Behoort u ook tot de grote groep mensen die in de loop der jaren, na het eerste succes van de Zweedse Abba-groep in 1974 met hun winnend-songfestival-liedje Waterloo, verslaafd is geraakt aan de stroom succesnummers die het viertal in korte tijd het licht deed zien ? In hoeveel c-d-verzamelingen zal het verzamelalbum “ABBA”, “echt” of “gecopieerd”, voorkomen ? Het zal geen gering percentage zijn, daar ben ik van overtuigd. ABBA is een reeks van jaren “in” geweest. En dat populair en geliefd zijn zou best eens een nieuwe stimulans kunnen krijgen nu er in enige landen, waaronder ook Nederland, een nieuwe musical “draait” waar het in de eerste plaats om die succesnummers van Agnetha (Fältskog),.Anni-Frid (Lyngstad), Benny (Andersson) en Björn (Ulvaeus) gaat. Niet minder dan 22 succesnummers komen er aan bod in deze musical, waarin het verhaaltje slechts bijzaak is.

Toch benieuwd naar dit verhaal ? Op een Grieks eiland staat Sophie op het punt te gaan trouwen en zij wil graag dat haar vader daarbij tegenwoordig zal zijn. Het probleem is evenwel: wie is die vader en het blijkt dat dit er 3 kunnen zijn. Een nieuwe variant van het televisiesucces “Wie van de drie”is geboren. Weet moeder Donna trouwens zelf wel wie die vader is ? De verwikkelingen die dit geeft worden op de melodieën van de Abba-“crooners” breed uitgemeten! Met teksten die bij het verhaal passen uiteraard .
En daar gaat het om! Daar komen de mensen voor!

Ster van de “cast” is een vakvrouw van de eerste orde, die al heel wat rollen op haar naam heeft staan in diverse uitingen van het genre “kleinkunst”: Simone Kleinsma. Zij is met recht de centrale figuur, de Dancing Queen van de voorstelling. Maar ook de andere personages mogen er zijn. Sophie, uitgebeeld door Celine Purcell, deed hoegenaamd niet voor haar onder ! Twee vriendinnen van vroeger zorgen voor wat komische noten en de drie “mogelijke” vaders verschijnen ook regelmatig ten tonele. Maar ik zou al die anderen, de decorontwerpers en helpers bij het vliegensvlug wisselen van die decors tekort doen als ik die ongenoemd zou laten.

Zijn al die lofuitingen wel terecht ? Heb je er zoveel verstand van dat je je daar een mening over op na mag houden ? Ik geef het toe: in feite niet ! Maar ik bevind me in goed gezelschap: ik heb eens opgezocht wat de journalisten van een aantal gerenommeerde kranten er over schreven en dat is niet mis: “wervelend feest der herkenning”, “met de aanstekelijke sfeer van Abba”, “Mamma Mia is tollen van plezier”, “Spetterende Abba-musical” en “het publiek kan zich niet stil houden”. Overtuigd ?

Björn maakte bekend dat er wereldwijd al meer dan 10 miljoen kaarten zijn verkocht voor de musical. En het Beatrixtheather in Utrecht, waar op 9 november de eerste publieke voorstelling werd gegeven, heeft nu al 75000 kaartjes verkocht. Het zou best eens kunnen zijn dat er in Beatrix een lange reeks voorstellingen opgebouwd gaat worden.

Wat mij betreft zij het ze gegund. Het publiek tijdens “mijn” voorstelling was, zo niet enthousiast, dan toch zeker zeer tevreden, zo is mijn mening. Dat mag dan wel ook want een voordelig uitje is het zeker niet. Voor een goede plaats vraagt men € 65,- ! Ja, u leest het goed, bijna 150 gulden voor een plaats! En dan komt je reis, je verteer, je parkeerkaart e.d. daar nog bij. Het is te begrijpen dat zoiets veel kost
En Joop van den Ende produkties vergt ook zijn deel.

Wie zei er dat het economisch minder goed gaat in ons landje ? Maar er zullen er toch zeer velen zijn die het zich niet zullen kunnen permitteren om ook in het Beatrixtheater “the winner takes it all”, “knowing me, knowing you”, “gimme, gimme, gimme” en vanzelfsprekend “mamma mia” en “dancing queen” mee te zingen of te neuriën. En dat is dan jammer……..

Heeft u het geld er voor en het er ook voor over: gaan, u zult er geen spijt van hebben !!!!!!!

Categorieën: Diversen

1 reactie

pepe · 2 december 2003 op 11:48

Leuke column, zelfs ik zou er haast zin in krijgen een kijkje te gaan nemen. En ik ben niet echt een ABBA-fan.
Maar het is inderdaad niet niks (in euro’s), evenals de pretparken tegenwoordig ben je een kapitaal kwijt voor een paar uurtjes plezier.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder