Al sinds 1999 trachten moslimlanden de Verenigde Naties ertoe te bewegen een resolutie aan te nemen tegen blasfemie.

In 2011 heeft de Mensenrechtenraad besloten om geen resolutie tegen godslastering uit te vaardigen, maar de moslimlanden blijven aandringen. Indien zo’n resolutie tegen het beledigen van godsdiensten ooit zou aangenomen worden, gaan wij terug naar de Middeleeuwen en hebben de Taliban overwonnen.

Verbieden dat je kritiek geeft op godsdiensten en mensen die de draak steken met religies bestraffen lijkt een mooie zaak, maar het betekent het einde van de beschaving.

Indien een wet bepaalt dat je niet onbeschoft mag zijn over iemand’s godsdienst, zou je mensen zoals Darwin en alle atheïsten moeten bestraffen.

Tegenwoordig kijkt de politiek correcte wereld met minachting neer op de vrije meningsuiting. Er lijkt een nieuwe regel te zijn ontstaan dat je niemand meer mag kwetsen. Je mag geen grappen meer maken over de Joden, de Polen, je mag zelfs de Belgen niet meer beledigen.

En nu mag je zelfs niet meer spotten met de gelovigen, alhoewel veel godsdienstfanaten dat verdienen. Respect voor godsdienstige overtuigingen lijkt belangrijker te worden dan respect voor het recht op een vrije meningsuiting.

Dit is een overwinning voor de Taliban, want zij hebben wetten die bepalen wat men wel en niet kan zeggen over godsdienst. Het zou een grote overwinning zijn voor het terrorisme indien wij wetten zouden uitvaardigen die onze vrijheid van meningsuiting zouden beperken.

Wij moeten het recht hebben om oneerbiedig te zijn over gelijk wie en gelijk wat, op gelijk welk moment, en om welke reden ook.

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

Meralixe · 8 maart 2012 op 14:04

” Je mag zelfs de Belgen niet meer beledigen.” 😆

Dit is een kleine column waar veeeel over te zeggen is. Zo is er een groot verschil tussen “vrijheid van meningsuiting” en respect en beleefdheid tegenover andersdenkenden.
Die afsluiter zit vol haat en frustratie!!! :hammer:

Frans · 8 maart 2012 op 16:30

Misschien is het helemaal geen slecht idee om godslastering of het beledigen van Allah of zijn profeet strafbaar te stellen. De Taliban is immers de vleesgeworden blasfemie. Als iemand de schepper te kakken zet dan zijn het de mensen die beweren namens hem te spreken. Niemand kent de gedachten van zijn medemens, laat staan die van zijn schepper. Wie zegt de gedachten en de wil van God te kennen, beledigt daarmee de schepper tot op het bot.

Mien · 8 maart 2012 op 16:37

Vrijheid blijheid was een kortere titel geweest.
Verder ben ik het helemaal met je eens dat al onze lieve(be)heersbeesten losgelaten dienen worden.

Mien

JanBontje · 8 maart 2012 op 20:43

Uitstekende column.
Zo zouden er meer moeten zijn…

Godsdienst, geloof, theologie, het zijn maar meningen. En die zijn N O O I T heilig, maar A L T IJ D het mogelijke onderwerp van kritiek en satire.

Boukje · 8 maart 2012 op 21:59

Hele mooie reactie, vooral die laatste zin.

Wayan · 9 maart 2012 op 03:24

Haat en frustratie? Ik lees in een van jouw artikels haat en frustratie tegen mensen die steunzolen voorschrijven en ik lees in een ander artikel dat je geen respect betoont tegenover Bekende Vlamingen.

Dat mag !

En zo mag er ook gelachen worden, zonder respect, met godsdienst, want religie is ook maar een mening, die helemaal niet heilig is en geen bescherming tegen satire behoeft.

pally · 9 maart 2012 op 12:28

To the point, luid en duidelijk en zonder opsmuk, dit stuk, Wayan! En deze vorm past uitstekend bij de inhoud, waarmee ik het ten volle eens ben :wave:

één klein technisch puntje: wat mij betreft had je veel minder hoeven ‘enteren’. Het is een soort stuk uit een stuk, voor mij 😉

Groet van Pally

champagne · 9 maart 2012 op 13:55

Ik ben het met Pally eens wat betreft het vele ‘enteren’. Inhoudelijk verder een prima stuk.

arta · 10 maart 2012 op 09:28

Ook ik ben het met je eens!
Goed geschreven!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder