De waarheid verstopt onder een roerloze laag leugens. Het tegendeel is voor hem niet meer denkbaar. Hij had de oever kunnen grijpen toen het nog niet te laat was, maar hij verspilde zijn kans en verdronk langzaam in zelfbeklag. Arme ziel, aldus hemzelf, ieder ander zal het hem gunnen. Het lot lag in zijn handen, maar hij liet het door zijn vingers glijden. Alsof hij het erom deed. Hij heeft zichzelf geleerd te leven in leugens, en naarmate de tijd verstreek is het hem gaan bevallen, tegen beter weten in.
Het is slechts zijn binnenkant en alleen zichtbaar voor hen die hem kennen, zij die het moesten ondergaan. Ze hebben de val fysiek hebben overleefd, maar hij heeft littekens in hun harten gekerfd. Hij leerde liefhebben, maar misbruikte het. Hij heeft geprobeerd, maar zijn valse streken overwonnen zijn barmhartigheid. Nu pas leert hij voelen, voelen wie hij is. Zijn hoofd voor een spiegel, een keiharde waarheid. Een sterke, koude hand knijpend in zijn nek, ter voorkoming dat hij wegdraait. Maar zelfs hij kan hier zijn ogen niet meer voor sluiten. Verontschuldigen noch smeken zal effect hebben. Niemand die hem ooit nog zou geloven.

Mening kansen gehad, mening kansen verspild. Kansen die hem weer konden maken tot wie hij ooit was. Hij kon ze oprapen, ze lagen voor zijn voeten. Enkele keren werden ze in zijn handen gedrukt, maar hij liet ze liggen, wierp ze weg en vertrapte ze meedogenloos. Hij liep door toen hij stil had moeten staan bij zijn fouten, hij werd meerdere malen geremd maar zijn wilskracht ontbrak. Medelijden kan niemand opbrengen. Leugens die zijn energie vraten zijn het gevolg van zijn ontbrekende kracht om zijn hoofd boven water te houden. Toegeschouwd door hen die hij bezeerde zakt hij langzaam naar de bodem.

Categorieën: Diversen

5 reacties

SIMBA · 18 december 2008 op 18:10

Inhoudelijk kan ik persoonlijk hier niks mee, maar ik heb wel een paar foutjes ontdekt.
[quote]Ze hebben de val fysiek hebben overleefd,[/quote]
2x hebben, lijkt me een kwestie van een keer overlezen om dit eruit te halen.
[quote]Mening kansen gehad, mening kansen verspild[/quote]
Ik neem aan dat je hier “menig” bedoeld….

pally · 18 december 2008 op 22:32

Het begin vond ik best mooi, maar het bleef voor mij te veel van hetzelfde, herhalingen met te veel fouten. De inhoud bleef onduidelijk, ik had toch net iets meer willen weten. De boosheid kwam er wel uit.

groet van Pally

Anne · 19 december 2008 op 14:05

Dik, gezwollen taalgebruik, maar waar het nou echt over gaat wordt mij niet duidelijk. Uitdrukkingen als littekens die in harten worden gekerfd, in zelfbeklag verdrinken, het lot in zijn handen enzovoort: het zegt uiteindelijk helemaal niks omdat het zo’n versleten taalgebruik is, vooral gebruikt in kitscherige contexten. Dat doet de betekenis in elke volgende tekst verder eroderen: voor mij als lezer is zo’n taalgebruik daar niet meer los van te zien, en al zeker niet als het er in de tekst van stikt. Waarom verzin je niet je eigen beelden, je eigen metaforen?

Mien · 19 december 2008 op 14:55

Deze klaagzang verdrinkt in zijn eigen metafoor.

Mien

axelle · 20 december 2008 op 21:55

Ik begrijp niet echt wat de bedoeling hiervan is.
Axelle

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder