Ik schilder. Wie niet? Tegenwoordig lijkt het wel een must, om te schilderen. Maakt niet uit wat, als je maar verf gebruikt en een doek vol krijgt. Persoonlijk vind ik het wel een uitdaging om iets zo te schilderen dat je, zonder uitleg, goed kunt zien wat het voorstelt. En snel tevreden ben ik beslist niet. Ik had genoeg van thuis zitten. Wilde iets helemaal voor mezelf. Even de deur uit en eens iets heel anders doen dan de dagelijkse dingen. Ik besloot een cursus tekenen/schilderen voor beginners te gaan doen. Tien lessen, net mooi om uit te vinden of het me beviel en even met iets bezig te zijn wat helemaal voor mezelf was. De meeste technieken werden behandeld, in één of 2 lessen.

Velen hadden al eens geschilderd en lieten hun creaties zien. Dat was slikken voor me. Ik had nog nooit geschilderd. Nou ja, nooit…. Wel de fantasiepoppen die ik van Fimo-klei boetseerde. Alleen was dat heel fijn werk, met het dunste penseeltje wat er te krijgen was. Die techniek paste ik dus ook toe bij m’n eerste schilderij.

Iedereen was heerlijk grof aan het werken en schoot lekker op, terwijl ik voor geen meter opschoot en heel precies met m’n achtergrond bezig was. Oppepper van de docente: De beste schilders doen ook heel lang over hun achtergrond, die moet perfect zijn voor ze verder gaan. Ok, dat kan ik gebruiken, dat onthou ik!

Inmiddels zijn we een paar maanden, een vervolgcursus en 6 doeken verder. In de huiskamer hangen al een paar schilderijen van me. Allemaal nog stillevens. Fans heb ik ook, in ieder geval 2. Ze staan elke donderdagmiddag te trappelen om te zien wat ik nu weer geschilderd heb. Kritisch leveren ze commentaar, waar ik wat aan heb.

Vanmiddag de 13de les gehad, waar we aan een stilleven van groentes zijn begonnen. De docente had de halve groentewinkel op een tafel uitgestald, op een afschuwelijk kleedje. En zoals bij elke nieuwe creatie, zat ik weer eens te kijken en te denken: “Hoe ga ik dit erop krijgen? Dit wordt niets.” Eerst maar eens schetsen….. Toch, voor mijn doen, heb ik vrij snel een hoop, niet thuis te brengen vormen op het witte doek.

Wat voor kleur ga ik de achtergrond geven? Dat deel is het moeilijkste, telkens weer. Ik heb niet veel met drukke achtergronden, dan valt het onderwerp op de voorgrond weg.
De groentes hebben een beetje vale kleuren bij elkaar. Daarom besluit ik de achtergrond fel blauw te maken en het vlak waar de groentes liggen geel uitlopend naar oranje. Om me heen zijn de meeste cursisten met bescheiden kleuren bezig. Grijstinten, beige, lila en okergeel. Oeps, die van mij is wel erg fel van kleur.

Aan het eind van de les worden de resultaten bij elkaar gezet. Daar staat die van mij dan. Aan het eind van de rij somber gekleurde doeken. De meeste hebben al meerdere soorten groenten ingekleurd. Stuk voor stuk worden ze besproken. Dan is als laatste mijn gefröbel aan de beurt, met alleen nog de achtergrond, de witte vormen en de glazen kan, met witte tomaten.
Ik had me al een beetje voorbereid dat ik de kleuren beter kon veranderen. Groot was dus m’n verbazing toen het oordeel geveld werd…..

“Ef, ik heb al gezien dat je kunt toveren met licht. De achtergrond, van dit doek laat dat ook weer zien. Je gaat toch geen andere achtergrondkleur gebruiken hé? Ga door met deze kleuren en het zonnetje blijft zichtbaar.”

Zo, die veer heb ik bij die andere veren in m’n kont gestopt! Misschien ga ik daar nog een keer een schilderij van maken.….

Categorieën: Diversen

19 reacties

Kees Schilder · 10 februari 2004 op 11:06

Kunnen wij geen foto te zien krijgen van je schilderijen hier op CX?
ben ik heel benieuwd naar.Schrijven en schilderen.dat is lekker veelzijdig.

viking · 10 februari 2004 op 11:39

laat zien…

Li · 10 februari 2004 op 11:56

En Eftee, jij kunt ook nog schilderen met woorden!

pepe · 10 februari 2004 op 12:40

Ik heb digitaal mogen zien wat jij kan met verf en kwasten, geweldig!!

Lekker doorgaan met alles wat je doet Ef!! 🙂

FrancisM · 10 februari 2004 op 15:40

LAAAAT ZIEN!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik geef je mijn mening. Heb er verstand van.

Groet,

FrancisM

Eftee · 10 februari 2004 op 16:19

Ok, hier komen ze. Pepe bedankt voor je uitleg.
De andere technieken vond ik niet goed gelukt, die laat ik dus ook niet zien.
De eerste (ecoline):
[img]http://groups.msn.com/_Secure/0RwDkAuUVtx6wQrfAfL3WarSX4QbpLWwT9YaBDc3q8YyyTxXOBN04JtL3OtZUlrxfxEN1udowcyVkHFMvwoNxk2qn4*OhTY!jKzUoAcHV4qo/bladeren1.jpg[/img]
De tweede (plakaatverf):
[img]http://groups.msn.com/_Secure/0TwDeAl4Zxx8bc8WKsNtz*vOkOcPieJszZ*Ss7QVDEitH8eBA7mx46kjLu5DLX0bkkOF!kuqwaWso3VTf3xhpjIXW!pevMckgGmQjDspXxtrqjZNqkXEm*w/klompen-verkleind.jpg[/img]
De derde (acrylverf):
[img]http://groups.msn.com/_Secure/0UADWApAY8uw4GgcLvey19U!pS8CX6gr8jyUSVYEjEIBq*k!eNKcoN4Q86TdMF*JFQdMh150x5R0Uo3lVnGwedzaMS7fJGW7OMeNukcixyKrGnWKXpK7wFnSCmCkAcJgp/appels%20op%20bord.jpg[/img]
De vierde (olieverf, nog niet helemaal af):
[img]http://groups.msn.com/_Secure/0UQDwAqQZzTlRVx9ZA19kKZUNi2c5imUp5GSuen0AHGn!HAxF8BuJpvGXaQdoG2jMRoE3btzGyzzcNGt!49HXyKYk3oSVoBdPOkWj5*eKiLFKa4shrZ69KaxFR!IldXMF/hoedjes%20verkleind.jpg[/img]
De vijfde (acrylverf):
[img]http://groups.msn.com/_Secure/0WwDkAmwchC!EENQnMlsW35ORTs5V9odeAtV0X2S!fW4k1SecH0bDcAxrE!EGmQ5DYrtgUMcYdyuDcCAnfwbfTMgLJMuuieOzbawM3*f7s7nefgxTMT9yNpeUJSFXz70brscw22Yj7c0/vaas%20uien%20tak%20verkleind.jpg[/img]

deZwarteRidder · 10 februari 2004 op 18:46

knap hoor petje af..mocht het colunmnen niet meer willen zit je altijd goed met je gevoel voor artistiekiteiten..;-)
Rich@Rd

Kees Schilder · 10 februari 2004 op 19:21

Complimenten Eftee!!! Geweldig!!

archangel · 10 februari 2004 op 19:27

Hey, kicken joh!! Iets zegt me dat jij hier mee door moet gaan 😉 Ben erg benieuwd naar wat je gaat creëren zodra je verlost bent van de verplichting stillevens te schilderen…
Wijlen mijn pa was een geweldig kunstschilder, en ik heb dankzij hem van jongs af aan respect en bewondering gehad voor mensen die hun creativiteit de vrije loop laten… ga zo door! 🙂

Mup · 10 februari 2004 op 20:47

Ik ben helemaal onder de indruk, mis alleen de veren:-)

Groet Mup

Farfalla · 11 februari 2004 op 07:18

Mooi! Echt een eigen stijltje… Geweldig om te kunnen schrijven en te schilderen!

FrancisM · 11 februari 2004 op 09:12

Beste Eftee

Ik hield mijn hart even vast toen ik schreef dat ik mijn mening ging geven, want als ik die geef scheelt het mij meestal een kennis of twee. Ik zeg het eerlijk. Als ik werk zie waarvan ik denk dat ik er niet voor zou stoppen als het op de stoep van een bewaarschool zou staan, dan zeg ik dat. Misschien wordt het nu duidelijk waarom ik geen vrienden heb. Mijn vrouw zegt wel eens: “ Doe nu eens net of je het leuk vindt,” maar dat ligt mij niet. Van de andere kant, als ik het goed vind zeg ik het ook.

Het werk dat jij getoond hebt is ontzettend goed. Jij gaat door waar een ander stopt. Ik bedoel hiermee te zeggen, dat er heel veel schilderijen worden gemaakt die wel leuk geschilderd zijn, maar het net niet hebben. Ik moet een schilderij begeren. Nou ik kan je zeggen dat ik de meeste werken niet eens voor niks wil hebben, maar dit is weer eens kunst met een grote K.

Als laatste nog een tip: In de toekomst zul je neergetrapt worden in de kunstwereld. Het probleem is namelijk dat de meeste kunstenaar dit soort werk niet kunnen maken. Afgunst alom. Laat je niet leiden door negatieve praatjes. Ga door op de weg die je ingeslagen bent. Je bent een kanjer van groot formaat.
Laat vooral een ander niet bepalen wat jij schildert (leraar) maar ga je eigen weg en bovenal heb vertrouwen in jezelf want jij zult nog gigantisch veel kritiek krijgen. Mind my words.

Groet,

FrancisM

viking · 11 februari 2004 op 10:57

Eerlijke kritiek he? Komtie:
Je hebt duidelijk talent. Zeker gezien de verscheidenheid aan materialen die je gebruikt en nu al redelijk goed beheerst, is het duidelijk dat jouw niveau hoger ligt dan de gemiddelde hobbie-schilder. Maar het is nog geen kunst. Moderne kunst lijkt mij niks voor jou (voor mij ook niet) maar het oude ambacht der schone kunsten lonkt naar je.

Ik zou je dan ook het advies willen meegeven hier meer mee te gaan doen dan in de avonduurtjes frøbelen. Wanneer je in zo’n korte tijd op dit niveau kunt schilderen dat zou ik overwegen een dag- of avondopleiding aan een kunstacademie te beginnen.

Ma3anne · 11 februari 2004 op 11:54

Ik heb ze in het echie mogen aanschouwen en dan zijn ze nog veel mooier! Van de laatste had ik alleen nog de opzet gezien… schitterend geworden, Effie!

[img]http://images.google.nl/images?q=tbn:S-totREYnKkJ:tubes.ominix.com/art/a/misc/prayer-[/img]

Ma3anne · 11 februari 2004 op 11:55

[img]http://images.google.nl/images?q=tbn:S-totREYnKkJ:tubes.ominix.com/art/a/misc/prayer-[/img]

Dit is het plaatje van een veer.
Je column is overigens ook goed! Zou ik bijna vergeten. 😀

Eftee · 11 februari 2004 op 12:57

Poeh hee….. ik zit hier even helemaal stil te zijn, van jullie reakties. Weer een berg veren erbij. De sites van Francis en die van Viking ook meteen doorgespit. Zover ben ik nog lang niet, dat is pas echte kunst.
Klopt, ik heb niet veel met de moderne kunst. En om nu nog naar een avond- of dagopleiding op de kunstacademie te gaan, ben ik eerlijk gezegd veel te lui voor. Maar je weet nooit wat ik nog in m’n kop krijg om te gaan doen. Wel hartstikke leuk dat je die tip geeft en dat jullie zoveel vertrouwen in m’n kunnen hebben.
Ik ga door met schilderen en met columns schrijven.
Nogmaals bedankt!!!!

Suus · 11 februari 2004 op 19:28

Wow, wat goed man. Jeetje, echt knap. Dat je hier nog onzeker over kon zijn, echt niet doen, grote klasse…schilderen en schrijven….Wist niet dat Rembrandt met Yvonne Kroonenberg te samen een kind ter wereld hadden gebracht,…haha

Mosje · 11 februari 2004 op 22:34

Erg fraai inderdaad. Denk er eens over na om het schrijven en schilderen te combineren.
Een verhaal over die klompen bijvoorbeeld…..
Of over die dameshoedjes!

eveltje · 12 februari 2004 op 04:50

wow je werk is echt goed
niet dat ik daar nu ook zoveel verstand van heb
maar ik vind het mooi geschilderd,
column ook zeer goed trouwens

Geef een reactie

Avatar plaatshouder