Wat doet een man graag? Het rare is dat als je dit thema in het perspectief van een column zet, je al snel op die geijkte dingen uitkomt. ‘Graag sta ik in het weekend op ’t sportveld!’
Ik dus niet. Ik heb een schurft aan sport, laat staan dat ik Studio Sport kijk. Ik heb van mijn leven nog geen een wedstrijd kunnen uitzitten van dat tergende spel. Kan me herinneren dat ik als klein jongetje al mijn klasgenootjes helemaal strak van de spanning hoorden zeggen: “Ik heb al een fles cola en een zak borrelnootjes en dan ga ik vanavond samen met mijn vader naar de wedstrijd Ajax – Feijenoord kijken!” Dat klonk spannend. Ik dus hetzelfde recept neergezet als mijn klasgenootjes, maar ik redde de eerste helft niet eens. Sterker nog, na twintig minuten had ik het wel gezien. Ik hoor mijn moeder nog vanaf de eetkamer roepen: “Zat jij nou voetbal te kijken? Dat vond ik al zo vreemd”. “Klopt mam, maar ik ga nu naar de videotheek. Die staat vast op dit soort avonden helemaal vol”….. Met videobanden. De uitslag van het hele gebeuren heb ik de volgende ochtend maar op teletekst opgezocht, zodat ik er op ’t schoolplein ook over mee kon praten. Uiteindelijk werd ik ervan verdacht dat ik die wedstrijd dus echt niet had gezien. Ik noemde namelijk de naam van de keeper die het doelpunt gemaakt zou hebben. En dat scheen onmogelijk te zijn….

Mijn jeugd was niet echt bepaald sportief. Natuurlijk werd mij die kans wel geboden, maar eigenlijk vond ik muziek en films interessanter. Ieder zijn ding toch? Uiteindelijk liep dat op school goed af. Een hoop voetbalwedstrijden heb ik op video mogen vastleggen.


19 reacties

Dees · 26 augustus 2005 op 13:01

Dit is volgens mij geen column. En het is ook niet goed geschreven. Het ikke-ikke-ikkegehalte is te hoog. Alleen beroemde mensen kunnen daar mee weg komen. En ook dan kan het bijzonder storend zijn.

Als anekdote met wat hele goede vrienden in de kroeg, is dit wellicht geschikt. Maar ik hoop op een column als deel twee.

Grtz,

Dees

Shitonya · 26 augustus 2005 op 13:23

Tsja, ik kan er ook niet echt omheen. Er zit wat in wat Dees zei. Volgens mij kun je veel beter schrijven dan dit…mag ik hopen althans.

Kees Schilder · 26 augustus 2005 op 13:42

Herkenbaar en ik voel met je mee. Ik vind dat deze ergste soort van terrorisme te vuur en te zwaard bestreden dient te worden 😀

ietje · 26 augustus 2005 op 13:51

altijd heerlijk om mannen te leren kennen die ook geen voetbalwedstrijd uit kunnen/willen kijken.
Het begin van je column suggereert dat ik van alles kan leren over mannen en helaas spreek je maar over 1 onderdeel in het vervolg (voetbal). Ben benieuwd waar je verder niet-mannelijk(?) in bent! Welkom trouwens met je eerste column!

KawaSutra · 26 augustus 2005 op 14:06

Elke mannenzaak een deel?
Ik ben benieuwd naar het vervolg.

Wat deel 1 betreft: ik had ook altijd ‘de’ schurft aan sport. De belangrijkste wedstrijden kunnen me tegenwoordig wel boeien.

Domicela · 26 augustus 2005 op 14:35

Je zegt dat je een hekel hebt aan sport, maar het gaat over voetbal. Gaan in deel 2 t/m 786 nu alle andere sporten onder de loep? 😉

Trukie · 26 augustus 2005 op 14:56

Er is ook damesvoetbal. Als vrouw interesseerd het me geen bal.
Gelukkig hebben mannen en vrouwen dan toch nog iets gemeen.
Maar misschien heb je voor deel 2 een onderwerp waarin een man zich juist onderscheidt.

Outsider · 26 augustus 2005 op 15:10

[quote]Dit is volgens mij geen column.[/quote]

Deze opmerking wordt vrij vaak gemaakt door verschillende reageerders. Het is waar dat het een vrij kort stuk is en daarom meer weg heeft van een anekdote. Maar verder vind ik het er eigenlijk niet toe doen of iets al of niet voldoet aan de definitie column. In mijn woordenboek staat bij column:’geregeld verschijnende, gesigneerde bijdrage in een dagblad of tijdschrift, waarvan de schrijver een grote vrijheid heeft in keuze en behandeling van zijn onderwerpen.’ Zo bekeken kan een column dus van alles zijn: een verhaal, een beschouwing, een lang uitgevallen mop of een uiting van gevoelens over het een of ander enz.
Overigens vind ik het wel interessant om eens te lezen dat iemand niet van voetbal houdt. Zelf heb ik heel lang geleden wel aan voetbal gedaan, maar nu interesseert het mij niet veel meer. Alleen een enkele wedstrijd van de wereldkampioenschappen kijk ik nog wel eens. Verder is mijn interesse voor sport nul komma nul.

champagne · 26 augustus 2005 op 15:45

Mijn belangsteling werd gewekt door de titel, maar vervaagde helaas snel tijdens het lezen…volgende keer beter.

WritersBlocq · 26 augustus 2005 op 15:47

[quote]Wat doet een man graag? Het rare is dat als je dit thema in het perspectief van een column zet, je al snel op die geijkte dingen uitkomt.[/quote]
En blijkbaar kom jij er ook niet omheen, hoewel, er komt nog een deel II. Ook ik hoop dat dat meer boeit, volgens mij kun je veel beter schrijven dan je hier hebt gedaan.

Geertje · 26 augustus 2005 op 17:12

Titel veelbelovend, was als vrouw oprecht geinteresseerd. 🙂 Verwacht van deel 2 een doelpunt. 😀

Welkom met je eerste column!

Ma3anne · 26 augustus 2005 op 19:00

Hee, toch eens een column van jouw hand. Had ik noooooooit meer verwacht. Je scherpe commentaren van destijds vond ik sterker. 😛
Welcome back mrcrash.

Wright · 26 augustus 2005 op 19:49

Ik vind het een beetje een ‘gecrashte mannen babbelarij’, denk ook dat dit veel beter kan!
Ben benieuwd of je dit waar gaat maken in deel 2.

vanlidt · 26 augustus 2005 op 19:52

Wel een column niet een column welles nietes…

column, anekdote pffffffffffft

dit is toch een stek voor SCHRIJVERS?!

Voor mijn part schrijf je een palindromisch opstel…..

Heb ook niks met voetbal, overigens…

😀

Louise · 26 augustus 2005 op 21:32

Het bleef bij een veelbelovende start en ik verdenk je er dan ook van dat je het opstijgen voor deel II hebt bewaard;-)

prikkels · 26 augustus 2005 op 23:23

Ik vind het wel kort en grappig geschreven en me niet aan het vrij hoge ik gehalte gestoord. Maar ik krijg wel het gevoel dat je het lekkerste voor het laatst hebt bewaard. Ik ben benieuwd wat er dan uit je koker komt rollen.

Leuk dat je toch een keer op de proppen komt met een column.

mrcrash · 27 augustus 2005 op 14:24

Dank voor alle reacties. Zoveel hoofden zoveel zinnen. Met andere woorden je kunt het nooit een ieder naar de zin maken. Was ook niet mijn intentie.

Li · 27 augustus 2005 op 23:13

Ik vond het begin van je column vlammend
Helaas doofde het kaarsje te snel.

Li

bert · 28 augustus 2005 op 11:51

Dit had volgens mij een goede column kunnen worden. Het onderwerp leent zich daar wel voor. Ook ik geef niets om voetbal, maar ben daar altijd ronduit voor uitgekomen. Tot voor kort wist ik niet eens wat buitenspel was of een corner. Het boeit me ook niet. Ik stoor me meer aan alle rompslomp er omheen en aan alle mannen die werkelijk alleen maar over voetbal kunnen praten op een verjaardag. Dat zijn eigenlijk de grootste kneuzen. Ik denk dat hier meer in had gezeten als je iets meer lef had gehad om het op te schrijven. Ik wacht op deel 2.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder