Dagboek fragment van een soldaat

Vandaag 18 September 1917, in de omgeving van Bastogne.

Het kanonnen gebulder en de granaatappels blijven komen. We worden ziek van de rottende granaatappels en door de latrine geur. Tijd ontbreekt voor het opruimen. Ik verlang naar jullie moeder en vader. Drie jaar ben ik hier in een loopgraaf, soms mag ik weg achter onze linies naar een dorp. De laatste keer vierde ik mijn 21e verjaardag alleen

Deserteren en gepakt worden kost mijn leven Gisterenavond is de commandant omgekomen bij een 2 uur durende bombardement aan granaatappels van de vijand. Ik kon me nog verschuilen onder een dood paard in onze loopgraaf. Dat beest ligt er al 3 dagen en stinkt.

De kadaverstank kon ik iets dragelijker maken met mijn gasmasker op mijn gezicht. Vandaag kwam de zon even rond het middaguur uit de wolken, eindelijk een beetje zonneschijn. Ik zie meer lachende gezichten. Er wordt gekaart, gezongen, enkele kameraden bidden of scheren zich met het mes. Het mooie Ardense landschap is verwoest, nu zijn het loopgraafvelden geworden naar de horizon.

Op bevel van mijn sergeant en met geluid van het eerste kanon, klimmen we naar de oppervlakte, rennen naar de vijand en springen hun loopgraaf in. Onze kogels en bajonetten doen het verdere werk. Ik overleef, maar vele kameraden sterven jammerlijk en velen zijn vermist. Vier kameraden uit mijn dorp heb ik voor mij zien sterven. Louis mijn slapie, van 19 jaar, werd opengereten door de vijand. Het licht verdween direct uit zijn ogen. Ik droom over hem en schreeuw de andere slapers wakker. Iedereen hoor het geschreeuw van anderen, ook bij de vijand.

Maar vanavond, als de duisternis volledig is ingetreden, gaan wij ons geheime wapen testen. Dat werd doorverteld via de parlez methode. De lopen van de kanonnen zijn dan gevuld met deze schroefdopjes. De schroefdopjes zijn gescherpt in de fabriek. Nog uren wachten in deze loopgraaf en wat schrijven in mijn dagboek. Salut et bientot.


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

2 reacties

van Gellekom · 19 september 2019 op 10:28

Mooi geschreven, mijn waarde

Geef een reactie

Avatar plaatshouder