Veel mensen willen roem, geld en macht. Dat is iets waar iedereen naar verlangt, (misschien niet allemaal in dezelfde mate) maar ieder mens heeft dit in zich… Je wilt altijd meer dan een ander, een egoïsme dat iedereen in zich heeft, sommigen meer dan een ander… We komen met zijn allen wel overheen met elkaar..

Maar toch zijn we allemaal uniek. Uniek qua persoon en uniek qua gedachten…
Miljoenen.. nee miljarden, mensen op de aarde, die allemaal uniek zijn.. en allemaal anders denken dan een ander. Eigenlijk scary als je bedenkt dat er zoveel unieke mensen op de aarde leven en dat ze allemaal een andere gedachte hebben over bepaalde dingen. Dat kan nooit goed gaan… En dat gaat het ook niet… (Ja, ik volg het nieuws ook soms…

Een voorspelling van hoelang wij nog mogen “genieten” van de aarde kan ik niet maken, maar een voorspelling over hoe het zal gaan, kan ik wel met enige mate maken… Hoe je het ook went of keert; het kan met de wereld alleen maar slechter gaan. Vooruitgang zit er niet in.. misschien even.. en dan gaat het weer berg af waarts..

Waarom ik dat zo zeker weet? En het bijna uitspreek als een feit? Omdat er altijd weer een persoon zal komen die MEER macht wil dan een ander, die MEER geld wil dan een ander en die MEER roem wil dan een ander… en die het dan zo zal spelen, dat er mensen zijn die hem/haar die macht, geld en roem gunnen. Weer een machthebber op komst. Misschien is hij/zij er al. Misschien is het heel sarcastisch wat ik nu ze, maar dit is een feit.

Laten we hopen dat wij (deze generatie) nog in vrijheid mogen genieten van de aarde.. Ach, bekijk het van de positieve kant: wij zijn nu hier en leven op een plek waar je recht hebt op een mening! Dat is al heel wat… Kan je je al voorstellen dat je je mening niet kan/mag geven? We zijn het zo gewend dat we kunnen zeggen wat we willen, dat we er soms niet eens stil bij staan, hoe gelukkig we mogen zijn met dit!

Ik doe dat ook niet. Ik ga gewoon heerlijk door met het doen wat ik wil, waar ik wil, hoe ik wil, en wanneer ik wil! Wat ik nu wil bereiken met dit stukje? Eigenlijk niet zo heel veel, dat doe ik namelijk onbewust als als je dit leest! Je zal iets denken, naar aanleiding van dit… Heerlijk dat ik soms even de gedachte van een persoon kan sturen. Ook al is het maar 2 seconden (Jep, dit is een bevestiging: Ik wil ook macht! 😉 😛

😉 😉

Categorieën: Maatschappij

6 reacties

Mosje · 2 mei 2004 op 11:20

Beste Branka,

Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op columns waarin de gehele mensheid “even” wordt behandeld.
Je eindigt wel sterk: hoe je zelf een heel klein beetje invloed probeert uit te oefenen. Daar had je je hele column aan kunnen wijden.

Ma3anne · 2 mei 2004 op 11:58

Ben benieuwd of je de macht hebt veel mensen te laten reageren op deze column… 😉

Ik sluit me bij de vorige spreker aan.

pepe · 2 mei 2004 op 12:33

[quote]Je wilt altijd meer dan een ander, een egoïsme dat iedereen in zich heeft, sommigen meer dan een ander… [/quote]

Ik heb dat gevoel echt niet, ik wil juist dat alles wat ik te leen heb in dit leven, delen met anderen. Gelukkig zijn kan ook zonder het hebben-gevoel.

gast · 2 mei 2004 op 13:53

[quote]Gelukkig zijn kan ook zonder het hebben-gevoel.[/quote]

Je kan mij niet wijsmaken, dat je het ”hebben” gevoel opzich nooit hebt.
En idd gelukkig zijn kan zonder het ”hebben” gevoel, maar hebben, dat heeft iedereen wel denk ik.

Dees · 2 mei 2004 op 14:57

Tsja, ook voor mij is een column eerder het uitvergroten van een stukje microcosmos, dan het samenvatten van een groot geheel…

Wat macht betreft, macht bestaat m.i. niet echt. Althans, macht zal nooit duurzaam tegen de willekeur van alledag op kunnen. So why bother?

Shitonya · 2 mei 2004 op 19:30

Ik geloof ook niet dat iedereen dat verlangen naar meer, naar macht heeft. Er zijn zat mensen die het belangrijker vinden dat andere gelukkig zijn dan hunzelf…
Het is allemaal nogal pessimistisch op een of andere manier. De column spreek me niet echt aan.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder