Verstreken tijd twintig minuten verschijnt in de rechterbovenhoek van mijn scherm. Hondenfluisteraar Cesar Millan doet het weer: in geen tijd brengt hij een hopeloze hond tot bedaren en geeft aldus de aanzet tot een constructievere relatie tussen mens en dier. De Blijde Boodschap op National Geographic, ik kan er maar geen genoeg van krijgen: Dingen kunnen veranderen en sneller dan je denkt. Beter nog: jij (ik dus) kan ze veranderen. Al wat ervoor nodig is: wat calm and assertive energy en de moed om de oorzaak van je problemen bij jezelf te zoeken. Dat, en het inzicht om Cesar’s hondenwijsheden op je relaties toe te passen.
Agressieve hond?
Relatie 2, 3.
Ik, de human, heb geen grenzen gesteld.
Dominant exemplaar?
Hm hm.
Ik heb over me heen laten lopen.
Angstige of getraumatiseerde metgezel?
3 en 5, niet in staat hun trieste verleden los te laten, heb ik hen gevoed met medelijden. Een negatieve vorm van energie die elke groei in de weg staat. Inzichten als lichtflitsen, die Cesar. Epiphanies.
De laatste keer was ik het hondje. (En het haasje.) De packleader maakte mijn boterhammetjes, kocht mijn kleren en noemde me “meisje”. Angstige dominantie, weet ik nu. Bad energy. Ik koos ervoor een instabiele leider te volgen. Had ik me een gezonder hondje getoond – zo eentje van Cesar’s pack -, dan was ik op mijn intuïtie afgegaan en had die onevenwichtige soortgenoot gemeden. Nu liet ik me misleiden door zijn mooie uiterlijk en salonfähigkeit. Energie is besmettelijk, bevestigt Cesar. In de laatste drie jaar transformeerde ik van een extravert kwispelbeest in een mensenschuw bibbergeval – Cesar rehabilitation stuff.
Of ik kan veranderen? wil ik in de eerste sessie van mijn mensenfluisteraar weten.
-‘Het kan…’, zegt die, -‘…maar het duurt heel lang en het is heel moeilijk.’
Had ik het niet gedacht, Paul. Dogs live in the now; it’s the humans who hold on to the past. Ik laat me niet afschrikken. Ik ga de confrontatie met mijn angsten aan. Uiteindelijk zal ik mijn negatieve patronen doorbreken. Thumps up van Cesar.
Anderhalf miljoen mensen zijn fan op Facebook. In mei komt de Messias in het kader van zijn World Tour naar de Ahoy in Rotterdam. Snel boeken is de boodschap, tickets zijn zo uitverkocht. Believe me, folks, it ain’t only about dogs.

Categorieën: Diversen

7 reacties

Boukje · 27 november 2011 op 12:09

Een sterk debuut!
Je had mijn volledige belangstelling maar dat ligt ook aan het onderwerp. Qua schrijfstijl mag het van mij allemaal wel iets soepeler lopen. Sommige zinnen moest ik drie keer lezen om te snappen wat je wilt zeggen.

Al met al een goed begin. 😀

P.S. Tja, we zijn het resultaat van wat erin gestopt is :stom:

Bhakje · 27 november 2011 op 12:10

Erg chaotisch geschreven, waardoor het moeilijk te volgen is wat je wilt zeggen in deze column. Het afwisselend Nederlands en Engels maakt het niet makkelijker.

Ik heb het een paar keer herlezen, vooral omdat ik naast hondengek ook Cesar-fan ben. Daarom kom ik tot de conclusie dat ik dit toch een goed debuut vind. Het onderwerp, en hoe je dat hebt geinterpreteerd vallen een beetje in het niet in de woordenchaos. Dat is jammer. ColumnX is een goede plek om dit te leren.

Welkom hier van een mede-leerling. Ik ben benieuwd naar je volgende column.

pally · 27 november 2011 op 12:31

Het chaotische schrijven met heel veel- in mijn ogen onnodig engels – belette mij dit stuk erg grondig te lezen. Maar ik zag er toch wel leuke elementen in.
Welkom hier,

groet van Pally

SIMBA · 27 november 2011 op 12:37

Naar mijn smaak teveel engels in het stukje verwerkt.
Welkom op CX!

Libelle · 27 november 2011 op 13:28

Welkom.
Mijn duit in het zakje; denk aan de klant, jouw lezers.

sylvia1 · 28 november 2011 op 09:17

Ik vind het idee voor het onderwerp erg leuk. Ik heb voornamelijk opvoedtips overgehouden aan de hondencursus, maar zal het ook eens loslaten op mijn partner 😆
Welkom!

Margarita · 30 november 2011 op 10:09

Dank jullie wel voor de feed-back! Ik begrijp helemaal wat jullie bedoelen. Voor mij zijn die Engelse zinnetjes echt slogans geworden en bijna van emotionele waarde ;-), maar daar heeft de lezer inderdaad geen boodschap aan. Ik zal zeker rekening houden met de opmerkingen! Wel heel leuk, dit concept!
groetjes,
Griet

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder