Tijdens een informatieve bijeenkomst zal de laatste stand van zaken worden doorgenomen. Speciaal voor dit doel is een collega van P&O opgetrommeld, die de procedure zal toelichten. Als er naar aanleiding van haar verhaal nog vragen zijn, zal zij deze meteen beantwoorden. Dat de organisatie door inkrimping van het ambtenarenapparaat en het natuurlijk verloop van de doelgroep – met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar – mensen ‘moet laten gaan’ is al enige tijd bekend. Tijdens de ingetogen bijeenkomst wordt de vrees voor ontslag alleen nog maar eens zakelijk bestendigd.

Medewerkers in vaste dienst hebben vooralsnog niets te vrezen. Collega’s waarvan de functie wordt opgeheven worden herplaatsingkandidaat en kunnen zich op kosten van de zaak eventueel laten omscholen of krijgen, op verzoek, een intensieve sollicitatietraining. Uitzendkrachten en contractanten voelen echter subiet de koude trek van het gat van de deur in hun nek.

Onze organisatie heeft gekozen voor een afvloeiingsregeling met een gouden randje, legt de P&O-collega in vaste dienst uit. Dit geldt met name voor de vaste medewerkers, maak ik uit haar woorden op. Toch zullen de vaste krachten er ook aan moeten geloven, zoveel is zeker. Zodra de uitzendkrachten en contractanten op de keien staan wordt op den duur het LIFO principe op de vaste krachten toegepast. Last in, first out.

’s Middags blijkt het Arbeidsbureau van vroeger tot Centrum voor Werk en Inkomen te zijn omgedoopt. Ook hier heeft de automatisering tijdens een modieuze efficiencyslag zijn intrede gedaan. Alleen digibeten willen nog iemand spreken of bladeren door mappen met uitgeprinte vacatures. Want na inschrijving kun je het allemaal zelf uitzoeken, op www.werk.nl.

Uit de – het standaard verhaal opdreunende, niet van de wijs te brengen – mond van de receptioniste krijg ik reeds te horen dat ik een fase 1 cliënt ben. Wat zoveel betekent als: bemiddelbaar en zelf initiatief tonend. Zij belt een intaker voor mij, maar deze blijkt reeds in gesprek. Of ik nog even geduld heb.

Heb ik een keuze? Aan het einde van dit jaar wordt mij vriendelijk doch resoluut het gat van de deur gewezen; voor die tijd zal ik een nieuwe baan moeten vinden. Als een Centrum voor Werk en Inkomen van een middelgrote stad slechts één intaker heeft voor bemiddelbare cliënten, vrees ik het ergste voor het voortzetten van mijn werkzame bestaan.

Categorieën: Maatschappij

4 reacties

Godspeed · 29 september 2003 op 20:50

Zet je CV op Werk.nl en je staat verbaasd hoeveel vacatures er zijn. De E-mail service inschakelen, en elke week komt er een mailtje met de 15 best passende vacatures.

Niet dat de geboden vacatures aansluiten op jouw CV, maar ze kunnen niet alles goed doen.
Geef dan ook nog aan dat je 50 km wil reizen, en je krijgt alle vacatures binnen een circel van 150 km, ze kunnen niet alles goed doen.

Ik heb trouwens gehoord dat ze soms iemand aan een nieuwe baan helpen.

Sterkte,

Godspeed
:pint:

Dieperik · 29 september 2003 op 22:06

Beste Snelheid van God,

Jij kent het klappen van de zweep, klets! Naar die website verwees ik reeds in mijn column, met de mededeling dat ik het voor de rest zelf maar moest uitzoeken…

Heb vandaag (telefonisch) gereageerd op de vacature van redacteur voor een of ander erotisch lifestyle magazine. Beetje verkeren tussen topmodellen, snoepreisjes naar exotische oorden en intussen wat op een toetsenbord rammelen, niet een verkeerde job. Ware het niet dat zo’n beetje 600 redacteuren op zoek naar werk hebben gereageerd.

Gelukkig heb ik meer pijlen op mijn boog. Zo ben ik een wel zeer ervaren kok – tja, een mensch doet ervaring op in zijn leven – dus wellicht zoek jij nog iemand voor een mondiale dagschotel in jouw God in Spé eetcafé. Ik wil al langer weg uit de als een aan cholesterol lijdend en dichtslibbend randstad-hart van Nederland.

Doe mij een klein huisje met een grote achtertuin en ik laat jouw stadsgenoten verre reizen maken via hun smaakpapillen… (in de horeca meer dan genoeg ervaring… )

En anders moet ik maar een ander schrijfjobje vinden.

Casperio · 30 september 2003 op 19:13

Dat klinkt niet best Dieperik…
Wellicht heeft onze Godspeed inderdaad nog een kok/barkeeper nodig voor z’n café?

Sterkte en veel succes!

viking · 30 september 2003 op 19:23

Dieperik, zoals je zult merken komt alles goed.

Godspeed heeft n.b. een huis te koop dat aan jouw wensen voldoet. Een goed bod en je bent het mannetje èn weg uit de stad van je nachtmerries. Een baan krijgen lukt daar toch niet. Wat voer bereiden in Godspeeds keuken (dicht bij jouw nieuwe stulp) zal je misschien moeten combineren met het spelen van een waakhond wil dit voor Godspeed rendabel worden. Het kan zijn dat hij je voortaan met Max zal aanspreken. Uit gewoonte, zijn bouvier is er dan niet meer. Wellicht nog één kleine tegenmoetkoming van jouw kant: laat even een snor en baard groeien van het type ‘pratende kut’ en je krijgt ook nog bij tijd en wijle een dikke knuffel. Of een schop onder je noten als je in de weg ligt.

Mocht je nu toch eigenwijs zijn en een andere keuze maken… veel succes!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder