Terwijl zojuist door ‘democraten’ die luidkeels beweren dat niet te willen, is besloten om honderd miljard dollar (dat zijn dus tweehonderd miljard halfjes wit, honderdtien miljard pakken melk, minstens een miljoen Balkenendes, veertig keer de terugkoop van Endemol, zevenhonderdduizend directeuren van publieke omroepen, tien keer Bill Gates en ruim zestien dollar per hoofd van de wereldbevolking ook al hebben de meesten dat niet eens in hun portemonnaie), enfin, honderd miljard dollar dus ter beschikking van meneer Bush is gesteld om zijn wanstaltige oorlog verder te voeren onder het motto dat ‘we’ nu zeker gaan winnen, houden we ons in Nederland bezig met werkelijk belangrijke zaken zoals het psychologisch verklaren van de ongebreidelde geweldsuitbarsting van… een gorilla. Terwijl ons land dagelijks(!) achthonderdduizend euro (dat zijn dus elke dag bijna anderhalf miljoen blikjes bier, tachtigduizend getolereerde joints, vierhonderdduizend liter benzine, tienduizend dagelijkse minimumloon-inkomens, honderdduizend bijstandsmoeders en de twee directeuren van NUON en Essent) uitgeeft aan het opjagen van een bende struikrovers en heroinehandelaren in een gebergte in Afghanistan en het hier en daar opzetten van een schooltje of een waterpomp, maakt Nederland zich druk over de hevige gemoedsbeweging van… een gorilla.

Inmiddels heeft de Telegraaf tot zeven keer toe dat beest in grote artikelen ten tonele gevoerd, heeft elke zichzelf respecterende actualiteitenrubriek het kreng al prominent voor de camera gehad met alle ergens op te duikelen ‘deskundologen’ aan de presentatiedesk. Het beest heeft nog net niet bij Jensen op de bank gezeten maar we weten allemaal dat dat moment waarschijnlijk niet ver meer is.
Het absolute hoogtepunt in de Bokito-show was echter de aandacht die de heer Knevel in zijn talkshow meende te moeten geven aan wat de geschiedenis in zal gaan als de ‘Blij(f)dorp van m’n lijf-affaire’.
De alom vermaarde Anton van Hoof, die ik als kind al op de buis mocht aanschouwen wanneer hij vanuit Artis over de dierenwereld verhaalde, werd tevoorschijn gehaald om zijn licht over het geheel te laten schijnen.
Zo moeilijk is het allemaal niet. Er staat een hek om dat apeneiland omdat zo’n gorilla niet voor de poes is. Omdat iedere idioot weet dat zo’n dier agressief kan worden en dat vrijwel elk dier tracht om onder, door of over hindernissen heen te komen die hem hinderen bij het voedselzoeken of in geval van paringsdrang. De mens in de gevangenis doet niet anders. Is het hekwerk hoog genoeg, dan kan hij niet weg. Is het hekwerk te laag, dan kan hij wel weg. De tijger, de leeuw, de gorilla, Mohammed B. zijn gevaarlijk en verdienen dus een hoog hek. De korenwolf, de Vlaamse reus, Johan Vlemmix en de gespikkelde rietkloot zijn een stuk minder bedreigend en kunnen dus met een lager hek toe. Waarom de tijger, de mensaap of Volkert van der G. gevaarlijk zijn? Geen idee, maar doet het ertoe? We weten het nu eenmaal dus het enige dat telt is binnenhouden en dat is nou eens een keer niet gelukt. Maar wereldnieuws?

Jazeker, schotelt men het Nederlandse volk voor en een horde deskundigen, varierend van de oppasser van de aap tot en met -of all people- Martin Gaus, komt een hele verhandeling houden over de psychologie van de gorilla. Zolang hij niet ontsnapt, maakt alleen Marianne Thieme zich druk, maar dank de hemel dat hij het wel deed want het stelt nu ons hele volksdeel in de gelegenheid zijn agressie tot het belangrijkste nieuwsfeit te bombarderen, zodat we over het echte bombarderen niet hoeven na te denken.

De blinde woede van de aap wordt door god weet hoeveel mensen tot in den treure onderzocht en verklaard, terwijl intussen de blinde haat van de mens kennelijk de moeite van het bespreken en onderzoeken niet waard is. Niemand van enige importantie roert zich over die afzichtelijke verspilling van mensenlevens en geld.
Ja, we vinden het allemaal heel erg natuurlijk, maar momenteel gaat het even om belangrijker zaken. Van een gorilla, die zijn kaken volstrekt vanzelfsprekend niet op elkaar houdt, daar spreken we schande van. Of van de vrouw die hem dagelijks bezocht. Of van de dierentuin die verantwoordelijk moet zijn, want wij Nederlanders vinden altijd dat iemand verantwoordelijk moet zijn. Was dit niet te voorzien? Gaat u schadevergoeding eisen? Had u niet beter naar zijn piemel kunnen kijken in plaats van in zijn ogen? Wat is het toch heerlijk om ons gezamenlijk druk te kunnen maken over het echt schokkende in de wereld. Al het wereldleed, onze echte verantwoordelijkheid, kunnen we even ondergeschikt maken aan de woedeuitbarsting van een aap. Naai eens een gorilla…

En Andries Knevel kan ondertussen gerustgesteld tot de conclusie komen dat Darwins theorie naar het rijk der fabelen mag worden verwezen. De mens kan niet van de apen afstammen want zulke blinde, afzichtelijke en onzinnige razernij is ons, geschapen naar Zijn evenbeeld, immers volstrekt vreemd. Bij een bomaanslag op een markt in Baghdad stierven vandaag twintig mensen, drie Amerikaanse militairen werden ontvoerd, zes anderen moordden een Iraaks gezin met twee kinderen uit en ‘onze jongens’ stappen op bermbommen.
Blij dat die aap weer ergens zit waar het veilig is…


8 reacties

WritersBlocq · 28 mei 2007 op 09:43

Hoi Ton,

Als ik dit zo lees, dan denk ik na de eerste twee alinea’s struikelend over woorden en feiten doorgeworsteld te hebben: “Ton wil niet gelezen worden!” want hoewel best grappig, die feitjes en weetjes, vind ik (maar wie ben ik: WeentBeentje hier, azijnzeikerd daar, schrijvelarijfabrikante dan weer in ruste, maar altijd een lekker ding hoewel… beetje last van mijn ogen de laatste tijd, daardoor zie ik er wat minder goed uit, maar dat terzijde) het mega veel teveel info die er ook totaal niet toe doet, en daarnaast mis ik na jouw opsomming nog steeds de voorstelling van die bedragen – behalve dat het gewoon vet veel poen is.

Jammer dat dit blijft hangen en bij mij in elk geval het leesplezier wat verstoorde, want verderop staan wel gave, rake dingen.
@ titel: hmmm, wie weet? Of een portemonnaaie? Nee, dat is fout gespeltd, net als portemonnaie 😉

lagarto · 28 mei 2007 op 10:21

Hoe verschillend je dingen toch kunt zien he.
Ik moest lachen en kreeg kippe(n)vel te gelijk.
Ik vond het geweldig.

Bitchy · 28 mei 2007 op 11:13

Tis een beetje over *the top* maar kan het wel waarderen. Maar mijn humor is sowieso iets zwartgalliger dan van de gemiddelde nederlander 😉

Prlwytskovsky · 28 mei 2007 op 12:12

[quote]Blij dat die aap weer ergens zit waar het veilig is…[/quote]
De scheidslijn mens/aap heb je goed verwoord. De volgende stap is om de overige moordende ‘mens’apen ook achter een hoog hek te plaatsen. 😉

arta · 28 mei 2007 op 13:17

Goed geschreven!
De opsommingen hadden voor mij ook wat minder gekund, het maakte het voor mij ook niet beeldender.
🙂

SIMBA · 28 mei 2007 op 14:13

Eindelijk een Bokito-column, ik dacht al ” waar blijft ie” 😆
Leuk!

Li · 28 mei 2007 op 22:15

Van mij mag je darlings killen Ton. Daar wordt de column beter van en komt je boodschap duidelijker over.

Li

JanBontje · 29 mei 2007 op 22:06

Heerlijk die woede. En terecht ook!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder