Het is niet zozeer weltschmerz die hem plaagt. Bovendien, weltschmerz noemt hij narcistisch. Het is ook geen depressie. Wel schijnen zijn stressniveaus door het plafond te schieten, maar dan ook alleen maar in tijden van te weinig terugtrekmogelijkheden. Hij is een kameleon die zo vermoeid raakt van het wisselen van kleur dat hij vaak maar liever alleen is. Dat zeg ik stellig, al weet ik het niet helemaal zeker; dat kameleonschap is namelijk verdomd goed gecamoufleerd. Zijn therapeut heeft het in volmaakt Jip en Jannekes over ‘de noodzaak om zijn batterij op te laden’. Hij minacht die man, maar knikt minzaam, tenminste zo vertelt hij me dat in een zeldame glimlach van zelfspot.

In stilte heb ik een eigen theorie. Hij voelt zich volgens mij persoonlijk bedonderd door de onvolmaaktheid van mensen, maar realiseert zich te goed dat hij ook een onvolmaakt en onbetrouwbaar exemplaar is en zal daarom zichzelf remmen in de behoefte aan wrok, wraak en de bitterheid die ook zonder zoet zou kunnen bestaan. Hij staat zichzelf niet zoveel toe. Ik mezelf ook niet meer als ik het merk. Want ik zeg het woord menschschmerz natuurlijk niet hardop als hij in de buurt is. Hij ergert zich aan neologismen en eigenlijk ook aan Germanismen en ziet er al snel een psychisch probleem in. In het gebruik van neologismen dan, Germanismen vindt hij eerder pretentieus. Hij wordt achterdochtig van vertrossing en hekelt einzelgängers. En het beeld van een vertrossend trosje einzelgängers zou hem tot Wahnsinn drijven. Zeker weten. Het is toch altijd een beetje op eieren lopen in zijn buurt.

Ik weet nu ook dat hij de link tussen neologismen en psychische problemen niet zelf verzonnen heeft. In de omgang met iemand zoals hij ga je namelijk al snel op zoek naar feilbaarheid, zelfs als dat meer zegt over de eigen feilbaarheid dan over de zijne. Gebrek aan originaliteit is betrekkelijk eenvoudig, daar kun je werkelijk iedereen op betrappen. Zelfs hem. Zelfs God. Dat vermoed ik tenminste. Maar dat zal ik ook eens aan hem voorleggen.

Hij zal niet snel toegeven dat hij niet feilbaar is. Liever mijdt hij simpelweg de imperfectie, in de hoop dat niemand hem er ooit op zal kunnen betrappen. En ik vraag me dan weer af hoe vermoeiend het is om zo slim en gewetensvol te zijn.

Want eigenlijk loopt hij voortdurend met zijn ziel onder de ene arm en met zijn verantwoordelijkheidsgevoel onder de andere arm. Teveel evenwicht om die ziel eens lekker ongegeneerd onder andermans neus te wrijven. Dat maakt hem vreemd voor sommigen en saai voor anderen en fascinerend voor enkelen. Uiteraard blijft de meerderheid onverschillig, maar daar gaat het hier niet over.

Het betekent ook dat hij relatief veel uithuilers op audiëntie krijgt, aasgieren die zijn behoeftige ziel ruiken en komen claimen waar hij stiekem enkel naar verlangt. Op onverwachte plaatsen zoals in een lift of in de rij voor de kassa, of op gevulde parkbankjes op een veel te warme dag, leggen wildvreemde mensen hun hoofd op zijn schouder en hun hebben en houwen in zijn handen, terwijl hij eigenlijk niet eens van plan was om een vinger te geven.

Had hij maar nee leren zeggen… Of iets anders, een blik als mechanisme van defensie, een gebaar als blijk van aanval, een woord of non-woord van de gehekelde onverschilligheid die soms toch zo goed uit zou kunnen komen. Vroeg hij er maar geld voor. Dan hield hij er eens iets anders aan over.

Want echt, ik voel het met elke vrouwelijke vezel in mijn brein. Soms wil hij terugvertellen, ik weet het zeker. Hij wil delen. Maar als hij dan al even was vergeten dat veel mensen die graag leed mededelen, niet zozeer op zoek zijn naar halve smart, dan nog herstelt hij zich snel. Ook dan, ook met die blauwe neus waar de afdruk van een deksel op te lezen staat, weet hij zich namelijk zonder zichtbare teleurstelling aan zijn eigen impuls te onttrekken. Hooguit zie je het volgen van een klein stapje terug de luwte in. De luwte, met een dieper wordende slotgracht eromheen, die uiteraard niet gevuld is met het vocht van tranen… Maar gewoon met 73% water, 4,8% eend en 22,2% vervuiling. Tja.

Categorieën: Diversen

8 reacties

arta · 6 juli 2008 op 10:18

Gave titel!
Op een hele mooie manier heb jij deze hoofdpersoon laag voor laag uitgekleed tot er weinig van hem overblijft…
Mooi stuk!
🙂

pally · 6 juli 2008 op 10:36

Je hebt’jouw’persoon als een ui uitgepeld, Dees en dat heeft een heel interessant stukje psychologie opgeleverd, waarin je rake en vaak ook originele dingen zegt. Maar door de bijna wetenschappelijke manier van de laborante waarop je dat doet raakt het me niet echt, hoewel ik er zeker bewondering voor heb.

groet van Pally

lisa-marie · 6 juli 2008 op 16:02

Veer voor veer heb je hem geplukt en ik heb van dit plukken genoten.
😀

Dees · 7 juli 2008 op 19:13

Dit is natuurlijk een foute opmerking maar jezus, ik heb nog nooit zo weinig reacties gehad…

Voor mij was dit een beetje een experiment, waarbij de man in kwestie overigens niet 1 op 1 zo bestaat (dus geen zorg, hij heeft nog wat uienrokken over) en eigenlijk het belangrijkste was dat ik een soort intelligente, langgerekte woordgrap ervan wilde maken. Maar ja, dat is echt helemaal niet overgekomen / gelukt. I do the colour of my hair proud zal ik maar denken. Volgende keer beter (of niet natuurlijk :-D) Bedankt voor jullie reacties!

Troy · 8 juli 2008 op 07:57

Ah joh, ik heb ooit twee reacties gekregen op een column die ik nog steeds onder mijn ‘betere’ schaar.

Bij deze van jou is het denk ik meer een kwestie dat mensen niet zo goed weten hoe ze moeten reageren. Ikzelf ben er na een tweede keer lezen ook nog steeds niet helemaal achter of ik het wel begrijp. En als ik het het niet zeker weet vrees ik dat ik moet concluderen dat ik het dus waarschijnlijk helemaal niet begrijp. Gaat het nu om een alcoholist of een eend, of…? Goed, nu voel ik me onwijs dom. Dankjewel, Dees 😥

:kus:

Dees · 8 juli 2008 op 09:25

If it walks like a duck, talks like a duck, it must be an alcoholic domoor. 😉

:kus: terug, dank je voor je reactie…

Neuskleuter · 8 juli 2008 op 12:00

In jouw termen vind ik het een wat Germanistisch stuk 😉 Het blijft wat afstandelijk en ik voel me een beetje dom na het lezen, omdat ik wat in termen blijf hangen en dan het geheel niet meer snap. Ik had bij het lezen zelf vooral het gevoel dat het eigenlijk om een Duitse psycholoog gaat, in plaats van zomaar een man. Maar aan de reactie te zien, was dat het ook niet.

Die woordgrappen waar je het om hebt geschreven, komen soms erg leuk over.
[quote]Gebrek aan originaliteit is betrekkelijk eenvoudig, daar kun je werkelijk iedereen op betrappen.[/quote]
Die is geweldig. Die van die kameleon ook, trouwens, net als de trosjes einzelgängers.

Dees · 9 juli 2008 op 10:07

Hmm, pretentieus ben ik volgens mij toch niet echt. Maar ik vind wel dat dit een niet heel geweldig stuk is uiteindelijk. Gelukkig nog een goed gelukte grap links en rechts en met 3 van mezelf toch nog een paar reacties geoogst. 😀 Thx NK voor je commentaar

Geef een reactie

Avatar plaatshouder