Maak je niet dik, dun is veel gezonder.

De kinderbescherming en jeugdzorg blinken over het algemeen niet uit in het nemen van goede beslissingen. Maar afgelopen week kwamen ze toch eens positief in het nieuws. Drie kinderen met ernstig overgewicht zijn onder toezicht geplaatst.
De ouders moeten ervoor zorgen dat ze gaan afvallen. Gebeurt dit niet, dan worden ze uit huis geplaatst. Dit vind ik een goede zet. Je kinderen maar volproppen met ongezonde zooi vind ik een vorm van kindermishandeling en daar moet de kinderbescherming op inspringen.

Het begint een steeds groter probleem te worden. De jeugd sport steeds minder en speelt bijna niet meer buiten. Gamen, voor de TV hangen en chips vreten is het nieuwe bewegen. Stel je voor dat we gaan zweten.
Maar de rekening krijg je later gepresenteerd; suikerziekten, hart en vaatziekten enz. En vergeet niet dat de dikkertjes vaak ook nog in een sociaal isolement komen. Wie wil met Bessy of Billy Turf gezien worden?
Helaas zijn er veel ouders die het te druk hebben met hun carrière en ‘s avonds geen zin meer hebben om een gezonde maaltijd te bereiden. Je wil natuurlijk ook even bijkomen na een dag hard werken, dan is er maar één oplossing: een cholesterol verhogende afhaalhap. Sommige ouders voelen zich schuldig dat ze hun kind zo weinig zien. En om dat te compenseren, is er altijd voldoende in huis. Fruit bederft te snel en dan is een zak snoep een “beter” alternatief.
‘s Ochtends wil je de files nog een klein beetje voor zijn, dan gooi je er snel een gesuikerd ontbijtje in en hup op de schop-en-go plaats kind eruit en naar het werk.
O ja, ik ben vergeten brood te maken voor je, hier heb je geld, koop maar wat lekkers bij Piet Patat.
Het gros van de ouders hebben gelukkig wel tijd om gezond te koken, terwijl ze een drukke baan er naast hebben.

Het is te makkelijk om alleen de ouders de schuld te geven. Ook de fastfoodrestaurants en de voedselindustrie bombarderen onze kinderen met
ader-dichtslibbend voedsel. Dit soort reclames zou je moeten verbieden of op zijn minst een waarschuwing in beeld brengen.
Maar als je toch jezelf wil volvreten, kan je beter naar McDonald gaan. Nadat je jezelf een bypass hebt gevreten, kan je altijd terecht in het Ronald McDonald huis. Eigenlijk heb je in je eigen toekomst geinvesteerd door daar te gaan eten.

Om te voorkomen dat er steeds meer kinderen met obesitas komen, moeten we echt onze eetgewoontes gaan veranderen en ook de commercie moet zich in gaan zetten voor gezonder eten. Het is toch krom dat fruit en groenten duurder zijn dan een doos kroketten. Het onderwijs kan als eerste een stap in de goede richting zetten door verplicht iedere dag een halfuur te bewegen. Kinderen in China weten niet beter, daar wordt iedere schooldag gezamelijk met gymnastiekoefeningen begonnen. Dus kom van de bank en beweeg! Sporten is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook goed voor je schoolprestaties.

Wout

Categorieën: Maatschappij

2 reacties

Meralixe · 2 juli 2012 op 20:58

Voor dergelijke onderwerpen heb ik een krant, liggen er weekbladen in de wachtkamer van de tandarts of coiffeur en zijn er ook nog enkele T.V.zenders die uitvoerig verslag geven maar dan zap ik weg. :pint: :eh:

Goed idee van Trawant, plakkertje op het voorhoofd…

VOL

harm · 6 juli 2012 op 19:31

zie PM

Geef een antwoord