De vroegboekkortingen zijn weer veilig geland in ons zogezegd koude kikker landje. En omdat we nu eenmaal allemaal nauw op onze zuur verdiende centen letten zegt ‘de boer daar geen nee tegen’. De vraag: “waar ga jij van de zomer naar toe?” is op iedere werkvloer al het gesprek van de dag. Persoonlijk ben ik van nature absoluut geen planner dus ik waag me weer zo rond de maanden mei en juni weer in een overvolle reisbureau, waar iedereen met het zweet op het voorhoofd aan het wachten is op hun elektronische vliegticket. Had dit niet via de mail gekund? Enfin, ik blader wat in de reisgidsen opzoek naar een leuke vakantie bestemming. Na een aantal uren zwaar intensief met de reisadviseur in bespreking te zijn geweest en ik eindelijk ‘mijn vakantiebestemming’ gevonden heb, gaat de dame in kwestie dan pas voor mij kijken of de reis te boeken is!! En wat denk je? Ze zitten volgeboekt. Misschien toch maar eens vroeg beginnen dit jaar en net als de rest van Nederland profiteren van de vroegboekkorting.

En als we dan toch aan profiteren zijn kiezen we dan weer voor een all inclusieve vakantie waarin de ‘toeristische aanbiedingsacties’ in het vliegtuig, de norse en slecht Engels sprekende buschauffeur, de net iets te gelikte en nauw oplettende hotelmanager, de altijd vrolijke en soms lichtelijk opdringende animators en het zeer omvangrijke en tot de laatste dag smakeloos buffet ook all inclusieve zijn? Of kiezen we voor avontuur? Laten we ons op het heetste van de dag midden in de woestijn droppen, zonder dat iemand weet waar je bent? (nou eigenlijk wel dus, want dat heb je net in alle geuren en kleuren medegedeeld aan al je collega’s tijdens de lunch!). of gaan we dit jaar weer oer-Hollands op vakantie naar een warm mediterraans land, waar je nog steeds wel lekker ‘Nederlands ken praten en een lekker patatje ken halen bij Bram’ Of zoeken we de juiste balans tussen cultuur opsnuiven en de ultieme rust?
Mijn ideale vakantie is het laatste, ik zit liever lekker heerlijk te genieten van de zon terwijl ik op het balkon van mijn hotelkamer lekker kan genieten, van door mijn zelf in elkaar geflanste ontbijt. Ik bepaal per dag wat ik ga doen afhankelijk van mijn bui. Dat kan een leuk cultureel tripje zijn, een dagje lekker shoppen of heerlijk vertoeven op een afgelegen strandje. Ik kies in het laatste geval daarentegen wel voor een leuk, humoristisch boek of tijdschrift. Ik lag me altijd een ongeluk aan van die koppels waarvan de alreeds zeer bruin uitziende vrouw toch nog wat zon uren pakt, onder het genot van een super dik roman. Waaruit ze zo af en toe, tot frustratie van haar man, hartverscheurende en soulserchende passages citeert. Zijn prioriteiten liggen op dat moment ergens anders. Hij citeert in gedachte: ‘Tieten’ of ‘Bommetje!’.

Maar Nederland als je hier allemaal geen zin in hebt kun je er altijd ook voor kiezen om een plekje te weten te bemachtigen in een overvolle openbare park, tussen de rond rennende natte honden waarvan de eigenaar je glimlachend aankijkt en zegt: “Hij doet niks hoor” terwijl je echt kan zweren dat hij net zijn behoefte deed terwijl jij een hapje van je verse clubsandwich neemt. Of waar het verliefde koppel links van je de gehele dag met elkaars tongen zo in de knoop liggen dat je jezelf nog net weet te beheersen om de alarmcentrale niet te bellen. En waar er van frisse lucht absoluut geen sprake is omdat die stoere jongens achter je besluiten om een jointje te roken. Let wel dit is in het ergste geval als je besluit thuis te blijven. Als we hier massaal voor kiezen dan verander ik de titel van deze column in ‘Nederland waar gaat het naar toe deze zomer!’.


5 reacties

Avalanche · 24 februari 2010 op 12:35

Best een leuke poging, Mona. Misschien moet je het de volgende keer alleen even ‘in de week’ leggen, links en rechts wat schrappen en fouten als [quote]….. in een overvolle openbare park, …..[/quote] voor verzending corrigeren.

Switchen van ‘ik’ naar ‘we’ verdient evenmin de schoonheidsprijs vind ik.

Jammer, want de column is verder best leuk.

LouisP · 24 februari 2010 op 12:54

even schakelen Mona,

ok…..hele grappige vondsten afgewisseld met hele vervelende fouten…ik lag…..

groet,

Louis

DACS1973 · 24 februari 2010 op 13:39

Je moet echt iets verbeteren aan het Nederlands, want op den duur gaan lezers zich daar zo aan ergeren dat ze je inzendingen bij voorbaat al overslaan. Dat is toch niet wat je wilt? Als je moeite hebt om de fouten eruit te halen kun je beter aan iemand uit je omgeving vragen of die dat voor je wil doen. Op dit forum zitten denk ik ook wel mensen die je daarmee zouden willen helpen.

SIMBA · 24 februari 2010 op 19:27

[quote]Ik lag me altijd een ongeluk aan van die koppels waarvan de alreeds zeer bruin uitziende vrouw toch nog wat zon uren pakt, onder het genot van een super dik roman. [/quote]
Lees deze zin eens hardop, ik hoop dat je dan zelf erachter komt dat dit niet lekker loopt. En lag is in dit geval lach.

Ontwikkeling · 28 februari 2010 op 16:01

[quote]soulserchende[/quote]
Een nieuw woord voor in de Fat Van Dalen 😀
Evengoed 154 keer gelezen…

Geef een antwoord