Even met Europa gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Mevrouw Kroes in de buurt?” De telefoniste vroeg mij met een zwaar Frans/Duits/Engels/Portugees/Spaans accent of ik een ogenblikje geduld had. Neelie was druk aan het mededingen, maar ze zou vragen of ze de bejaarde Eurocommissaris even kon storen. Na enige tijd kreeg ik de strenge mededingingsdeskundige aan de lijn. Ze had niet veel tijd: ze was druk doende, een chocoladehagelslagkartel te onderzoeken. Altijd belangrijk. Dus of ik het kort wilde houden. Dat probeerde ik: “Zeg Neelie, hoe kan dat eigenlijk? Dat jij Eurocommissaris van Mededinging bent? Jouw benoeming had toch geen ene moer te maken met mededinging? Vijf jaar geleden hebben de grote politieke partijen de leuke baantjes toch gewoon onderling verdeeld? Weet je hoe dat heet?” Geen antwoord. Dus ik vervolgde: “Dat heet een kartel. Meerdere grote partijen verdelen de markt. Of dat nou gaat over smeerolie, gasprijzen of leuke baantjes, dat soort handjeklap heeft niets, maar dan ook niets met mededinging te maken. Dus wat zat je nou te zaniken, laatst in Buitenhof?” Neelie sputterde tegen dat het gaan pas geeft, dat partijpolitieke overwegingen haar herbenoeming waarschijnlijk in de weg staan. En daar had ik het liberale zondagskind tuk: “Eerst zelf op basis van partijpolitiek gekonkel je baantje in de wacht slepen, en vervolgens een paar jaar later roepen dat dat benoemingssysteem niet deugt? Mens, wat heb jij een boter op je hoofd. Ik vond je haar altijd al wat vettig! En dat gemekker van je verklaart voor mij ook meteen het begrip ‘boterberg’, iets wat een slecht effect heeft op de zuivelprijzen! Je bent gewoon één grote ramp voor Europa!” Razend en tierend hing Neelie op.

Maar ja, Neelie moet toch wat. Want haar geestverwant Mark Rutte heeft gezegd dat we als de wiedeweerga de pensioenleeftijd moeten opkrikken. Niks tien jaar wachten. Geldt ook voor Neelie dus. Want een beetje in Brussel zitten te lullen over kartelvorming, nee, dat kan onmogelijk als een zwaar beroep worden beschouwd, dus dat vervroegde pensioen kan ze schudden. Maar gelachen hebben ze wel, daar in Brussel. Naar verluidt vroeg Neelie vijf jaar geleden op haar eerste werkdag waar de kartelschaar lag… Ach, wat vliegt de tijd. En je ziet sowieso rare verschuivingen op de arbeidsmarkt. Waar ik normaal in het koffiehuis mijn broodje en mijn drankje krijg aangereikt door een vlotte student, kwam er nu opeens een omaatje aanscharrelen, met mijn consumpties in het rekje van haar rollator. Dus de uitkomst van dat Nationale Bijbanenonderzoek naar die verdringing bij studentenbaantjes door oudere, ervaren werknemers berust geheel op waarheid. Gisteravond laat las ik dat het decembernummer van de Playboy zal worden ontsierd door Patricia Paay in haar blote niksie. Ik heb nu besloten, mij echt werkelijk helemaal nergens meer over te verbazen. Nooit meer. Zo’n bejaarde mevrouw. Zonder kleren. In zo’n blad. Ik herhaal. Patries. Naakt! Wat kan ik dáár nou nog over opschrijven… Hoogstens dat de laatste drie overgebleven abonnees het blad nu ook zullen opzeggen. Opeens begrijp ik ook, waarom de burgemeester van Alkmaar bakzeil haalde bij zijn pogingen om een flink aantal raambordelen op de Achterdam in zijn stad te sluiten. Zo’n meisje achter het raam is tegenwoordig tussen de 50 en 60 jaar oud; de studente die wat bijklust om haar studie te betalen is verleden tijd. Dus echt storm loopt het daar niet meer, zodat de openbare orde ook niet langer in het gedrang komt. En die beschuldiging over dat witwassen door die bordeelhouder werd ook door de rechter van tafel geveegd. Een groezelige oma-onderbroek is immers geen gezicht! Stond burgemeester Bruinooge mooi in zijn hemd… Nou ja, voorlopig staan de herintredende oma’s in die bordelen van Koos Nool nog wel even met hun rimpelige kont te draaien.

Nog zo’n draaikont. Onze premier. Jan Peter Balkenende. Verdomde het vorige week om naar de Tweede Kamer te komen voor het debat over de AOW-leeftijd. Dat pikte de kamer niet, dus verscheen hij gisteren wel. Om daar te gaan staan vertellen dat hij voor zoiets belangrijks uiteraard in de kamer zal verschijnen. Ja, dat zeg ik. Draaikont. Maar het wordt nog erger. De Nationale Ombudsman is bezig met een onderzoek, omdat Edwin de Roy van Zuydewijn heeft geklaagd over het Kabinet der Koningin. Dat zou op eigen houtje een hinderlijk onderzoek naar zijn gangen hebben ingesteld, en daarbij ook zakenrelaties hebben ondervraagd. Balkenende kreeg ook lastige vragen te beantwoorden. Dus schreef hij “dat de Ombudsman daar niet over gaat omdat het Kabinet der Koningin geen overheidsdienst is” ofzoiets. Schei toch uit. De koningin valt onder de ministeriele verantwoordelijkheid, en haar Kabinet dus ook. En dus gaat de Nationale Ombudsman er gewoon wél over. Balkenende heeft inmiddels de lastige vragen gewoon beantwoord. Ja, dat zeg ik. Draaikont. En maar neuzelen over zijn waarden en normen… Nou, de mijne zijn dat niet. Rot op!

Ach ja, waarden en normen. Het moet allemaal wat beschaafder op internet. Persoonlijk houd ik niet zo van ruw taalgebruik. Zoals “schuurpapier”. Dat vind ik persoonlijk best wel een ruw woord, ja. Dat kan netter! Internet. What’s in a name? Anders had het wel intergrof geheten, natuurlijk. En dus moest er een gepast antwoord komen op die rechtse vuilspuiters van GeenStijl. Dus richtte de linkse VARA een passend antwoord op. De website Joop.nl. Ik heb er eens wat op rond geneusd. Erg enthousiast ben ik nog niet. Toen ik op een ochtend rond 9 uur op die site keek, zag ik dat de laatst geplaatste reactie dateerde van een uur of 6, aan het eind van de vorige middag dus. Allemaal leuk en aardig dat je de reacties daar vooraf modereert, maar als de redactie aan het eind van een kantoordag de deur achter zich dicht trekt, en het werk pas de volgende ochtend wordt voortgezet, tsja, dan is er wat mis. Of was oprichter Francisco van Jole soms vergeten dat het internet een vierentwintig-uur-per-dag-medium is? En dat noemt zich internetdeskundoloog… En het plaatsen van reacties gaat sowieso erg moeilijk bij Joop. De ene foutmelding na de andere. Nee, als je op zo’n manier te werk gaat, dan jaag je de betrokken scribenten wel weg. Dan maar liever websites als FOK!, en desnoods GeenStijl, waar iedereen gewoon meteen zijn mening kan roepen. Liever snel en ongepolijst, dan braaf ontdaan van schuttingtaal maar wel met de snelheid van dikke stront en als mosterd na de maaltijd! Nee, die jongen en meisjes bij Joop moeten echt even een tandje bijschakelen, anders wordt het niks. En dat zou ik oprecht zonde vinden, dus men gelieve mijn strenge woorden als een aansporing te beschouwen, daar bij de VARA. Want die omroep heeft nog altijd mijn sympathie.

Minder sympathiek vind ik de TROS. Niet alleen wegens die verschrikkelijk lullige programma’s als ‘Muziekfeest op het plein’ waar je vervolgens helemaal geen muziek hoort, maar lallende B-artiesten, een klassiek muziekprogramma waar de presentator van dienst alweer begint te ouwehoeren als het muziekstuk pas op de helft is, gezeik over mensen die ‘Vermist’ zijn, waarbij het altijd gaat over een of andere zoekgeraakte Tokkie die het laatst stomdronken was gesignaleerd op een Spaanse debielencamping, dus die zin “Blijf naar ze uitkijken want ze kunnen niet gemist worden” slaat nergens op: ze kunnen uitstekend gemist worden, nou ja, noem maar op. Dat soort vullis. Echt zonde van de zendtijd. Heeft de TROS net een enorme boete gehad wegens commercieel gerotzooi met het ene kinderprogramma, hebben ze nu weer een onderzoek aan hun broek naar commercieel gerotzooi bij een ander kinderprogramma. Minister Plasterk had als voorwaarde voor een verlenging van de vergunning tegen de TROS gezegd dat het nou afgelopen moest zijn met die commercieel uitgebate kinderprogramma’s. Ziet er slecht uit. Want zeg nou zelf: programma’s voor volwassenen? Die hebben ze niet bij de TROS…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

1 reactie

Prlwytskovsky · 15 november 2009 op 17:18

Neelie. Ach goh …, en het is toch zo’n aardige vrouw. Ze doet toch gewoon haar werk. 😆

Maar Driek, hoe triest ook: hij leest weer lekker.

Geef een antwoord