Een vriendin stuurde mij en haar andere vrienden en kennissen een mail waarin zij ons vertelde over wat zich op dit moment afspeelt in sommige delen van Nederland. Daar heerst een ‘groot kwaad’ en daarom zijn de zwaarste middelen geoorloofd om dat te bestrijden. Het gebeurt onder andere in de Gelderse Vallei. Het kwaad is de vogelpest. Die bedreigt namelijk de portemonnee van de pluimveesector. Dus wordt in die streken alle pluimvee uitgeroeid inclusief hobbydieren.
Pseudodeskundigen beweren dat het niet anders kan. Terwijl echte deskundigen wijzen op de mogelijkheid van vaccinatie. In beschaafde kringen wordt vaccinatie beschouwd als een redelijk alternatief voor massamoord. Deskundigen wijzen ook op het feit dat vogels in het wild die ziekte ook zouden kunnen verspreiden. Maar een willekeurige grens is getrokken tussen vogels in het wild en vogels die op het erf rondscharrelen. Mijn vriendin heeft hobbydieren, of liever had. Inmiddels is ook bij haar bij een ‘razzia’ de ‘Waffen SS’ langsgekomen. Al wekenlang reden de witte bestelwagens door de streek. Her en der stopten ze, waarna grimmige mannen met zware laarzen aanbelden met hun doodvonnis. Ze kwamen de huisdieren, voorzover voorzien van veren, ophalen. Zonodig verschaften ze zich met een door een trawant van minister Veerman getekende ‘ausweis’ in de hand, ongevraagd toegang. Mijn vriendin had zich zonder slag of stoot kunnen neerleggen bij het onafwendbare noodlot en haar gevederde vrienden kunnen verraden door ze in containers bij de weg te zetten. Zodat ze keurig in treinwagons naar Kamp Westerbork en vandaar naar de gaskamers in Auschwitz vervoerd zouden kunnen worden. Waar dr. Mengele ze humaan kon laten inslapen. Maar mijn vriendin stond pal voor haar dieren, en daarom heeft ze alle wettige middelen toegepast om het noodlot af te wenden. Op haar bezwaarschriften ontving ze slechts in erbarmelijk Nederlands gestelde standaardbrieven retour. Waarin alle foute argumenten nog eens herhaald werden. Toen er al “geruimd” was!

De details in individuele gevallen zijn verbijsterend. Jonge eendjes waarvan de pootjes door ruimingsambtenaren werden gebroken zodat ze niet weg konden lopen. Een burgemeester die met een jachtgeweer pauwen uit een boom schiet en, omdat hij half miste, de beesten vervolgens grijnzend de kop van het lijf trekt, wat we trouwens allemaal bij het journaal hebben kunnen zien. Een oud vrouwtje van wie haar enige metgezel, een 23 jaar oude gans wordt meegenomen. Een kind van 12 dat wordt geconfronteerd met agenten met handboeien en een ruimingsploeg die onder haar ogen haar eigen kippen “ruimde” en haar vervolgens totaal overstuur achterliet. “Kind wat zeur je”, zei de aanwezige dierenarts die zich bij het bezettingsleger had aangesloten, “Je hebt toch nog een konijn”. Ach die kippen, eenden en ganzen, het zijn toch maar “untertieren”. Als het nu katten en honden waren. Laat staan mensen, die zijn tenslotte beschaafd.

De wereld bestond altijd uit een onbeschaafd en een beschaafd deel. Nederland rekende zich bij het beschaafde deel. In het onbeschaafde deel van de wereld onderdrukten machthebbers hun onderdanen wreed of maakten ze zelfs af. En anders de onderdanen elkaar wel. Ooit, ruim een halve eeuw geleden, was het ook in het beschaafde Nederland even niet pluis. Dat herdenken we elk jaar in mei nog, we hebben ons lesje geleerd en dat zal nooit meer gebeuren. Dachten we. Het leek allemaal zo ver af. Maar toen het “Landsbelang” op het spel stond bleek het heel dichtbij te zijn. De beschaving wordt altijd bedreigd waar je het niet verwacht. Die beschaving blijkt het dunne laagje cellofaan om de ellende van de diepvrieskip te zijn, het wangedrocht van de bioindustriemaffia. Die maffia die zelf de oorzaak is van de epidemie, maar anderen de gevolgen laat dragen. En die onze keurige minister Veerman voor zijn karretje weet te spannen. Bureaufascisten beslissen ook in het beschaafde Nederland met een pennestreek over leven en dood. De wet wordt gekneed tot een instrument ter bescherming van heilige doel, de bescherming van de export. Het Vierde Rijk?


8 reacties

R@@F · 24 mei 2003 op 17:41

Maurits krijg het bijna niet door mijn strot, maar ben het nu eens een keer HELEMAAL met je eens!(goede column by the way)
R@@F

Ab · 24 mei 2003 op 19:10

Hoi maurits ik ben het eens met wat jij geschreven heb.Er zijn dus toch nog normale mensen met gevoel. Een toppertje deze column.
AB

Kees Schilder · 24 mei 2003 op 19:25

Ben het met je eens Mauritz.Ik heb me gek gezocht in je column naar iets om wat kritiek te kunnen spuien. Omdat je dat nu eenmaal graag hebt.
Tot mijn spijt kan ik niets noemenswaardig vinden, miscchien een kommaatje hier en daar erbij? Kunnen we daar een diepgaand debat over voeren?
Zonder gekheid. Mooie column]
groet
Keezz

Maurits · 25 mei 2003 op 12:04

Beste R@@f, volgens mij ben je het de laatste tijd elke keer met mij eens. Het wordt wel erg gezellig op ColumnX. Misschien wel te gezellig:-)
Beste Keezzz, Ik ben juist heel blij met kritiek op mijn columns, dan kan er lekker stevig gediscussieerd worden. Zoals bijvoorbeeld over jagen met Reyn_Eaglestorm. Dus doe een beetje beter je best:-) Waar ik wel tegen ben is de column als toegangspoort tot de geest van de schrijver te beschouwen. En dus niet over de column te praten maar over de schrijver ervan. Dat is natuurlijk ook een zwaktebod en kwaadaardig. Als je de column niet aankan, richt je je pijlen op de schrijver.
Beste Ab, tot je dienst.

Kobus · 25 mei 2003 op 12:54

Hoewel ik het met jullie eens ben, moeten we nou niet doen of Nederland alleen schuldig is aan de problemen rond vaccinatie. Voor een groot deel hoort vaccineren op het bord van de EU. Die bepaalt of er wel- of niet gevaccineerd mag worden. Al eerder hebben m.n. dierentuinen, kinderboerderijen, etc, al aangedrongen op verandering van dit Europese beleid.

De gebieden waar nu de vogelpest voorkomt, zijn vaak streng Christelijke gemeenschappen. En daar kunnen ook nog andere argumenten meespelen dan de zakelijke en diervriendelijke.

Voor hobbydieren gelden geen handels- en of politieke belemmeringen die vaccineren in de weg staan. Dus daar bepaalt de Nederlandse politiek wel een eigen koers. Maar dat is maar een druppel op een gloeiende plaat. Bovendien is controle op de hobbydieren vele malen moeilijker dan bij erkende bedrijven.

Gaan jullie trouwens netjes elk halfjaar naar de dierenarts met je huisdier om het de noodzakelijke prikjes te laten geven ?

Maurits · 25 mei 2003 op 19:14

[quote]Hoewel ik het met jullie eens ben, moeten we nou niet doen of Nederland alleen schuldig is aan de problemen rond vaccinatie. Voor een groot deel hoort vaccineren op het bord van de EU. Die bepaalt of er wel- of niet gevaccineerd mag worden. Al eerder hebben m.n. dierentuinen, kinderboerderijen, etc, al aangedrongen op verandering van dit Europese beleid.[/quote]

Beste Kobus, De Europese regelgeving staat vaccinatie van hobbydieren niet in de weg. Maar de Nederlandse regeringn is zo panisch over de export dat zij dat op eigen houtje onmogelijk maakt. En dierentuinen etc. hebben niets met Europa te maken, zij richten zich op de Nederlandse regering. En die geeft niet thuis.

MBB · 29 mei 2003 op 02:33

Ik vind dat die vogeleigenarn dan maar zelf een prikkie bij de huisarts moete gaan halen, of desnoods in het buitenland als dieenartsen het daar wel mogen

Wat de boeren betreft: het is grotendeels hun eigen schuld: ze hebben zelf gelobbied tegen vaccinatieplicht zodat ze aan het buitenland mochten blijven exporteren.
en aan de ‘groenen’die tegen elke soort van chemische ziektebestrijding van )pluim_vee is omdat het het vleees onnatuurlijk zou maken.
Goede reden natuurlijk, maar dit is het resultaad.

Ik vind het overigens veel over Nederland zeggen dat we meer waarde hechten aan een groep beesten die toch in de braadpan eindigt, dan aan de miljoenen mensen die overal ter wereld sterven aan watersnood, hongersnood, oorlog en nog meer ellende.

Maurits · 29 mei 2003 op 14:25

MBB, Je zou eens moeten beginnen met goed lezen wat er staat. Je haalt alles door elkaar en je eigen beweringen slaan als een tang op een varken. Zinloos om in te gaan op wat je zegt. En je conclusie slaat ook nergens op. Er blijkt juist dat NIEMAND geinteresseerd is in die “beesten die toch in de braadpan eindigen” En de dieren waar ik het over heb eindigen juist niet in de braadpan omdat er mensen zijn die om ze geven.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder