Leven met middelmatigheid

Een zweem van jaloezie dringt zich aan mij op als ik mensen zie met buitengewone atletische of artistieke gaven. Het overduidelijke talent steekt als een enorme lichtbaken uit boven de poel van menselijke levensonzekerheden en het werpt zijn stralend licht op het te volgen pad. Zo gemakkelijk, zo overduidelijk, zo vanzelfsprekend. En dat pad leidt naar excellentie als je het harde werk erbij neemt. Maar hoe zou je nou niet hard willen werken aan en met dat talent, want de combinatie van inspanning plus talent produceert gegarandeerd vruchten in het kwadraat. Alles wat je in je talent steekt komt er in twee-, drie-, viervoud terug uit.

Maar niet voor ons, gewone stervelingen die uitblinken in middelmatigheid. Wij moeten ons draaien, keren en roeren in de poel van levensonzekerheden. Wij moeten keuzes maken, knopen doorhakken, en nooit kunnen we terugvallen op de trampoline van het talent. Grijs is de kleur van ons pad en schemer overschaduwt ons kunnen. Niet zwart, niet wit, niet dag, niet nacht, niet goed, niet slecht. Middelmatigheid. En de opgebrachte discipline, het harde werk is op geen enkele manier een garantie op excellentie. Erger nog, het werpt ook zijn vruchten maar met mondjesmaat af.

En dus heb ik een grondige hekel aan gezegden als: „de weg is belangrijker dan de bestemming”, of „deelnemen is belangrijker dan winnen”, of „als je iets maar hard genoeg wilt, dan kun je dat ook bereiken”. Dat is stroop om de bittere pil van middelmatigheid verteerbaar te maken en om ons lot van eeuwige verliezers draagbaar te maken.

Leven met talent

Een zweem van jaloezie dringt zich aan mij op als ik mensen zie die niet gereduceerd worden tot een uitzonderlijk talent. Een beetje goed zijn in een aantal dingen geeft zoveel vrijheid. De vrijheid van de keuze. De vrijheid van ontplooiing. De vrijheid om te kunnen leven zonder gedicteerd, gedomineerd, gedetermineerd te worden door dat ene talent. Leven in de breedte, proeven van veel, multidimensioneel, generalist. Het laat je toe te reizen tussen werelden en dimensies en je overal thuis te voelen. Hoe heerlijk moet die allesomvattendheid zijn en hoe verrijkend voor de ziel en het hart.

Maar niet voor ons, de supergetalenteerden, die de last van de uni-dimensionaliteit moeten dragen willen we echt de excellentie bereiken. Slechts één horizon mogen we verkennen, slechts één doel nastreven, slechts één focus, want de tijd tikt en stilstaan mag niet. Slaaf van ons talent dat niet verspild mag worden en ons bijgevolg reduceert tot een fysisch omhulsel van een grotere kracht. Het individu moet volgen, het talent wijst de weg.

En dus heb ik een grondige hekel aan gezegden als: „Een talent dat niet dagelijks groeit, gaat dagelijks een stukje achteruit”. Het drukt ons nog meer weg in de eenzame rol van het torsen van de verantwoordelijkheid en het gewicht van dat allesverterende talent. De nooit aflatende druk om boven jezelf uit te stijgen, want met zoveel talent is verliezen geen aanvaardbare optie.

Categorieën: Algemeen

Namol

Ik schrijf me van verward en verloren, naar verwonderd en verbonden.

12 reacties

Arta · 6 mei 2018 op 09:44

Je ontbeert in ieder geval geen schrijftalent.

Jouw titel vind ik geweldig. Ietsje minder franje had gemogen ( maar dat is een kwestie van smaak), maar wat een goed verzorgde binnenkomer!

Welkom hier.

Mien · 6 mei 2018 op 11:30

Uitblinken in middelmatigheid is edoch ook een kunst.
Vijftien minutes of fame krijgt iedereen sowieso.
Welkom bij CX. Een mooi debuut. 🙂
Waarschuwing. Je moet hier wel zelf de slingers ophangen hoor. Zonder franje liefst, zoals Arta al duidelijk maakt. 😉

Esther Suzanna · 7 mei 2018 op 19:50

Wat mooi geschreven. Je hebt talent, dus twijfel ik even over jouw intentie van dit stuk.
Is het neerkijken op de ‘rest’ – zonder talent – of is het jaloersheid op meervoudig talent? Wil je nog meer dan één talent? Is het het verlangen naar meerdere talenten? Of is deze column algemeen bedoeld…

Talent is iets dat je kunt vermenigvuldigen. Althans, in aanleg is het handig over kwaliteiten te beschikken die bijdragen aan de specifieke vaardigheid, maar als je écht in iets wilt excelleren baart oefening veel kunst.

    Namol · 8 mei 2018 op 09:17

    Ik rij heel graag paard. Maar ik heb totaal geen talent. Ik moet me te pletter werken om dat ietsiepietsie vooruitgang te boeken. Ik zweet, en zwoeg en blijf maar aan die weg timmeren… Mijn trainer vind dat wel ‘charmant’… of misschien is het gewoon medelijden. Want inzet en resultaat zijn zodanig uit proportie dat het ook wel een beetje zielig wordt soms. En dan kijk ik naar van die supertalenten, die zwevend met hun paard dansen, moeiteloos lijkt wel. Ik besef wel dat ze zich ook te pletter werken. En ik zie ook wel dat het hen helemaal absorbeert. Het is met die gedachten in het achterhoofd dat ik dit schreef. Interessant echter is dat ik mijn schrijven nooit als een talent heb bekeken. Het is iets dat ik gewoon doe. Mijn hele leven al. Soms intensief. Soms lange perioden niets. Maar ik heb er nooit iets mee gedaan, behalve velletjes volkribbelen en dan weer kwijtraken. En nu, mijn eerste ‘coming out’ (haha), hoor ik woorden als ‘schrijverstalent’. Het is nooit in me opgekomen dat ik dat zou kunnen hebben. Totale verrassing dus.

      Namol · 8 mei 2018 op 09:25

      By the way… misschien grappig te vermelden is dat ik op deze site terecht kwam omdat ik bij mezelf dacht ‘en wat als ik deze zomer eens een cursus ‘creatief schrijven’ zou volgen. Maar dan was het dilemma: schrijf ik me in bij beginners of bij gevorderden. Hoe weet ik nu van mezelf wat ik ben? Misschien moet ik iets opsturen naar één van die lesgevers, zodat ze me kunnen zeggen waar ik best start. En toen zag ik de link ‘schrijvers-sites’. Laat me daar maar eens gaan piepen. Leuk, ik heb hier nog wat dingen liggen. Misschien moet ik die maar gewoon eens inzenden. Et voila! 😉

Nummer 22 · 7 mei 2018 op 22:07

‘ als je iets maar hard genoeg wilt, dan ..’. De mooiste beeldspraak dat me direct doet verlangen naar een ijsje uit een min 20 graden celcius diepvrieskist.
Mooi..om door zo’n zin te zijn geprikkeld.
Hard slaan is als een spijker op de kop, maar dit terzijde.

Namol, voel je Welkom! want de weg wordt geplaveid in woorden naar zinnen door jezelf, dus ..keep up and going on, straight?

    Namol · 8 mei 2018 op 09:19

    Dank je. Jullie reacties zijn fijn en ook wel onverwacht omdat ik – zoals hierboven verduidelijkt – mijn schrijven nooit als ’talentvol’ heb bekeken. Het is iets dat ik graag doe en waar ik me helemaal in kan loslaten.

Karen.2.0 · 7 mei 2018 op 23:46

Ik lees jou column zo: zit jouw talent (dat je hebt, dat laat je zien) je in de weg? Is het een juk? Als je je talent niet ten volle benut, wat dan? Mediocrity? The unbearable lightness of having (a) talent… Benutten dus, al valt soms voor middelmatigheid wat te zeggen 😉
En welkom, van harte!

    Namol · 8 mei 2018 op 09:22

    Interessant hoe verschillend mensen dingen lezen. Is een leuke ontdekkingsreis ‘an zich’. Ik schreef dit terwijl ik aan hele andere talenten dacht… Talenten die ik niet heb (zie mijn reactie op Esther Suzanne.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder