‘Het kabinet wil dat lokale bestuurders en ambtenaren scherper letten op radicalisering in hun plaatselijke moslimgemeenschappen. Ze zouden tekenen van radicalisering moeten doorgeven aan de politie en de veiligheidsdienst AIVD.’ Zomaar een berichtje uit het NRC Handelsblad. Zomaar? Om de drommel niet zomaar! Als u nog niet door had dat het oorlog is, dan zullen de dames en heren in Den Haag u wel even bijpraten. Droeg die mevrouw vorig jaar geen hoofddoekje en nu wel? Dan is ze vast lid geworden van een terreurorganisatie. Bellen dus! Dat liedje van die ‘kutmarokkaantjes’ lijkt verdacht veel op een oproep tot verzet. Effe een sms-je sturen! Die islamitische slager is ook niet kosjer. (Of hij is het juist wel…) Een mailtje graag! Van ‘radicale moslims’ naar andere ‘raddraaiers’ is een grote stap voor het mogelijke slachtoffer, maar een kleine stap voor de junta in den Haag. Voor je het weet worden kaderleden van de vakbond, progressieve kunstenaars, leden van SP of GroenLinks, communisten of anarchisten, kritische journalisten, vooruitstrevende dominees, sympathisanten van het Palestina comité, linkse activisten, critici van die met stemmen frauderende kleinzoon van een financier van het Derde Rijk, vredesactivisten, scherpe columnisten en vrijpostige dichters verraden door ambtelijke stadgenoten. Leve het verraad…

Voor de oorlog werden uit nazi-Duitsland gevluchte joden door gezagsgetrouwe burgemeesters verraden en weer gedeporteerd naar het ‘bevriende’ land aan de oostgrens. Tegenwoordig hebben we kliklijnen. Kunnen we in sommige gevallen anoniem aangeven. Luistert de politie ik weet niet hoeveel telefoontjes af. Stalken de Amerikanen alle e-mail-verkeer ter wereld. Ondermijnen CIA agenten met blanco volmacht ons land. Legt de AIVD van jan en alleman een dossier aan.
Vóór de Franse Revolutie had je de beruchte ‘lettres de cachet’: een verzegelde brief met een geheim koninklijk bevelschrift tot gevangenneming of verbanning van een tegenstander van het regiem. Het Rapaille van Afbrakistan kwijlt bij de gedachte daaraan. Zij aanbidden immers ‘de drekgoden van Egypte’, kussen de kont van Mammon en hangen Jezus aan zijn kruis op als ze de kans krijgen… Tot het zover is innen ze hun 30% zilverlingen en drijven medelanders bijeen in het verdachtenhoekje.

© Jan Bontje 2004

😀


10 reacties

viking · 2 november 2004 op 13:39

De schijn der tolerantie. But have it your way en sluit lekker je ogen voor wat er om je heen gebeurt. Of anders gezegd kijk maar de andere kant uit wanneer het ergens broeit.

Ik ben trouwens wel benieuwd wat Theo er van zou vinden…

yaahh · 2 november 2004 op 14:45

verraad is walgelijk,
verwording is angstig,
als Theo vandaag nog geleefd had,
zou ik een heel eind met je meegaan,
toets je democratie te allen tijde

Kees Schilder · 2 november 2004 op 16:39

Is het je wellicht ontgaan dat er een war against terrorism aan de gang is?
Dat onze eigen vrije meningsuiting op het spel staat?
Informeer eens bij Theo. O nee,dat kan niet meer.Hem is voor eeuwig het recht van spreken ontzegd.Ik pleit voor het leger op elke straathoek.

Raindog · 2 november 2004 op 21:57

Bontje, ik ben het heel erg met je oneens. Sterker nog, ik vind je verhaal niets anders dan de ons allen inmiddels welbekende multikul. Maar wees niet bang: ik gun je de vrijheid om deze mening te uiten van harte. Van harte! Stap morgen maar met een gerust hart op je fietsje als je dat wilt. Vier je vrijheid zou ik zeggen.

Bakema_NL · 3 november 2004 op 00:09

Hahahaha, geschreven op 26/10………da’s nou toch jammer voor je zeg.
Open je ogen en treed de echte wereld eens binnen.

ignatius · 3 november 2004 op 14:45

Kan gedeeltelijk met je meegaan. Jammer dat deze column verschijnt op een tijdstip dat emoties hoogtij vieren na de laffe moord op Theo van Gogh zodat niet objectief naar de inhoud en strekking van je schrijfsel gekeken zal worden.

tontheunis · 3 november 2004 op 19:33

Met respect aan de heren cynici…
Bontje heeft, ondanks de moord op Van Gogh, toch het gelijk een beetje aan zijn zijde.
Want wat ontstaat, als typisch Hollands uitvloeisel, is het hellende vlak. In het begin gaan we er nog voorzichtig mee om, met dat melden, maar al snel wordt het te pas en te onpas gedaan. De geschiedenis bewijst Bontjes gelijk, helaas…

Maar tegelijkertijd, wat moet je dán, Jan? Want je kunt die angstige fundamentalistische ontwikkelingen niet op hun beloop laten. Daar zou ik graag jouw licht eens over zien schijnen…

TT

JanBontje · 5 november 2004 op 22:02

TT schreef:

Maar tegelijkertijd, wat moet je dán, Jan? Want je kunt die angstige fundamentalistische ontwikkelingen niet op hun beloop laten. Daar zou ik graag jouw licht eens over zien schijnen…

Nee, dat kan inderdaad niet. Ik vind dat die extremistische gewelddadige moslimfascistische kankergezwellen uitgesneden moeten worden. Maar net als met een kankerpatient moet je de kanker (het moslimextremisme) niet met de patient (de maatschappij, de democratie, de vrijheid van meningsuiting) doodmaken… We moeten uiterst zorgvuldig omgaan met verworven rechten en geen paniekvoetbal spelen en alles omver kegelen wat door emancipatiestrijd is opgebouwd. Dat hellende vlak leidt ons altijd naar de afgrond…

En dan, vergeet niet: er zijn mensen die het moslimfanatisme aanwakkeren door hun manier van optreden, door hun taalebruik, door hun uitdagende uitspraken. Dit provoceren geeft de moslimmoordenaars uiteraard nog steeds niet het recht te moorden!!!! maar het verklaart voor een deel wel de toenememde haat onder extreme moslims tegen alles wat ‘westers’ is. Het laatste woord over deze kwestie zal voorlopig nog niet gesproken worden…

Een 17de eeuws gedichtje:

och waren alle mensen wijs
en wilden daarbij wel,
de aarde was een paradijs
nu is ze meest een hel

JanBontje · 5 november 2004 op 22:03

Antwoord aan Ignatius:

Ja die dingen gebeuren: de column was al een tijdje ten burele van de redactie…

Ik handhaaf echter de algemene strekking van mijn verhaal: ik wens geen hellend vlak en geen verraderscultuur. “Dan liever de lucht in…”

JanBontje · 8 november 2004 op 22:34

Kees Schilder schreef:

“Is het je wellicht ontgaan dat er een war against terrorism aan de gang is?
Dat onze eigen vrije meningsuiting op het spel staat?
Informeer eens bij Theo. O nee,dat kan niet meer.Hem is voor eeuwig het recht van spreken ontzegd.Ik pleit voor het leger op elke straathoek.”

Die war on terrorism is voor een niet gering deel fake. Voor een niet gering deel is het een oorlog van rijk tegen arm, van machthebbers tegen onderdrukten. Het terrorisme (abject, dus daarover geen misverstand) is een welkom excuus om hun eigen agendaounten af te werken – een excuus waarvan o.a. de warlords Bush, Blair en Balkenende maar al te graag gebruik maken.
En je voorstel voor het leger op de straathoek is het Vierde Rijk invoeren. Dat nooit.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder