Er bestaat in Nederland een politieke partij waarvan de oprichters ‘inwoners met een migratieachtergrond’ zijn, die de mening zijn toegedaan dat er van alles mis is met de manier waarop men in Nederland omgaat met de rechten van inwoners met een migratieachtergrond en eigenlijk de hele manier waarop men überhaupt omgaat met inwoners met een migratieachtergrond.

Mocht je licht geïrriteerd raken om de veelvuldig gebruikte term ‘inwoners met een migratieachtergrond’ weet dan dat ik deze niet verzonnen heb. Ik denk namelijk dat je melk gerust ‘witte vloeistof die na het knijpen uit de koe haar tiet stroomt’ kunt noemen, maar het blijft gewoon melk. Deze politieke partij heet ‘DENK’. Een beetje vreemde naam als je bedenkt dat de mensen achter deze partij de meest kwalijke onzin rondbazuinen zonder ooit de indruk te wekken waar dan ook over na te denken. In hun verkiezingsprogramma staat bijvoorbeeld dat, als zij het voor het zeggen zouden hebben, en God behoede ons dat dit ooit zal gebeuren, zij straatnamen die verwijzen naar het koloniaal verleden van Nederland willen aanpassen. Hoe zij de straten dan gaan noemen hebben ze nog niet over nagedacht, maar namen als; ‘Atatürkstraat’, ‘Tulasteeg’, Desi Bouterseplantsoen en Erdoğanweg zijn erg voor de hand liggend. Het klinkt allemaal heel nobel, ware het niet dat het gemekker dat er van alles mis is met de manier waarop men in Nederland omgaat met inwoners met een migratieachtergrond, steeds gekker wordt. Want stel dat ik als, bijvoorbeeld, genationaliseerd Turk in Turkije zou wonen, dan ben ik daar de ‘inwoner met een migratieachtergrond’. Ik richt op een dag een politieke partij op en ga, zonder na te denken, als een malle te keer tegen de Turkse tradities en culturele zaken. Ik denk dat ik, samen met mijn familieleden en eventuele sympathisanten, binnen 24 uur opgepakt en gemarteld word, om daarna spoorloos te verdwijnen. Als ik geluk heb.

Dus beste mensen van DENK, doe de naam van jullie partij eens eer aan en ontmaagd jullie hersens. Het doet misschien een beetje pijn, maar dat is normaal de eerste keer. Dank God of wie dan ook op jullie blote knieën dat jullie in een land wonen waar men vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan, waar het mogelijk is dat ‘inwoners met een migratieachtergrond’ dezelfde rechten hebben als ‘inwoners met een Nederlandse achtergrond’. Denk en wees dankbaar, in plaats van op een slinkse en misselijkmakende manier haat en tweestrijd te zaaien.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

13 reacties

NicoleS · 19 november 2016 op 08:45

Ik ben geen fan van de partij Denk, maar de manier waarom Sylvana geschoffeerd wordt vind ik abnormaal. Daar moet een piemel in, is het denk niveau van sommigen in Nederland. Beschamend gewoon en ook niet getuige van al te veel finesse of verstandelijke vermogens.

Meralixe · 19 november 2016 op 08:46

Dat tweestrijd zaaien, dat kennen we hier in Vlaanderen ook. Ach, alles staat in het teken van nakende verkiezingen, houw je vast, bij ons binnen een drietal jaar. Toch zien we nu al de stroefheid waarmee er nu ‘geregeerd’ wordt.
Populistische uitspraken doen het nu eenmaal goed maar geef dergelijke mensen meer verantwoordelijkheid en de onbekwaamheid druipt er af.
Klein detailtje, na het lezen van de eerste alinea zat ik grondig naar mijn tweede adem te zoeken. Komma’s!!!

van Gellekom · 19 november 2016 op 08:52

Houw je vast. Ik ben het wel eens met de strekking

Karen.2.0 · 19 november 2016 op 09:37

Denkvoer voor DENK, prima stuk Jan!

Esther Suzanna · 19 november 2016 op 11:12

Het heet Denk omdat het – denk ik – in Nederland een goed platform vindt -door die zogenaamde ‘tolerantie en flexibiliteit'(NOT!) maar als je nou nadenkt is er wel wat voor te zeggen om het Eerste land te zijn dat heel zijn systeem, gewoonten, tradities op de schop doet (gooit?)
Anyway, Nou slaat het nergens op om, zoals jij suggereert de straatnamen Ataturk en Erdogan te dopen, maar ‘Nieuwe straat’, ‘Universum’, ‘Samensteeg’ of ‘Kleurige Mixlaan’, zou ik best kunnen waarderen. Enige is dat dan alles op de schop gaat. Dus ook geen Moskee meer. Suikerfeest, Sinterklaas, Kerst doe je maar in je eigen tijd. Of geef iedereen 10 feestdagen per jaar, in te vullen naar smaak. Geen partijen meer die een godsdienst aanhangen. Dat hoort niet bij elkaar. Of Moskee mét toegang voor andersdenkenden. Gezellig samen in een huisje. 🙂

Mien · 19 november 2016 op 11:31

Ik heb gehoord dat er een nieuwe partij in de maak is. Voor de verkiezingen van 2021. VOEL. Ze zijn adepten van George Orwell en zeer invoelend en echte trendwatchers. In de jaren 20 gaan we namelijk weer voelen. Mark my words … De partij wordt aangevoerd door een topvrouw. Nee, ik ga niet verklappen wie. Maar het begint met een ‘M’. Goede column.

emaessen · 19 november 2016 op 19:32

Denk zelf na DENK, met één punt oppervlakkig aangeroerd? Is dit voor de Telegraaf bedoeld?

Nederland mag best eens wat aan vrije meningsuiting gaan doen door critici op tv te laten en achtergronden in krantenartikelen te verwerken. Het zou ook niet gek zijn als er in de geschiedenisboekjes eens wat over de KNIL en ons eigen Indisch verleden stond.

Elk verhaal kent twee kanten, elk critisch mens weet dat alleen mag je in dit tolerante land steeds zelf de research doen. Er zit een knop op de tv en met de krant veegt men zijn reet af.

Dees · 19 november 2016 op 20:21

Je schrijft als iemand die je hekelt.

Nummer 22 · 20 november 2016 op 12:09

Heer van Oranje!

Terwijl de ziekenhuizen in Aleppo worden gebombardeerd, zijn er azijnseikers in ons politiek bestel die na gekozen te zijn, gewoon zetelroof plegen en een eigen partijtje oprichten en verkondigen dat ze dat deel van ons volk willen vertegenwoordigen die nu niet worden gehoord. Sodemieter toch op met dat hielenlikkers, steek de handen uit e mouwen en ga aan het werk! Hup de wijk in, de buurt, de straat en ontmoet die mensen die je meent te gaan vertegenwoordigen. 50+, PvDD, Denk, en die andere 1-2 man’s fracties.. Brrr… kiesdrempel snel instelle is de enige oplossing.

Waar zijn wij in NL nu mee bezig. Wie ontvangt de Zwarte Piet?

StreekSteek · 21 november 2016 op 11:17

DENK is het logische gevolg van de polarisatie die Nederland nu treft en niet de assimilatie, waarop we ons (terecht) voor willen staan. Het is niet meer dan respect voor verschillende culturen en daardoor wederzijds. Het werkt vanzelf dan en je hoeft er niet over na te denken. Dat is de denkfout van DENK. Met respect.

Geef een antwoord