Op een site waar ik vragen beantwoord, kreeg een bijzondere vraag.
Puur hypothetisch, maar aan welke Nederlander of Belg zou je het Amerikaanse presidentschap toevertrouwen?
Daarom geef ik jullie een vervolg op deel 1. Deze ging over de enige President tot heden die echt Nederlands sprak. President van Buren. Ik geef jullie deel 2, waarom Rutte een goede kandidaat zou zijn. Maar niet de President van de VS kan worden vanwege een kleine zin in de grondwet. Deze column bevat zowel historische feiten als hypothetische scenario's.

Van Premier naar President

Deze column is gemaakt op basis van een hypothetisch vraag. Want Mark Rutte kan niet de President van de Verenigde Staten worden. Ook al zou hij er nu per direct naar verhuizen of een post krijgen in het kabinet van de huidige President Trump of zijn opvolger wanneer dat ook mag zijn. Want tegenwoordig moet je geboren zijn in Amerika om President van het land te worden. Dit is een doorn in het oog geweest van enkele, bekende voorbeelden zijn voormalig Gouverneur Arnold Schwarzenegger en Oud-Minister van Buitenlandse zaken/ Nationale Veiligheidsadviseur Henry Kissinger.

Mark Rutte is bij het schrijven van deze column, 9 jaar en 6 dagen Premier. Hij staat ook op plek 5 in de top 10 van Premiers met de langste staat van dienst. Waardoor hij voorgangers als Colijn, Kok, Heemskerk en Balkenende heeft ingehaald. Hij maakt een goede kans om zelfs de grote Liberaal die ons de grondwet gaf van (d) Thorbecke in te halen en misschien zelfs wel Vadertje Drees als hij 10 jaar en 138 dagen weet te halen als Premier van Nederland.
Maar als Mark Rutte kon meedoen aan de Amerikaanse verkiezingen kwamen we al snel een aantal problemen tegen. In Amerika hebben ze beetje te rooskleurige verwachtingen van hun President. Goed huwelijk, gezinsleven etc. Mark Rutte kan gezien worden als een studentje of beginnende congreslid of Senator die zijn hoed in de ring gooit. En ik weet niet of een grote partij Democratisch of Republikein hem zou steunen. Daarom heb ik hem een onafhankelijke kandidaat gemaakt. Dit gebeurt vaker, alleen vaak verdwijnen die voor de aandacht vanwege de 2 machtige partijen. Alleen bij de verkiezingen van 1992 wist uit onvrede kandidaat Ross Perot een deuk in een pakje boter te slaan bij wijze van spreken, dat stemmen kosten voor de Republikein Bush Sr en de Democraat Clinton. Paul McKinney gaf mij dit citaat erover toen ik vroeg of mogelijk was te winnen als een onafhankelijke in de VS;

“Ik denk dat het moeilijk zou zijn, we hebben sinds 1992 geen belangrijke externe kandidaat meer gehad, maar hij kreeg slechts ongeveer 8% van de stemmen. Ik denk dat als een politicus gaat winnen, hij zal moeten rennen onder een van de twee grote partijen waarmee hij het meest overeenkomt”.

Leeftijd zal voor Rutte geen probleem zijn. Want zowel John F. Kennedy als Barack Obama waren jonger dan Rutte toen ze hun eerste stappen zetten in het Witte Huis! Ik vroeg ook aan Paul McKinney, iets wat meespeelt in Nederland. We willen graag weten of Rutte een vriendin heeft, is hij homoseksueel of wil hij geen partner? Ik heb respect voor het feit dat hij zijn privéleven echt privé houdt. Hij gebruikt zijn status van single Premier laat ik het zo noemen ook niet. Maar in Amerika is familie heel erg belangrijk. De Eerste Familie staan altijd vaak soms tot ergernis van de kinderen veel in de aandacht. Maar daar had Paul antwoorden op de vraag: het feit dat hij geen familie heeft, is dat een probleem?

Ik geloof van niet. We hebben veel mensen op kantoor gehad die geen echtgenoot hebben. Hoewel dit in het presidentschap niet meer is gebeurd sinds James Buchanan in het midden van de 19e eeuw. Ik geloof niet dat het een probleem zou zijn.

Ik heb mijn goede vriend Paul de vraag gesteld omdat hij wel dingen weet van Nederlandse politiek. Hij is een Amerikaan die betrokken is, dus hij denkt verder dan zijn eigen voordeur. Ik vroeg hem de belangrijkste vraag.
Zou u op hem stemmen met alles wat u over hem weet en wat hij deed als premier van Nederland?

Hoewel ik niet veel weet over zijn beleid, lijkt hij wel een goede gezonde verstandpoliticus die het Amerikaanse publiek misschien nastreeft bij de volgende paar verkiezingen!

Al zal met Rutte de onafhankelijke kandidaat nooit van de vloer komen. Hij was ook anders geweest was hij geboren, opgevoed en in de politiek gegaan in de Verenigde Staten. Maar onze Liberale Premier die toch keer op keer weer weet te winnen. Toen hij het Lijsttrekkerschap won van Rita Verdonk, maar minder stemmen kreeg bleef hij staande. En in 2010 gaf niemand hem echt een kans om Premier te worden. Maar toch hebben we ons vergist, in mijn ogen ging hij een gedoemd kabinet aan met het CDA van toen Maxime Verhagen, gedoogd door Geert Wilders. Een zeer onstabiel huwelijk, dat ook een pijnlijke brak. Iets wat tot op de dag van vandaag nog kwaad bloed zet tussen de VVD en het CDA, tegenover de PVV. Maar hij wist daarna nog 2 keer te winnen. Hij ging in zee met de PvdA en later met CDA, D66 en de ChristenUnie. Dus dat hij zich weet aan te passen kan je wel vaststellen.

The Ticket Rutte/Van Aartsen

Als Mark Rutte President zou willen worden in Amerika moet je ook altijd een Runningmate hebben. De toekomstige Vice-President. En ik heb echt nagedacht over wie dat kan zijn. Ik kan iemand aanwijzen van die ziet er leuk uit, of dat is een vrouw dus succes verzekerd. Maar ik heb geprobeerd te denken als een Amerikaan. Iets wat heel lastig is want ik ben een Zeeuw. Rutte die heeft iemand nodig die een beetje balans brengt in mijn ogen als gaat om ervaring. Daarom heb ik gekozen om een man van stal te halen die nooit geprobeerd heeft in mijn ogen populair te zijn. Maar het was een man die deed een taak, veel tamtam hoort daar niet bij.
Ik heb gekozen voor ook een oud-leider van de VVD met ervaring als topambtenaar, Minister van Landbouw en Buitenlandse zaken, later partijleider samen met Gerrit Zalm tevens Fractievoorzitter. Recent was hij Burgemeester van Den Haag, daarna heeft hij 2 posten die best zwaar zijn op zich genomen op tijdelijke basis. Hij was waarnemend Burgemeester van Amsterdam en Commissaris van de Koning van Drenthe.

Jozias van Aartsen!

Ik weet dat je kan zeggen dat is oude wijn in nieuwe zakken doen. Maar ik denk dat het past want Rutte heeft in de ogen van Amerikanen het imago van een populistische Democraat en op het gebied van uitgaven een havik die je ziet bij de Republikeinen. Daarom heb ik een balans proberen te zoeken met het kiezen van iemand die naast hem kan staan. En terwijl Rutte, wat hij als Premier heeft bewezen, zich bezighoudt met Buitenlandse beleid en de boekhouding van de Verenigde Staten, zie ik Vice-President Van Aartsen zijn aandacht volledig richten op Amerikaanse Binnenland.
Maar ……

Dit is puur hypothetisch! Dus al zou ik gelijk hebben of ongelijk, we hebben hem als Premier van zijn 3de kabinet. En hij woont niet bij zijn moeder, maar in een flatje in Den Haag. Zijn ambtswoning zal nooit 1600 Pennsylvania Avenue zijn, zelfs niet in zijn stoutste dromen. Maar hij heeft daarintegen een leuk Torentje op het Binnenhof en hij kan blijven slapen op het Catshuis.. aan de Adriaan Goekooplaan in Den Haag.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door © Paul McKinney


Tim uut Kwedamme

Ik ben man met een eigen manier van leven, stijl, gevoel voor humor en net als iedereen heb ik soms geluk en soms pech! Ik ben nieuwsgierige en leergierig als het gaat om de wereld rond mijn heen. Mijn leven deel ik tegenwoordig met een prachtige vrouw. Een steun en toeverlaat, die ik blind kan vertrouwen omdat we elkaar hebben leren kennen onder bijzondere omstandigheden. Ik leef in een klein dorpje in Zeeland. Ondanks mijn fysieke beperkingen, dit betekend niet dat ik niet leef. Ik probeer te genieten van elk moment van het leven, ik ben nog altijd een beetje kind gebleven waardoor ik van de kleinste dingen kan blijven genieten. Ik ben iemand die geniet van de bourgondische levensstijl. Ik ben enorme fan van de Griekse keuken, maar ik ben zeker niet vies van de Hollandse pot. Een glasje Samos wijn of een biertje op zijn tijd gaat er ook wel in. Ik leef met het motto “Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen” en dat helpt enorm als je bepaalde dingen gewoon niet kan. Ik ben gek op schrijven, muziek luisteren en goede films kijken.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder