http://www.webroman.nl/ kunnen proberen! Succes!

Clueless

Kees · 2 april 2003 op 16:25

Hallo allemaal,

Bedankt voor de reacties en de schouders om op uit te huilen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat één uitgeverij wel een motivatie stuurde, waar ik blij mee ben, want daar leer ik veel van. Was overigens niet eens een slechte “beoordeling”.

Niet alle uitgeverijen hebben gereageerd, er is nog een (snel vervagend) glimpje hoop, daarnaast verlaat binnenkort een nieuwe “sortie” huize Krick.

Ideeën en suggesties zoals die van Clueless zijn trouwens meer dan welkom. Overigens hoeft het niet persé in boekvorm uit te komen. Een film of serie is wat mij betreft ook prima. Er is bij het schrijven rekening mee gehouden, ik dacht je weet maar nooit. Hoewel sommige elementen uit het verhaal (die ik hier natuurlijk niet kan verklappen) filmtechnisch nog wat kunst- en vliegwerk zullen vergen.

Speciale noot voor Mercurius. Jij doet mij beseffen welk een zware verantwoordelijkheid er op mijn schouders rust. De rest van Nederland vraagt zich nu wanhopig af waar dit over gaat. Dit houden we ook zo.

Emme… ik ga sowieso door en geef niet op. Misschien schrijf ik niet meteen een nieuwe roman (inderdaad: jaren zweten), maar korte(re) verhalen. En columns. En foto’s maken. En…

Groetjes en ik hou jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen,
Kees

MBB · 14 april 2003 op 17:56

Het spijt me te horen dat je nog niet doorgebroken bent, maar verlies de moed niet.

Zoals Clueless voorstelde, als de top-down methode net werkt, probeer eens de bottom-up methode. Ik heb uit een eerdere column begrepen dat Eikje een serie vervolgverhalen is. Maak van bijvoorbeeld de eerste een ‘sharewareéditie, en verspreid die in gedoseerde afleveringen onder o.a (engelstalige?) kindersites, kaaza, lokale bibliotheek-en basisschoollessgroepen.Zo krijg je uitgebreide feedback, en ooit zal het iemand opvallen.

Blijf ondertussen foto;s maken kun je ook nog mee doorbreken, en asls je eenmaal bekend bent staan de uitgevers in de rij 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder