Vandaag krijg ik ongewoon veel digitale post. Vrolijke post. Met omschrijvingen als “Hi!” en berichtteksten als “Can you test this program for me?” Nou, laten we dat maar niet doen. Zeker weten dat er een GEMEEN virus in het bericht zit! De overige berichten zijn waarschuwingen. “U bent besmet!” roepen ze. O? Nou, ga daar maar niet van uit. Hoe vaker iemand iets roept, hoe meer ik aan mijzelf ga twijfelen. Ik zit dieper achter beveiligingssoftware verscholen dan Saddam voorheen in zijn betonnen bunkers. Een firewall en een up-to-date virusscanner – geen mens kan tegenwoordig nog zonder, dus de kans op besmetting is bij mij vrijwel nihil. Alleen een virus dat én nieuw is én zich zo snel over de wereld verspreidt dat virusbestrijders geen kans hebben op tijd een update te maken en te verspreiden, maakt bij mij een kans. Toch voor de zekerheid maar even een scan draaien…

Vroeger was alles zoveel makkelijker. Onbeschermd met de buitenwereld praten, dat kon toen nog. Nu is 80% van het internetverkeer een virus, worm of spam. Verspilde capaciteit. Van internetbandbreedte, maar ook verspilling van inzet: makers van die troep, maak nuttige programma’s, maak iets waar we allemaal wat aan hebben! Internet is een machtig mooi medium, waarom alsmaar proberen het de nek om te draaien? Waarom willen mensen zo vaak iets kwaadaardigs doen om van zich te laten horen, zich te bewijzen? Ja, wat bewijzen eigenlijk? Dat ze dom zijn?

Misschien heb jij een bericht van mij ontvangen met een virus of worm er in. Dat kan. Althans, het kan dat jij dat denkt. Het is niet zo. Misschien heb je een virus gehad (voor het gemak scheer ik virus en worm in dit stuk vanaf nu over één kam). Misschien staat mij naam erbij. Het is niet van mij. Echt niet. Geloof me. Niet erg aannemelijk, ik geef het toe, toch is het zo. Ik ben clean, zelfs mijn virusscanner is het met mij eens. Mijn goede naam – zo ik die al heb – wordt te grabbel gegooid. De makers van virussen hebben door dat als de besmettingsbron makkelijk te achterhalen is, hun virus een snelle dood zal sterven. Dus passen ze een simpel trucje toe (virussen zijn eenvoudige, domme programma’s, er wordt alleen veel ophef over gemaakt).

Een virus komt binnen op mijn computer. Snuffelt een beetje rond, vindt mijn adresboekje. Vervolgens wil het virus zich verspreiden, daar is het voor gemaakt, het stuurt zichzelf via een bericht naar alle adressen uit mijn adresboek. Aha! Alles wijst nu naar mij – en terecht, want ik ben besmet, in dit voorbeeld. Dus haalt het virus een trucje uit. Het vervalst de afzender, dat is niet zo moeilijk om te doen. Kun je zelf ook, door een brief naar iemand te sturen en er een andere afzender op te schrijven. Het virus kiest een naam uit het adresboek en stuurt uit díe naam zijn berichten de wereld in. Die persoon wordt nu als besmettingsbron gezien – en niet ik! Zie nu de bron van alle ellende maar eens op te sporen!

Zodoende heeft ergens iemand mijn naam in zijn adresboek staan en is zijn computer besmet geraakt. Het stuurt nu uit mijn naam virussen de wereld rond. Zo kom je nog eens aan naamsbekendheid. Hoeveel virusscanners ik ook installeer, iedereen zal denken dat ík besmet ben. Geen erg geruststellend idee. Je begrijpt het, ik ben niet blij. Het is een schandaal.

Waar gaat dat heen. Virussen – er woedt een oorlog op internet die zijn weerga niet kent.

[color=FF0000][i]V I R U S W A A R S C H U W I N G
Onze virusscanner trof W32/Mydoom.A@mm aan in uw email.
De email is NIET aangenomen door onze systemen.
Controleer uw systeem op virussen of vraag uw systeemadministrator dit
voor u te doen.[/i][/color]

Categorieën: Media

Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

13 reacties

Eftee · 9 februari 2004 op 13:40

Ik heb een paar keer reclame voor dat programma, op tv, voorbij zien komen. Dat ze helpen iets goed te maken, als je ruzie met iemand hebt. Zal mij niets verbazen als de programmamakers ervoor zorgen dat er weer een virus in omloop gebracht wordt. Waarom?
Hoe vaak ik al uitgelegd aan mensen dat de virusmail die ze krijgen niet afkomstig hoeft te zijn van de naam die er boven staat? Geen idee, maar heeeeel vaak. Wat een grove ruzies zijn daardoor ontstaan. Zoals jij beschrijft hebben veel mensen de schuld al gekregen, die zelf virusvrij zijn. Nou ja, hun computer, natuurlijk.
Ik geef altijd het advies eerst maar eens te kijken van welk ip-adres het afkomstig is. Dat kun je gewoon nakijken, zonder de mail te openen. Moet je alleen wel de mazzel hebben dat iemand geen wisselend ip-adres heeft.

Oh gut, daar ga ik weer…… Ok, ik beken, ik ben een computerfreak en gek op de computerproblemen van een ander. Ik vind het namelijk heerlijk om uit te zoeken hoe die problemen weer opgelost kunnen worden.

Kees, duidelijk geschreven, leuk!

pepe · 9 februari 2004 op 14:20

De nieuwste rap zou dus ‘doe je pc een jasje aan’ kunnen gaan heten.

Save internetten met een rubbertje?? Is dat de toekomst?

Kees, leuk geschreven
En jij en anderen hier hebben mij inmiddels al aardig besmet met het X-virus, daar ben ik overigens wel blij mee, TXS allemaal!!

Farfalla · 9 februari 2004 op 14:28

Tsjahh.. ik ben allang blij dat ik een keer een groot virus niet heb.. het heeft me de afgelopen jaren al handen vol met geld gekost…

Mosje · 9 februari 2004 op 17:34

Tja, en dan heb je nog iets dat erg op virussen lijkt: de varianten op de aloude kettingbrief.
> Stuur deze email door aan tenminste 5 vrienden, dan zal vanavond het geluk bij u opduiken.
Wissen die handel, wees niet bang om de ketting te verbreken!

Farfalla · 9 februari 2004 op 17:40

Had ik eerst altijd wel… Maar toen hebben vrienden van mij steeds tegen mij gezegd dat ik moest kappen met die onzin, en dat ik er toch niet in geloofde… sindsdien durf ik ze niet eens meer door te sturen… Alhoewel ik wel moet zeggen dat de verleiding erg groot is als ik een mooie wens heb gedaan.

Ma3anne · 9 februari 2004 op 18:02

Niets aan toe te voegen, Kees. Heel overzichtelijk alle ellende op een rij.

Sinds de laatste update van hotmail ben ik overigens wel veel van die ellende aan junkmail kwijt. En dat is een stuk gezelliger de post lezen weer. 🙂

Waarom mensen die rommel maken? Om een gevoel van macht over anderen te hebben denk ik. Stumpers dus.

Ik kieper gewoon alles wat ik niet ken ongeopend de prullenbak in. Levert soms ook rare situaties op, omdat post van bekenden met een nieuw mailadres dus ook wel eens verdwijnt…

Maar liever dat dan mijn pjoeter naar de haaien.

Farfalla · 9 februari 2004 op 19:31

idd, meeste is virussen

Mup · 10 februari 2004 op 08:51

Ze zijn erger dan een griep. Had van de week weer een kettingbrief op msn, dat je hotmailaccount afgesloten zou worden als je niet dagelijks even inlogde. Ongelooflijk hoeveel mensen dit als waarheid aannemem, na zoveel waarschuwingen. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven, dat ik er in het verleden ook wel eens ingestonken ben,

Groet Mup.

viking · 10 februari 2004 op 11:27

[quote]Vroeger was alles zoveel makkelijker. Onbeschermd met de buitenwereld praten, dat kon toen nog.[/quote]

Hebben we het nu over het ‘praten’ via de pc of over ‘praten’ in het algemeen?

[quote]Waar gaat dat heen. Virussen – er woedt een oorlog op internet die zijn weerga niet kent.[/quote]

Om maar te zwijgen over de nieuwe virussen in de echte wereld.

Godvirus deleting earth. In proces. Countdown…

deZwarteRidder · 10 februari 2004 op 18:38

Virusmakers..internet verpesters.. men zie het vroeger al..mensen schijten altijd in hun eigen nest..
Rich@Rd

Farfalla · 11 februari 2004 op 07:23

[quote]Virusmakers..internet verpesters.. men zie het vroeger al..mensen schijten altijd in hun eigen nest..[/quote] Wat is het doel eigenlijk van die virusmakers?

Kees · 11 februari 2004 op 11:58

Je kunt mail van onbekenden blind weggooien.
Dat kan.
Ik ben nogal nieuwsgierig.

Een veilige methode om te controleren of het om een virus gaat, of dat je een belangrijk nieuwtje dreigt te gaan missen:

(uitgaande van Outlook Express)
– [b]Rechter[/b] muisknop op verdacht mailtje
– Eigenschappen
– Tabblad “details”
– Knop “Bron van bericht”
– Venster maximaliseren (vierkantje)
– Scroll iets omlaag naar kreten die beginnen met “Content”

Kom je nu teksten tegen als…

[i]Hallo Fluffie, Waarom wilde je me niet kennen, gisteren in de kroeg? Was dat omdat je vrouw erbij was? Je weet wie ik bedoel, die roodharige met de scheve tanden. Of is dat een andere scharrel van je. Hoe dan ook, ik heb een flinke kras op haar auto gezet. Wat denk ze wel niet…enz…[/i]

…kortom, tekst die direct aan jou gericht is, dan is het blijkbaar voor jou bedoeld en vrijwel zeker (?) geen virus, tenzij er een verdachte bijlage bijzit (lees verder!).

Staat er géén leesbare tekst, [b]OF[/b] iets algemeens (meestal in het Engels!!) zoals: Hi, please test this program for me,” dan is het zeker een virus.

Kom je een bijlage tegen (op de manier waarop je nu in de mail kijkt is die bijlage niet leesbaar, het is gecodeerd, vandaar dat je dit *veilig* kunt lezen zonder het virus te activeren) met .doc.[color=FF0000]exe[/color] of .gif.[color=FF0000]pif[/color] en dat soort varianten, is het ook weer een virus.

In geval van een virus, óf in geval van twijfel: het geopende venstertje sluiten en de mail daarna [i]meteen[/i] met [b]SHIFT[/b] DELETE wegsmijten (verwijderen zonder naar je prullenbak te verplaatsen).

[color=FF0000]*** Installeer een virusscanner, die smijt het virus er uit nog voor je de kans krijgt de mail te openen, dan ben je veilig *** gooi ook meteen een (gratis) firewall op je pc, dat houdt hackers ook buiten je PC-deur *** serieus, doe het nou! ***[/color]

Kees · 11 februari 2004 op 12:03

Ik weet het niet. Ik ben gestopt met dit soort mensen te willen begrijpen. Eigenlijk is het niet begrijpen van dit soort mensen, het niet voor kunnen stellen wat ze bezielt, heel gezond. Pas als ik ze begreep, zou ik zelf ook moeten oppassen… (of ga ik nu wat ver;-)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder