Om 6.50 uur vanochtend vertrek ik uit huis en trek de deur zachtjes achter me dicht. Alles en iedereen is nog in diepe rust, niet alleen bij ons binnen maar in de hele buurt. Het is doodstil en nog helemaal donker. Wat gehumeurd en nog aardig slaperig pak ik mijn nieuwe zilveren apparaatje. Cadeautje voor Valentijn, lief van hem. Verbazend toch, hoe klein en licht zoiets kan zijn.. Terwijl ik richting bushalte loop doe ik de dopjes in mijn oor en druk op play. ‘Lekker, wat Norah Jones om even bij zinnen te komen zo op de vroege ochtend’ denk ik. Maar zodra ik de aanknop heb ingedrukt hoor ik onverwacht de keiharde, heerlijke beats van het nummer dat me helemaal gek kan maken.

In één klap ben ik de rustige muziek vergeten, die ik hoopte te horen. Een soort van rush vliegt door mijn lijf en mijn rug recht zich. Door het donker loop ik naar de bus, ik ben helemaal alleen op straat. Een smile op mijn face, ik wil dansen. Ik voel me ineens sterk en mooi, in plaats van duf en lelijk, en met opgeheven hoofd passen mijn voetstappen zich aan de harde beat van de muziek aan. Adrenaline stroomt door mijn aders en ik voel me vol van energie. Het lijkt alsof ik in een film zit. Ik ben alleen op de wereld en ik zit in mijn eigen zone. Shit,…heerlijk dit! Ik moet me bedwingen om niet te gaan springen en om niet met mijn armen te gaan bewegen. Ik wil uit mijn dak gaan zoals ik dat zovaak ben gegaan, maar dan in een of andere tent. Maar ik doe het niet want de bus komt eraan. Het laatste stukje moet ik zelfs rennen en de betovering is verbroken.

Ik stap in en zet mijn iPod uit. Stilte. ‘Naar de Amstelveenseweg alstublieft’ hoor ik mezelf zeggen. Als ik ga zitten, op mijn favoriete plek helemaal vooraan, voel ik me ineens weer doodmoe. Het is 7.00 uur en ik ben weer op aarde.

Tien minuten heb ik het leven even onverwacht ontvlucht, voelde ik me op en top gelukkig.

[b]Music, it’s a wonderful thing.[/b]

Categorieën: Diversen

11 reacties

Eddy Kielema · 19 april 2007 op 11:19

Waarom laat je je iPod niet aanstaan in de bus? Ik vind het juist heerlijk om in de bus naar muziek te luisteren. Hoef je de praatjes van de chauffeur naast je ook niet aan te horen! 😉

Rose · 19 april 2007 op 12:11

Dat doe ik ook wel. Alleen bij het instappen en afstempelen zet ik hem even uit…

Praatjes met de buschauffeur? IELLLLGH…moet er niet aan denken! 😀

Eddy Kielema · 19 april 2007 op 12:31

Aha, ik begrijp het. Ik vind uitzetten altijd teveel moeite en loop door in de hoop dat de chauffeur niet een ingewikkeld verhaal gaat vertellen…

Gisteren was ik de enige passagier en begon de chauffeur ongevraagd een gesprek. Van mijn mp3-speler trok hij zich niets aan, dus nu weet ik dat zijn cholestrolgehalte te hoog is, hij het slaan van kinderen heel normaal vindt en dat er volgens hem geen milieuprobleem is… Ik begrijp nu waarom iedereen altijd achterin de bus wil zitten! 😉

Rose · 19 april 2007 op 13:13

Weerzinwekkend gewoon! Ik begrijp dat je er de rest van de dag van in de war was… :lach:

Ik zelf heb maar een keer zo’n nare ervaring achter de rug met een chauffeur. Toen besloot hij dat het gezellig was om met mij te kletsen over het slechte wegdek, de lange file’s, de nieuwe vertrektijden etc. Dit vond ik al vreselijk, kun je nagaan..
Maar verder houden ze zich gelukkig koest. Ik blijf dus lekker voorin zitten..

schoevers · 19 april 2007 op 18:33

Leuke column Rose.
Gelijk heb je met dat ‘even uitzetten’.
Met een iPod in de bus wordt een mens ipodventer. Goede keus gemaakt.
En …..ik wacht op jouw volgende column. 🙂

Mup · 19 april 2007 op 19:21

[quote]Ik moet me bedwingen om niet te gaan springen en om niet met mijn armen te gaan bewegen. Ik wil uit mijn dak gaan zoals ik dat zovaak ben gegaan, maar dan in een of andere tent. Maar ik doe het niet want de bus komt eraan. [/quote]

Jammer, gewoon doen de volgende keer, ik wed dat je dan vanzelf geen gesprek met wie dan ook meer hoeft aan te knopen :lach: ,

Groet Mup.

KawaSutra · 19 april 2007 op 19:21

Misschien moet ik dat stukje muziek van jou ook maar eens proberen ’s morgens. Meestal ben ik niet vooruit te branden.
Leuk geschreven.

Mosje · 19 april 2007 op 20:20

Leuk stukje weer Rose.
Toch een paar puntjes van kritiek. Doe ik lang niet bij iedereen, maar ik geloof dat jij dat wel kunt waarderen.

“Wat gehumeurd en nog aardig slaperig…”
Je bedoelt waarschijnlijk “slecht gehumeurd”, maar dat moet je dan wel schrijven. Alleen maar gehumeurd zijn is onzin.

“In één klap ben ik de rustige muziek vergeten, die ik hoopte te horen.”
Een vaak voorkomend schoonheidsfoutje. De bijzin “die ik hoopte te horen” slaat op “muziek”, maar dat is niet het laatste woord uit de hoofdzin, en dus sluiten de twee zinsdelen niet goed op elkaar aan. In dit geval kun je beter schrijven:
“In één klap vergeet ik de rustige muziek die ik hoopte te horen.”

Je gebruikt anglicismen als “rush”, “smile”, “shit”, “face”. Dat is niet verboden, maar erg mooi staat het niet.
De Engelse slotzin is eveneeens minder mooi, en trouwens ook overbodig. De zin ervoor vormt al een fraai slot.

Verder vind ik het een leuk stukje. Het gaat eigenlijk maar over iets heel kleins, maar dat levert vaak de mooiste stukjes op.

Eddy Kielema · 20 april 2007 op 00:09

Ik ben het niet helemaal met Mosje eens. Die anglicismen horen juist heel erg bij Rose (tenslotte een mooie Engelse naam).

Zonder overdrijving vind ik Rose iemand waar we zuinig op moeten zijn. Ze kan als geen ander van iets eenvoudigs als een busreis een meeslepende en sprankelende vertelling maken. Een gave die maar weinig mensen is gegeven!

Ga zo door, zou ik zeggen! Ik lees je columns met bijzonder veel plezier en vind er altijd wel iets van herkenning in (ook al is het een chagrijnige buschaffeur… ;-))

Rose · 20 april 2007 op 08:41

Mosje, bedankt! Ik kan kritiek zeker waarderen en bedankt voor het wijzen op de taal- en zinsfouten!

Wat de Engelse uitdrukkingen tussendoor betreft; ik zelf vind ze niet zo storend, ook niet bij anderen. Het is de manier waarop je ze gebruikt en ook hierbij geldt denk ik: smaken verschillen. Bij mijn serieuzere schrijfsels gebruik ik ze nooit, bij de wat easy-going (hier, ga ik weer.. :oeps: ) stukjes vind ik ze soms wel leuk!

Bedankt voor je reactie, ik heb er echt wat aan!!

Eddy, je moet me niet te veel credit (oeps!) geven hoor…ben nog maar een groentje en moet nog veel leren! Maar bedankt voor je reactie, doet me goed! 🙂

Eddy Kielema · 20 april 2007 op 13:54

Nog een (dans)tipje voor je iPod, Rose. Ik heb een discomix gemaakt die je kunt downloaden onderaan [b][url=http://examedia.nl/columnx//modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=31&start=10]deze thread[/url][/b] in het CX-café.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder