Hoe moeilijk is het om chaos in orde te veranderen en hoe simpel om van orde chaos te maken. Mijn huis op orde houden, kost heel wat van mijn vrije tijd, maar er een zootje van maken kan ik soms binnen de kortste keren. En dan heb ik het niet over het gebruikelijke, gezellige rommelige wat mijn huis altijd heeft, maar een Zootje met de hoofdletter Z van Chaos. Zo is nu ook weer het geval.

Ik ben alleen maar een eigen bedrijfje begonnen en heb een ‘nieuwe’ PC van iemand gekregen en mijn hele huis is een chaos. Van de nok van het dak tot in de fundamenten. Hoe dat nou zo snel kan? Ik weet het niet hoor. Een reden zou kunnen zijn, dat ik nu zo gefocust ben op de spannende nieuwe ontwikkelen in de ‘zaak’ en de activiteiten die ik aan het ontplooien ben, dat ik zomaar over een berg was stap, zonder dat in de gaten te hebben. En als je dat een paar dagen achter elkaar doet, dan wordt die berg alleen maar groter natuurlijk. En om alles overzichtelijk te houden heb ik wat plankjes op zolder gevonden, waarmee ik mijn winkeltje apart kan houden van de rest. De zolder staat nu op zijn kop door al dat gezoek naar geschikte materialen. Voor dat winkeltje heb ik maar even de logeerkamer verbouwd. De spullen die daar voorlopig overbodig zijn, liggen en staan op de overloop. Geen idee waar ik die moet laten, want die moeten over een tijdje weer teruggeplaatst worden.

Bovendien is het moeilijk om afscheid te nemen van mijn ouwe trouwe kolengestookte computertje. Er moeten veel bestanden overgeheveld worden naar de nieuwe, maar dat kost meer tijd dan ik erg in had. En zo prijken op dit moment twee PC’s in mijn woonkamer. De nieuwe op een geimproviseerde tafel, want die past niet in de PC-kast. Die tafel had eerst de functie van uitstalruimte van mijn prullaria. Die prullaria zwerven nu overal rond. In no time had ik die tafel leeg. Maar nu? Waar blijf ik met die spullen? Kastje leegmaken. Oke. Is ook al gedaan en meteen ook maar even schoongemaakt, maar wat er uit dat kastje kwam, ligt nu tussen de prullaria en ik weet niet wat er weer in moet. Tel daarbij een business-administratie die ergens ondergebracht dient te worden en die elke dag aangroeit met massa’s papieren. Nergens een plek vrij. Dus nog maar een kastje vrij maken dan? En waar blijf ik dan weer met die spullen?

Ik zit nu in een chaos, die met de minuut groter lijkt te worden. Chaos maken is zo gedaan. Maar hoe breng ik hier weer orde in? Ik denk dat ik eerst maar eens af ga wassen. Dan kan de administratie voorlopig op het aanrecht liggen. Of is dat niet handig? Nee, ik denk het niet, want waar moet ik dan koken straks? Ik denk dat ik maar eens begin met een berg vuilniszakken te vullen met overbodige spullen. Maar waar laat ik die vuilniszakken? Midden in de kamer dan maar? Want daar is nog enigszins plek. Ach, die kunnen ook wel even in de tuin staan.

De deur staat open. De zon schijnt. Het is volop voorjaar. Ik draag mijn eerste vuilniszak naar buiten en besluit me even in de zon te nestelen met een glas thee. En met mijn ogen dicht genietend van de zonnestralen, valt ineens de euro (euro’s vallen bij mij iets minder snel dan guldens…).
Businessvrouw of niet… Ik ben gewoon bezig met de grote schoonmaak! Ben ik er toch weer ingetrapt al had ik me vorig jaar nog zo voorgenomen dat nooit meer te doen.

Aan orde gaat chaos vooraf. De voorjaarskriebels hebben me altijd nog gered van de totale verloedering. Ik ga er maar weer aan toegeven. Eerst nog maar een kop thee in de zon en een lijstje en pen erbij en een planning maken. Met Pasen is mijn huisje weer spik en spanen op orde. Wedden?

Categorieën: Diversen

12 reacties

Kees Schilder · 2 april 2004 op 17:31

Klinkt bekend, je ziet het overal om je heen.
Gek dat mannen dat nooit hebben.
Hardstikke leuk geschreven Ma3anne.

R@@F · 2 april 2004 op 19:19

Zonder chaos zou het leven een stuk kleurlozer zijn!
Leuk weer!!

R@@F

pepe · 2 april 2004 op 19:54

Heerlijk Ma3, ’t is alsof ik het zelf geschreven heb.
Ik kreeg laatst trouwens wel een complimentje van iemand die voor het eerst in ons stulpje op bezoek kwam. Hij vond het gezellig, knussig rommelig 😉

En ik vind het bij jou thuis ook gezellig knus.

Nog gefeliciteerd met je column van de Maand (K)

Mosje · 2 april 2004 op 20:48

Mm, een winkeltje dus. Ga je werken met zegelboekjes, voordeelcoupons, klantenpasjes, airmiles, tegoedbonnen, statiegeldpapiertjes, en gespaarde flessendoppen? Want dat lokt een bepaald soort vrouwen aan hoor.
😉

pleuro · 2 april 2004 op 22:11

Ik zag zojuist op je persoonlijke page een aardige foto… voor welke leeftijden is dat heksenwinkeltje van je?

[url=http://www.clubs.nl/ClubsData/202395/incoming/45.jpg]hocus spocus pilatus pas…. en schoon is mijn huisje![/url]

Als je straks klaar bent met schoonmaken…. heb je dan ook ff tijd voor mijn huisje?

errug leuk geschreven….

Ma3anne · 3 april 2004 op 00:05

Kees: ik ken mannen die ook grote schoonmaak houden, maar dan heet het ‘klussen’ of zo.

R@@f: zonder chaos had er nooit leven bestaan denk ik. (of is dit te filosofisch?)

Mosje: bedankt voor de tip! Ik had nog niet aan de voordeelkutjes gedacht. Ga ik eens even over brainwaven.

Peep: het is hier helemaal veranderd sinds de laatste keer dat jij hier was, joh! Je moet snel weer eens komen kijken hoe knus het hier is. (Graag na Pasen).

Pleuro: wat een muts!

Eftee · 3 april 2004 op 00:23

Wat maakt jou die bende uit, als je columns maar leuk zijn en je bedrijfje lekker loopt.
Je had hier ook de kastjes niet open moeten doen, toen je hier was. Dan was de inhoud je ook tegemoet gekomen.
Ik ben ook zo’n ster in het verplaatsen van troep. Voorjaarsschoonmaak? Nooit last van gehad. Net zo min als nesteldrang, najaarsschoonmaak etc.
Ach ja, om het nog maar een keer aan te halen, je weet wie hier de strijkt….. Dan bedoel ik de kleding. Dat andere strijken doe ik wel hoor, maar dan zonder plank. Ik wilde, heel af en toe, dat ik een beetje had van een nette huisvrouw. Maar helaas, ik doe geeneens moeite dat ooit te worden.

Nog gefeliciteerd met je column van de maand! Dat bewijst toch wel dat je op hoog niveau schrijft.

Ik heb weer genoten!

Ma3anne · 3 april 2004 op 00:30

[quote]Nog gefeliciteerd met je column van de maand! Dat bewijst toch wel dat je op hoog niveau schrijft. [/quote]

Dank je voor de felicitaties, Effie en de anderen.
Maar euh… Eftee, hoog niveau? Het was wel 1 april hoor! 😀

viking · 3 april 2004 op 10:31

Je bezem door t huis? Ik dacht dat je die alleen voor te vliegen gebruikte. 😛

Li · 3 april 2004 op 14:44

Heksen kunnen toch alles weg-en tevoorschijn toveren Ma3anne?

Leuke column weer. Ik ben dol op rommelige huisjes en voel me nooit op mijn gemak bij keurige en opgeruimde livings! En van lenteschoonmaakkriebels heb ik gelukkig geen last.

En ook ik feliciteer je met ‘De column van de maand’.

[quote]Maar euh… Eftee, hoog niveau? Het was wel 1 april hoor[/quote]

Om deze reactie moest ik erg lachen. Ooit won ik een prijs bij een literair cafe. Ik trots natuurlijk! Maar wat kopte de krant? ‘Niveau inzendingen literaire wedstrijd, erg laag.’Ik donderde meteen van mijn roze wolk! 😀

Ma3anne · 3 april 2004 op 15:05

Viking: Snap je nu waarom ik die bezem altijd bij me heb? Met een auto of fiets krijg ik mijn huis nu eenmaal niet schoon.

Li: In tevoorschijn toveren ben ik inmiddels een expert, maar het wegtoveren lukt nog niet zo goed.

[quote]Ooit won ik een prijs bij een literair cafe. Ik trots natuurlijk! Maar wat kopte de krant? ‘Niveau inzendingen literaire wedstrijd, erg laag.’Ik donderde meteen van mijn roze wolk! [/quote].

Ik bedoel maar….. 😉 😀

Mup · 4 april 2004 op 12:16

:dunno: Dat had de duim omhoog emoticon moeten zijn, maar weet hem niet meer grrrr. Dus twee duimen van mij voor jou omhoog, een voor deze column en een voor de maandcolumn. Ik kom gewoon met pepe eens shoppen bij je,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder