De lezing over eenzaamheid werd welgeteld door één persoon bezocht. In het achterafzaaltje van het café waren achtenzestig stoelen klaar gezet, de negenenzestigste stoel was op verzoek van de spreker verwijderd omdat deze mogelijk aanstoot zou kunnen geven. Tijdens zijn voorbereidingen had hij de stoelen geteld en welgeteld besloten dat die ene maar beter verwijderd zou kunnen worden. Zijn lezing verliep naar omstandigheden goed. Hij kende de woorden die hij zou gaan spreken maar om die daadwerkelijk tot anderen te richten was een tweede dat moeilijk voor hem bleef. Het was ook een eenzaam proces natuurlijk; spreken, een lezing geven, lezen. Hij had wel eens theorie bestudeerd over zaken als interactie met het gehoor maar zelfs wanneer hij die stof voor zichzelf hardop las, betekenden die woorden niets bijzonders voor hem. Interactie was naar zijn idee meer iets voor cabaretiers of muzikanten. Niet iets voor een spreker zoals hij. Hij had immers iets te vertellen. En hij deed dat naar omstandigheden goed.

Hij vertelde over de relatie tussen het gevoel en de realiteit van het eenzaam zijn. “Eenzaamheid is een unieke emotie”, zo sprak hij. “Eenzaamheid kan voor degene die het voelt, uiteindelijk pure realiteit worden. Daarmee is eenzaamheid van alle emoties de enige die geheel onafhankelijk van andere mensen of omstandigheden in werkelijkheid omgezet kan worden. Een verliefdheid bijvoorbeeld bestaat alleen bij de gunst van iemand anders. Blijdschap, verdriet, woede en teleurstelling zijn altijd het gevolg van iets of van anderen. Ook vervagen zij met de tijd, ook als vergeten niet per se vergeven betekende. Of zij worden hernieuwd. De liefde is altijd op andere mensen gericht, of voor de materialisten onder u: op zaken. En zelfs wanneer men de liefde voelt, dan nog is dit geenszins een garantie voor of men dit weet te realiseren door het met de ander te delen. En dat brengt ons op een andere eigenschap van de liefde; het feit dat deze beantwoord moet worden. Eenzaamheid daarentegen is geen vraag op zich. Eenzaamheid is voor velen juist het antwoord op alle vragen die men nooit aan anderen heeft hoeven, willen of durven stellen. Wanneer het gevoel van alleenzijn eenmaal postgevat heeft, staat de weg naar de realiteit van de eenzaamheid open. En daarmee is eenzaamheid van alle emoties de meest eerlijke.”

Aan het einde van zijn lezing gaf de spreker geen gelegenheid tot het stellen van vragen omdat hij dacht dat er dan meer van hetgeen hij gesproken had zou beklijven. Hij gaf een kort knikje naar de zaal zonder deze in te kijken waarop hij achter het spreekgestoelte vandaan stapte en de zaal zijn rug toedraaide om zijn spullen bij elkaar te zoeken.

Het éénkoppig publiek zette het kop en schoteltje waaruit hij eerder de koffie met melk gedronken had zachtjes terug op de bar waaraan de cafébaas in slaap gevallen was. Hij vroeg zich af of het wel eerlijk was tegenover de cafébaas om zomaar zonder iets te zeggen te vertrekken. Het antwoord wachtte hij niet af en hij verdween even geruisloos als hij op was komen dagen.

Categorieën: Diversen

26 reacties

wendy77 · 21 januari 2006 op 14:27

Mooi geschreven hoor, maar ik kan er weer eens geen touw aan vastknopen.

Ik ben dan ook maar een eenvoudig mens en ga nu een potje darten 😀

WritersBlocq · 21 januari 2006 op 14:38

[quote]Blijdschap, verdriet, woede en teleurstelling zijn altijd het gevolg van iets of van anderen.[/quote]
Dit kan ook voor eenzaamheid opgaan…
[quote]Eenzaamheid is voor velen juist het antwoord op alle vragen die men nooit aan anderen heeft hoeven, willen of durven stellen. [/quote]
… zoals de spreker hier vertelt of tenminste, zoals de spreker hier op mij overkomt.

Raindog, wat schrijf jij toch prachtig divers. Complimenten!!!

Mosje · 21 januari 2006 op 15:34

[quote]Daarmee is eenzaamheid van alle emoties de enige die geheel onafhankelijk van andere mensen of omstandigheden in werkelijkheid omgezet kan worden.[/quote]Helaas moet ik het hiermee oneens zijn. Ook voor eenzaamheid zijn andere mensen nodig. Stel er zijn geen andere mensen, je bent de enige persoon op deze wereld, dan kun je je onmogelijk eenzaam voelen.

Beste Raindog, ik realiseer me dat ik je met deze reactie in eenzaamheid en vertwijfeling achterlaat. Zullen we gaan darten bij Wendy?
😉

Eddy Kielema · 21 januari 2006 op 17:21

Het mooie van de column is dat zowel sfeer (leeg café) als inhoud (lezing) een grote eenzaamheid weerspiegelen. Ook de laatste zin vind ik heel erg goed:

[quote]Het antwoord wachtte hij niet af en hij verdween even geruisloos als hij op was komen dagen.[/quote]

Prachtig!

melady · 21 januari 2006 op 17:28

[quote]negenenzestigste stoel was op verzoek van de spreker verwijderd omdat deze mogelijk aanstoot zou kunnen geven.[/quote] 😀

Rain, ik vind dat je heel divers schrijft, deze heeft voor mij een hoog ‘gouden randje’ gehalte.

Alleen is eenzaamheid geen basisgevoel. Er zijn m.i. vier basisgevoelens: Bang-Boos-Blij-Bedroefd.
Eenzaamheid vind ik een gemoedstoestand, een nevengevoel van één van de vier B’s.
Maar dat terzijde.

Een dijk van een column.

Mup · 21 januari 2006 op 17:30

[quote]éénkoppig publiek [/quote] Mooi, die tegenstellingen die jij in een zin neer kan zetten.

Groet Mup.

Kees Schilder · 21 januari 2006 op 20:09

De hele column ademt de sfeer van eenzaamheid uit.Precies,denk ik, wat je bedoelde.
Als je dat kunt, en dat blijkt dus, zet je in mijn ogen een topprestatie neer met deze column.
Chapeau!

Li · 21 januari 2006 op 21:22

En gaf niemand een staande ovatie?
Zo niet, dan doe ik het. 🙂

Li

Outsider · 21 januari 2006 op 21:57

Verdomme, wat een vervelend geouwehoer weer. Er is geen doorkomen aan.

Mr. Moderator · 21 januari 2006 op 22:10

[b]@Outsider: Graag je reacties wat meer nuanceren!!! Je mag er best geen doorkomen aan vinden, het woord ‘verdomme’ en ‘wat een vervelend geouwehoer weer’ is totaal overbodig en lijkt niet op enige verbetering betreffende het onderwerp van mijn vorige PB. Als je het de volgende keer WEER zo doet mag je een maandje* of wat ergens anders afkoelen![/b]
* update: jaartje kan ook hoor

(rest: hier graag [u]niet[/u] op reageren, maar inhoudelijk op de column)

Outsider · 21 januari 2006 op 22:17

Mij best, maar dan had u ook al veel eerder moeten ingrijpen toen ik voor Jan Lul werd uitgescholden en voor neuroot die snel een dokter moet zoeken. (En voor alle duidelijkheid: die scheldwoorden waren NIET van Raindog.)

DriekOplopers · 21 januari 2006 op 22:32

Geachte opponent Raindog,

eerste zin van de column: een hoogtepunt.
laatste zin: een hoogtepunt.
alles ertussenin: één groot hoogtepunt!

Ik zie het bijna op mijn netvlies. Een schemerig, rokerig café. Zwart-wit gefilmd. Jaren-40 stijl. En inderdaad niemand anders dan de spreker, de gast en de dommelende barkeeper. Een omgevallen, kapot bierglas op een verloren tafeltje, en buiten miezert het.

Als het je lukt, om dit bij mij teweeg te brengen, Rain, dan ben je een groot schrijver.

Graag sluit ik mij dus bij de eerdere staande ovatie aan.

Met een bedrukt gemoed ga ik naar Wendy. Dartbord onder de arm, scheurpolis veilig in het dashboardkastje 😀

Meer dan hartelijke groet,

Driek

champagne · 21 januari 2006 op 22:49

Je staat op eenzame hoogte, Raindog, met zo’n goede column!

Dees · 21 januari 2006 op 23:08

Raindog toch, wat heb jij prachtige dingen in de koker zitten. En deze staat zeker in mijn toptien hier. Petje af.

pepe · 21 januari 2006 op 23:34

Wat een bijzondere column weer! Raindog je gaat lekker, vooral blijven schrijven!!

Klasse

Trukie · 21 januari 2006 op 23:37

[quote]Hij vroeg zich af of het wel eerlijk was tegenover de cafébaas om zomaar zonder iets te zeggen te vertrekken. Het antwoord wachtte hij niet af[/quote]

Toch iemand die even besefte dat hij niet alleen was……….
Eenzaam in gezelschap.

Een unieke column.

Troy · 22 januari 2006 op 01:23

Ik sta iedere keer weer verbaasd van je teksten. Twee keer gelezen, twee keer indrukwekkend.

KawaSutra · 22 januari 2006 op 04:56

Jij moet lezingen gaan geven!

Alleen de titel had wat treffender gekund, denk ik. Verder een prachtig verhaal.

wendy77 · 22 januari 2006 op 10:26

Je komt aardig bij mij in de buurt wat reacties betreft Rain 😀
Mijn beurt om jaloers te zijn 😉

(heb na al die reacties je column nog maar eens gelezen, maar snap er nog steeds geen hout van hoor, hihi.)

sally · 22 januari 2006 op 12:13

Eenzaamheid vind ik heel erg. En telkens als ik jouw columns daarover lees, voel ik me ook een beetje schuldig, dat ik nóg niet genoeg m`n best doe wat meer de mensen te bezoeken die best wel eenzaam zijn, maar het nooit zullen toegeven.
Iedereen heeft ze in zijn of haar omgeving.
Dus wat dat betreft heeft je column effect bij mij Rain.
groet
Sally

Raindog · 22 januari 2006 op 13:32

Beste mensen,

Ik wil geen valse bescheidenheid voorwenden, maar ik ben nogal een beetje onder de indruk van jullie reacties. Daarom houd ik het deze keer graag bij een bondig maar oprecht gemeend: heel hartelijk dankjewel.

Voor WB, Mosje en Melady dit nog. Zelf was ik het ook niet op alle punten met de spreker eens. Was ik die avond bij de lezing aanwezig geweest had ik hem daar ook zeker over willen bevragen. Nu heb ik me er nogal aan geërgerd dat er op die avond, in één en dezelfde ruimte, drie mensen aanwezig waren die ieder op hun eigen manier eenzaam waren maar er niets aan deden. Weer niet. En juist deze avond niet!
Er is wel iets aan de hand denk ik, wanneer je zelfs het antwoord op je eigen vragen niet meer hoeft, wilt of durft te geven. Verdwijnen mag op die momenten misschien de weg van de minste weerstand lijken, het is natuurlijk maar zeer de vraag of de vragen zelf je niet zullen blijven achtervolgen. En verder, hoe lang iemand als Niemand dat vol kan houden. Of gaat het misschien toch om wat Sally in haar reactie zei, en moeten de vragen juist wèl door anderen gesteld worden, dit in tegenstelling tot hoe de spreker daarover dacht?

Dag….

Raindog

KingArthur · 22 januari 2006 op 16:09

In eenzame gedachten verzonken, verblijf ik hoogachtend in afwachting op mijn antwoord :-D.

Erg mooi hoe je deze tekst met eenzaamheid hebt weten te doordrenken.

WritersBlocq · 23 januari 2006 op 17:54

[quote]Nu heb ik me er nogal aan geërgerd dat er op die avond, in één en dezelfde ruimte, drie mensen aanwezig waren die ieder op hun eigen manier eenzaam waren maar er niets aan deden. Weer niet. En juist deze avond niet![/quote]
Ik hoop dat je dit nog leest Rain.
Ook al hadden ze elkaar wel opgezocht, en had de zaal volgezeten, dan was dat geen garantie geweest voor het niet meer eenzaam zijn. Eenzaam in je up is nog altijd minder erg dan eenzaam tussen een aantal andere mensen.

bert · 23 januari 2006 op 19:18

Gewoonweg geniaal.
Alles is inmiddels wel al gezegd.

Shitonya · 23 januari 2006 op 20:23

Hm ik ben het deze keer met Outsidje eens. Ik kon er ook niet doorheen komen

KawaSutra · 3 maart 2006 op 14:07

[quote]Alleen de titel had wat treffender gekund….[/quote]

Hé Raindog, ik lees nu pas je verhalenreeks over Niemand. Nu zie ik de door jou gekozen titel in het juiste licht. Bij deze trek ik mijn woorden weer in. Volgende keer onder ‘Vervolgverhalen’ inzenden misschien? 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder