Nog even en dan begint dat Europese spektakel weer. EK voetbal in Portugal. Voor wie niet weet wat voetbal is, hier even een korte uitleg. Voetbal is een aan vrij worstelen verwante sport, waarbij elke deelnemer vogelvrij is verklaard voor de duur van 90 minuten. Het is ook de enige sport waarbij het publiek mag deelnemen, zij het in treinen, bussen, winkelcentra en vlak buiten het stadion.
In de krant hebben ze het nu al nergens anders meer over. De oranje ellende is al niet meer aan te slepen.
Omdat ik best begrijp dat er mensen zijn die niets willen missen en ook op deze plaats alles over het EK willen weten volgt hier mijn deskundige analyse waar zelfs Pleuro nog een punt aan kan zuigen:
Het wordt steeds duidelijker welke kant bondscoach Dick Advocaat met het Nederlands elftal op wil gaan.. Als deskundige weet ik gewoon dat hij kiest voor een 4-3-3-systeem, hoewel ik zelf, met name tegen Zuidpolië zou kiezen voor een 10-1-systeem.Daarover later meer. Vervolgens zal Dick twee varianten tegen het licht houden. Een daarvan is met vier verdedigers, twee controlerende matennaaiers, een links- en rechts buitenadem, een schaduw- en een zonnige spits. De andere variant is, met vier verdedigers, een beslagen ruit vormen op het middenveld waarbij een controlerende matennaaier met zijn punt in zijn achterste en een spits met zijn punt naar voren speelt en twee buitenspelers die vanuit een binnenwaartse positie de keeper penetreren met spits toelopende ruitenwissers.
De laatste variant gaat uit van vijf linies (vier verdedigers, een controlerende matennaaier voor de twee centrumdemocraten, en twee dwergen die als links- en rechtshalf fungeren.)
In deze variant komt de hangende spits het beste tot zijn recht als er veel wind staat. Uiteraard verdwijnt de hangende spits weer in de dodencel mocht hij de wedstrijd overleven.
De enige zwakte van het elftal is het zogenaamde positiespel. Daar moeten we gewoon niet aan beginnen. Dat moeten we niet eens willen. Dat werkt alleen maar driehoekjes in de hand en met een stijve leuter is het erg moeilijk voetballen. Vooral bij een temperatuur van 33 graden. Dan krijg je hem echt alleen nog maar omlaag na een hard ingeschoten vrije trap, maar dat terzijde.
We zagen dat al tegen Amerika een tijdje geleden. Toen liep Clarence Seedorf uit zijn taak te ballen. Hij liep voortdurend uit zijn positiejurk. En omdat hij zich niet aan zijn opdracht hield en van positiejurk wisselde met keeper van der Treiter, werd Ruud van Fistelkooi voortdurend gedwongen om zijn ballen uit het doel te schieten in plaats van erin.
Met als gevolg dat de scheidsrechter met zijn geile kaarten bleef zitten en het spel teveel moest stilleggen voor een minuutje stilte tijdens het vrij zaadschieten.

Soms is het beter te spelen op een gelijkspelletje. Met name als je de tegenstander sympathiek vindt en die ook wel wat gunt kan er het beste gekozen worden voor mijn favoriete systeem: het 10-1-systeem. Bij deze variant wordt gekozen voor tien keepers en een halfgebakken spits.
Tenslotte is het prettig te constateren dat de bondscoach volop bezig is met de integratie van jonge internationals binnen de selectie.Het voordeel is dat de tandjes nog gewisseld moeten worden, dus een elleboogje kan geen kwaad en dat bij zware blessures,het kraakbeen zo weer aangroeit.
Als je al kritiek zou willen leveren, zou dat zijn op het feit dat er in verhouding weinig moslims zijn geselecteerd. Kom op Dick,een paar zelfmoordcommando’s in je team en er blijft weinig over van de tegenstander. Om met de volle neef van God, Rinus Michels te spreken: “Voetbal is oorlog!’
Tijd voor een lichte lunch….


9 reacties

Shitonya · 6 mei 2004 op 11:11

Voetbal…Ik snap er de ballen niet van, maar desondanks is dit weer een geweldige column 😀

Mosje · 6 mei 2004 op 11:13

Ik was niet meer zo op voetbal de laatste tijd. Maar nu ben ik er weer helemaal bij!
Dusse, we moeten het hebben van de afrukkende penetrerende spits?
Bedankt Kees!

Irma · 6 mei 2004 op 11:19

Je hebt het voor elkaar met deze column!
Ik snap nooit iets van voetbal omdat het mijn interesse niet kan wekken, maar de hele slinkse wijze waarop de oorlog aan de andere kant gevoerd en gerechtvaardigd wordt, voltrekt zich in maquettevorm op een kleiner stuk grond. Het groene gras verhult ‘het kwaad’…

Detective-bloed, Kees?

viking · 6 mei 2004 op 11:44

Eerst dacht ik nog ff ‘Kees en voetbal? Het gaat niet goed met die jongen…’ 😛

Ma3anne · 6 mei 2004 op 18:31

Als jij de wedstrijden zou becommentariëren, zou ik niet meer voor de buis weg te schoppen zijn of uit het veld te slaan al dan niet met positiejurk. Spits gevonden! Aan welke wilde Pleuro nou een puntje zuigen? 😀

Bakema_NL · 6 mei 2004 op 20:09

Voetbal…………gatverdamme. Nooit interesse in gehad en zeker nu niet meer met al die overgewaardeerde teveel centen opstrijkende blaaskaken die op zo’n veld rondhobbelen en ook nog eens daarbuiten van zich moeten laten horen. Ik kan mijn tijd beter besteden dan het kijken naar die onzin.
Het hele jaar door gebeuren er wel ongeregeldheden wanneer je wedstrijden als Ajax – Feyenoord hebt, maar nu is het weer tijd voor het Nederlands elftal en dan zijn we ineens weer broeders……….blerk.

sally · 7 mei 2004 op 11:16

Echt lachen!!!!!!!!!!!!!!!!
En dat op de vroege morgen.
Mijn dag kan niet meer stuk.
bedankt Kees 😛

Kees Schilder · 7 mei 2004 op 17:50

?

.

ja Mosje , er wordt wat af gepenetreerd door die rukkende spitsen;
Irma; ik heb niet voor niets een onderzoeksburo
Ma3anne, ik wacht tot ik gevraagd word en Pleuro mag overal aan zuigen wat mij betreft
Sally, dank je wel
Viking en bakema, voetbal begrijp ik nog steeds niet.

😀 😀

pepe · 9 mei 2004 op 21:23

Lachu

En even zonder gein, de juf van een van onze jongens zette 11 spelers in plus een keeper op het schoolvoetbaltoernooi 🙂 Moet kunnen toch?
Hoewel de tegenpartij daar anders over dacht.
Het is immers maar een spelletje.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder