De Republiek Ghana, ooit een kolonie met de romantische naam ‘Britse Goudkust’. Ruim 55 jaar na haar onafhankelijkheid hebben de burgers een vlag, een volkslied en plekje bij de Verenigde Naties. Aan de andere kant: scholen, modern ziekenhuizen, brood, degelijke huisvesting en goede wegen zijn schaars. Het land is diep verdeeld tussen arm en rijk. Wat hier ondenkbaar is, is daar heel gewoon. Neem een oer-Hollands rijtjeshuis gevuld met generatie op generatie, tegenover een Hilton Hotel. In Ghana blijkt dat te kunnen.

In dit land zit nu een meisje dat ik heel goed ken. Ze helpt daar, in een ziekenhuis, nieuwe generaties op de aarde te zetten. Ze maakt nu meer bevallingen mee in weken dan dat ze misschien ooit in Nederland zal gaan meemaken. Kindje na kindje wordt geboren. Met trots gaat ze op de foto met baby’s en ouders. Maar toch, als ze in de digitale pen klimt, speciaal alleen voor mijn ogen, vertelt ze ook de weemoed die soms haar hart vervult. Want de toekomst voor die nieuwe generatie ziet er niet rooskleurig uit. Ze is zich daar goed bewust van. Toch gaat ze met passie en levenslust elke keer weer te werk. Wie denkt dat ze dit puur en alleen doet voor haar bewijs dat ze in het buitenland stage heeft gelopen, slaat de plank mis. In haar teksten lees je de drijfkracht van iemand die, in mijn ogen, onbedoeld het nieuwe boegbeeld is van moderne hulp. Door bepaalde mensen ook wel “Linkse hobbyisten” genoemd. Maar is dat ook de waarheid?

Nee, het liegt er niet om als ik tegen jullie zeg dat de oude methode faalt. Miljarden geven aan landen in Afrika. We hebben hiermee bepaalde dictators in de koude oorlog op hun plek gehouden. De bevolking kan geen brood kopen van mooie plaatjes van een President die een andere President een handje geeft. De handen die ze nodig hebben zijn die van vakmensen. Zoals Hetty, die baby na baby, bevalling na bevalling, haar hart en ziel geeft. Want ze helpt direct, ze leert van de lokale cultuur en met de spullen die ze meegenomen heeft uit Nederland, kan het ziekenhuis weer verder.

Als ze terugkomt zal ze arriveren in een sfeer van verkiezingen met polarisatie, waar snijden in ontwikkelingshulp een doel is van een aantal partijen. Zij is het bewijs dat hulp geen “Linkse hobby” is. Hulp is meeleven, meedenken met je medemens. Echte hulp zou zijn: mensen die ooit op de loonlijst stonden en nu in de WW of bijstand zitten een kans geven hun talent te gebruiken in dat arme land. Timmermannen, metselaars, dokters, verpleegkundige, politieagenten, noem het maar op. Voor die 4,34 miljard kunnen we mensen als Hetty naar landen sturen die echt willen dat hun land verder ontwikkelt. Betaal een ticket, koop als het kan lokaal de producten en ga bouwen. Dan staat er geen krottenwijk, maar oer-Hollands rijtjes huizen. Mede mogelijk gemaakt door mensen die weten wat ze kunnen en terugkomen met het gevoel dat ze een verschil hebben gemaakt. Ben ik een dromer?
Dat oordeel laat ik aan de lezer, maar dit is mijn idee van echte hulp, in plaats van Haags zakgeld!


3 reacties

Libelle · 17 mei 2012 op 18:03

Handen aan de ploeg, Chanese handen, dat bedoel je toch? En Hollandse leermeesters die fasciliteren. Dat hoeft geen droom te zijn. Niet’echte hulp zou zijn:…’, maar ‘echte hulp zou kunnen zijn:…’
Een bewogen TimT krijgt mij best mee!

TimT · 20 mei 2012 op 08:16

Dank je wel.
Dat is inderdaad mijn idee.
Wij laten zien eerst hoe, we kopen zelf de spullen liefst lokaal tegen behoeve van hun economie. En dan geven we ze een soort stage! En dan moeten ze zelf doen. Dus geen centen meer, maar kennis.

gast · 12 juli 2012 op 11:47

[url=http://www.cookdress.net/]dresses for bridesmaid[/url]May if you fancy attending a 70&#8217 s party [url=http://www.fooddress.org/]blue prom dresses[/url]. blue prom dresses [url=http://www.barlingerie.com/]mens lingerie[/url]. mens lingerie [url=http://www.noondress.net/]dresses for prom[/url]. dresses for prom &#160 [url=http://www.casedress.net/]cocktail dresses evening wear[/url]. cocktail dresses evening wear [url=http://www.barlingerie.com/]mens lingerie[/url]. mens lingerie If you are keen to participate in the first ever Bingocams 70&#8217 s Disco Party then read on to see what to expect &#8230 [url=http://www.barlingerie.com/]mens lingerie[/url]. mens lingerie &#8230
Make Sure You Dress To Impress
Bingocams wants everyone who is attending to dress up in their best 70&#8217 s outfits so it will be time to dig out your platforms May&#8217 [url=http://www.noondress.net/]dresses for prom[/url]. dresses for prom [url=http://www.publicdresses.com/]sexy bridesmaid dresses[/url]. sexy bridesmaid dresses s wife&#8217 s decision to depart from the norm. If this happens it is important that you feel convinced in defending your choose. (If you have never seen the old movie Jezebel you can channel your internal Bette Davis: &#8220 I am going to wear my red dress &#8221 [url=http://www.publicdresses.com/]sexy bridesmaid dresses[/url]. sexy bridesmaid dresses [url=http://www.publicdresses.com/]sexy bridesmaid dresses[/url]. sexy bridesmaid dresses )You can gently express that White hasn&#8217 t always been the color

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder