2 Weken geleden had ik een brief ontvangen van mijn vriend Markus uit Bolton. Hij is Zweeds, maar hij is wegens studie mogelijkheden in Manchester naar Bolton verhuist. Bolton is een stad dichtbij Manchester in de buurt.
Vorige week stapte ik op het vliegtuig, om hem eindelijk weer eens te zien. Het is al een tijd geleden dat we elkaar echt gezien en gesproken hebben. Deze week had ik eindelijk vakantie. De laatste keer de ik hem zag, was toen ik in Abbekås was om MidSomarafton te vieren.
Ik stapte uit het vliegtuig en liep de gate uit, bij de uitgang van de gate stond Markus op me te wachten.
We namen de bus naar Bolton, en stapte uit. Ik keek naar het naambordje.. “Memory Lane”

Memory Lane, de perfecte naam als je eindelijk je beste vriend weer eens ziet. We liepen over straat, de lantaarns gingen aan en het was donker op straat. De stoeptegels glommen in het licht van de lampen. De witte letters “Memory Lane” lichtte op uit het donker, alsof ze bedoeld waren mij aan het denken te zetten.
Zoveel herinneringen en eigenlijk niet eens zo lang geleden. Ik ben 5 jaar weg, maar het voelt alsof ik nooit echt Zweden heb verlaten. Ik was vandaag heel even terug, verzonken in mijn gedachten. Ik kon ook mijn eigen taal weer even praten (mijn ouders tolereren namelijk geen Zweeds thuis) en heel even bevond ik mij weer even in mijn fösterjorden(vaderland). Deze herinneringen, alles wat ik nodig had om deze lange, donkere Memory Lane samen met Markus uit te lopen. Over 2 minuten zouden we weer terug zijn in Bolton, in een andere straat. Die ons vast weer op een ander gespreksonderwerp zou brengen.
Ondertussen praatten we over alles wat we thuis hadden meegemaakt. Dingen van vroeger toen we klein waren, toen we nog elke dag verstoppertje speelden in de achtertuin. We spraken over alles was we nog wisten, het over de dingen die de laatste keer dat we thuis waren indruk op ons hadden gemaakt en verder aan alles wat wij de moeite waard vonden om te herinneren.

De laatste keer dat ik in Zweden was ontdekte ik dat mijn buren ineens verhuist waren. Er was geen kaartje achtergelaten en Ola had ook niks tegen me gezegd via de computer. Toen Markus en ik aanbelde werd de deur door een man geopend. Hij vertelde ons dat hij het huis had gekocht en er al 3 maanden in aan het werken was. De familie Larsson was naar Ystad vertrokken en sindsdien nooit meer terug geweest. Markus vertelde blij dat hij wel het telefoonnummer van Ola had, maar ze toen ze opnam deed ze of ze ons niet kende. Iets waar we nog steeds niet over uit zijn, hoe kan iemand ineens 2 vrienden vergeten zijn die al hun gehele leven bij je in de buurt hebben gewoond. We kwamen tot de conclusie: minder fijne herinnering.

Een ander herinnering die we nooit zullen vergeten is de reactie van elkaar toen we hoorde dat ik naar Nederland ging verhuizen. Markus was niet bepaald gelukkig met het idee dat we ineens 100-den kilometers bij elkaar vandaan zouden zijn. Mijn vriendin was helemaal in shock toen ze het hoorde. Zelfs nog toen ze mijn fiets mocht hebben, een fiets die ze al zo lang wilde hebben. Toen ik weg was vertelde ze me elke dag dat ze ermee langs mijn oude huis gefietst was. Nu heeft ze de fiets aan haar nichtje gegeven. We wisten deze herinnering niet echt in een hokje te plaatsen. Het was goed aan de ene kant, want we zijn elkaar nooit uit het oog verloren. Maar Markus vond het onzin dat mijn vriendin mijn spullen weggaf, niet alleen mijn fiets. Hij vond dat ik daardoor als het waren vergeten zou worden door haar… Toen trok Markus een gek gezicht, het gezicht van mijn vriendin toen ze hoorde dat ik ging verhuizen. We kwamen tot de conclusie dat dit wel een goede herinnering was.

Nog een andere herinnering die ik nooit zal vergeten is die van toen ik een jaar of 6 was. Ik kreeg mijn eerste paard. Wat was ik gelukkig, niks of niemand in de wereld kon dat moment verpesten. Ik was zo blij dat ik gelijk met hem wilde rijden. Wij woonde namelijk in een klein dorpje, Abbekås ten zuiden van Zweden. Heel mooi, gelegen aan het strand. Aan de andere kant bos en heuvels.
Onze boerderij was typische Zweeds gebouwd, maar heel verschillend van de boerderijen hier in Nederland. Wij woonde namelijk in een “vierkante boerderij”. Met een erf in het midden en een grote poort waardoor men het erf op kon komen, aan de kant van het strand waar de oprijlaan lag. Wanneer ik uit mijn slaapkamerraam keek zag ik het strand en als ik naar de andere kant van mijn kamer zag ik mijn paard in het weiland lopen. Als ik in de keuken zat te ontbijten zag ik hem in de stal staan. En wanneer ik in het zwembad lag had ik uitzicht op een lang uitgestrekt veld waar ik altijd met mijn paard reed. ’s Zomers hielden we hier de midzomerfeesten. De buitendeur naar het zwembad ging dan open zodat we vanaf buiten zo het zwembad in konden rennen. Het was altijd heel gezellig. We kwamen tot de conclusie dat dit één van de beste herinneringen was, naast de geintjes die we altijd uithaalde met de leraar in de klas en in de schoolbus.
Terwijl we nog even terugdachten aan hoe gezellig we woonden in Zweden en hoe gezellig de midzomeravonden daar waren, lopen we nog altijd verder.

Memory Lane, wat een prachtige straat! Ik zou er ondanks alles best willen wonen.


10 reacties

KingArthur · 7 november 2008 op 11:14

Neem me niet kwalijk, ik ben halverwege maar gestopt. Teveel slordigheden waar ik mij aan stoorde. Lees voor het inzenden nog eens je tekst goed door.

SIMBA · 7 november 2008 op 11:36

[quote]de lantaarns gingen aan en het was donker op straat.[/quote]
Als hier de lantaarns aangaan wordt het licht…

Het is erg slordig, niet uitnodigend voor een ander om te lezen.

Anne · 7 november 2008 op 13:38

Mijn complimenten dat je het hebt aangedurfd om in een taal die meen ik te begrijpen niet je moedertaal is, een stukje te schrijven en op te sturen. Dat verdient beslist waardering, ik weet hoe ontzettend moeilijk dat is, omdat ik zelf ook een vreemde taal heb moeten leren. Nederlanders echter denken over het algemeen dat iedereen die hún taal leert dat perfekt moeten spreken, én schrijven. Jammer dat ze niet wat verder kijken dan hun neus lang is waardoor ze zich niet realiseren hoe uitzonderlijk het is dat er überhaupt mensen zijn die de moeite nemen om dit hele kleine taaltje uit dit hele kleine landje te leren.

Maar goed, nu dan over de inhoud. Ik kom wel in het verhaal. Er zitten veel elementen in die inderdaad de moeite van het beschrijven waard zijn, en die onderling verband hebben, reden waarom je ze ook in het verhaal samenbrengt. Je had alleen denk ik iets selectiever kunnen zijn vind ik, in wélke stukjes wel en welke toch maar weglaten. Verder schrijf je wat hortend, maar mijn gevoel is dat met meer oefening daarin verandering zou kunnen komen.

Trouwens, je stipt zo wat dingen aan, de specifieke herinneringen aan mensen en gebeurtenissen. Daar zou ik eigenlijk best meer over willen lezen. Een zo’n herinnering uitgediept. En dan de vraag hoe je dat wel of niet plaatst binnen culturele verschillen tussen Nederland en Zweden. Maar dat zou dan misschien meer mijn stukje worden 😀

groetjes van Anne

Neuskleuter · 7 november 2008 op 20:11

Dit is een verhaal waarin ik me helemaal heb ondergedompeld. De heimwee, de herinneringen, het gevoel dat niets meer hetzelfde is als het was, hoe graag je dat ook zou willen denken.

Beschouwend, belevend, meelevend. Ik vind het erg mooi, nostalgisch. Er zitten inderdaad wat slordigheidsfoutjes in, maar ik zie een enorme vooruitgang met je eerste inzendingen. Een van de prettigste dingen is dat je hierin naar mijn idee niet echt klaagt over je situatie, maar je er meer bij neerlegt. Het is geen aanklacht meer, maar een oprecht gevoel.

Het valt me wel op dat je titels bijna altijd Engels zijn. Dat mag gerust Nederlands zijn, al is het Engels in dit geval gepast omdat het verwijst naar een Engels straatje.

Verder sluit ik me aan bij Anne. Neem haar tips ter harte en het zal je weer een stapje verder brengen. Je bent voor mij uniek op ColumnX, omdat je je nog steeds Zweedse voelt en prachtige verhalen kan vertellen over je fösterjorden. Ik kreeg zelf bijna heimwee naar Zweden toen je de vierkante boerderij beschreef, de stranden, de paarden.

En de MidSomarafton, is dat de Midzomernacht? Ik denk dat deze nacht ook tot veel inspiratie kan leiden. Ik lees er graag over!

Je houdt van Zweden. Laat dat een kracht voor je zijn in het schrijven en laat me gerust nog eens meegenieten!

Dees · 7 november 2008 op 20:18

Hmm, toevallig hoorde ik gisteren van mijn half Zweedse neef Markus, waarom hij een k in zijn naam heeft, die c is niet Zweeds! Daar moest ik aan denken. Kijk een beetje uit voor tunnelvisie Lolita, gooi er gerust eens een c doorheen, dat schaadt je identiteit niet. Ik vind het mooi hoe je gesprekken en herinneringen vervlecht. Ik vind het jammer om te zien dat je ergens een beetje stagneert. Memory lane is leuk om te wandelen, maar blijf er maar niet wonen 😉

axelle · 7 november 2008 op 20:30

Mm… Een lange opsomming, zonder echt hoogtepunt. Ja, ff eerlijk zijn, dat vind ik ervan.
Axéllé

pally · 7 november 2008 op 21:58

Een klein beetje langdradig vond ik je herinneringen wel, Lola. Maar je stuk heeft ook een mooie mijmerende sfeer. Wat betreft fouten of slordigheden ; dat zijn er weinig als ik me reliseer dat het niet je moedertaal is.

groet van Pally

Lola · 9 november 2008 op 19:58

Bedankt voor deze reactie, hier kan ik (hoop ik) wat mee doen

Groeten Lola

Lola · 9 november 2008 op 20:04

Bedankt voor je reactie.
Ik heb me inderdaad maar bij de situatie neergelegd, van zeuren wordt niemand beter. Ik kan beter de tijd hier van de goede kant bekijken, alles en iedereen heeft namelijk goede kanten. Het wordt een stuk beter en aangenamer als je de zaken van de goede kanten wil en kan leren bekijken.

Mijn titels zijn inderdaad vaak in het Engels, ik weet ook niet waarom dat is. Volgende keer zal ik een Nederlandse titel maken! Ik vind het leuk om te horen dat ik uniek ben op columnX.
Midsomerafton is inderdaad midzomernacht; ik wist de Nederlandse vertaling even niet, daarom staat het Zweedse woord er.
Ik zal de tips van Anne zeker gaan gebruiken in het vervolg; Midsomarafton is inderdaad een goede inspiratiebron, bedankt voor het goede idee.
Groetjes Lola

Mien · 10 november 2008 op 09:09

Mooie titel. Herinnering raakt.
Er zit vooruitgang en gevoel op afstand in je schrijven.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder