Nooit meer een aanrecht gevuld met vuile pannen, borden, kommen en bestek, dacht mijn vriendin, toen zij van een kennis een vaatwasmachine cadeau kreeg. Het enige probleem was haar kleine keuken. De woningbouwvereniging bood uitkomst. Omdat haar keuken ouder was dan tien jaar kon deze worden vervangen door een nieuwe. Een van de keukenkastjes zou dan het veld ruimen voor het plaatsen van de vaatwasmachine.

Voordat het werk begon, kwam de projectleider van aannemer Hagemans Vastgoed poolshoogte nemen. Er kon nog best een nieuwe laag tegels worden geplakt over de twee bestaande lagen, vond hij. Zijn collega met meer verstand van zaken was het daar echter niet mee eens. Eerst de tegels van de muur trekken, dan de muur stucen en daarna tegelen, was zijn advies.

Vlak voor kerst werd de eerste helft van de keuken aangepakt. Het oude keukenblok werd gesloopt en met grof geweld werden de tegels van de muur getrokken. In verband met de feestdagen was er geen stucador beschikbaar, zodat het afwerken nog even op zich zou laten wachten. Om de ravage te verhullen werd het keukenblok alvast geplaatst. Wel zo gezellig met de feestdagen.

In losse onderdelen werd het blok aangevoerd. Eenmaal in elkaar gezet bleek de afmeting van het middelste kastje niet te kloppen. ‘Geen punt mevrouw, ik haal meteen een andere op de zaak.’ De nieuwe kast had de juiste afmetingen, zeker, alleen was het deurtje wit en niet licht grenen, zoals de rest van het keukenblok. ‘Niets aan de hand, ik neem het deurtje mee en na oud en nieuw breng ik een nieuwe mee.’

In januari kwam de loodgieter langs om de kraan enkele centimeters te verplaatsen, waarna de stucador meteen aan het werk ging. Drie dagen drogen en dan kan de muur worden betegeld, werd gezegd. Maar de muur rond de kraan bleef klam en op de tweede dag begon er zelfs water uit de muur te sijpelen. Geen ramp, vond de medewerker van Hagemans Vastgoed, even open bikken en een kwestie van de waterleiding dichten.

Sindsdien volgde een reeks van miskleunen en dagenlang thuiszitten. De tegelaar vergat tegels mee te brengen, de kraan werd scheef gemonteerd, het aanrecht niet afgekit, de keukendeur besmeurd met cement enzovoorts. Wat hooguit een dag of drie moest duren sleept nu al weken aan.

Terwijl ik deze column schrijf wachten wij op de verwarmingsmonteur. De mannetjes van Hagemans zouden zelf wel even de afgekoppelde radiator ophangen. Met enige inspanning is dat gelukt. Alleen kregen zij daarna de combiketel niet meer aan de praat. Met een beetje pech komt de monteur niet opdagen en zitten wij het hele weekeinde in de kou en kunnen wij niet douchen.

De jubelstemming over het nooit meer hoeven afwassen is inmiddels wat geluwd. Nu maar afwachten of de vaatwasmachine het nog doet…

(Inmiddels is de verwarmingsmonteur aan het werk. De vanmiddag geplaatste radiator lekt en het systeem is niet goed ontlucht, waardoor een vitaal onderdeel van de ketel werd opgeblazen.)


7 reacties

deZwarteRidder · 10 februari 2004 op 18:55

glimlachend gelezen..maar al lezende werd het een grimas, want wie kent dat niet dat overgeleverd zijn aan de experts die zeggen niks aan de hand hoor..fixen we effe, geen probleem, komt allemaal goed…..Ja zal best maar wanneer en waarom treft het mij?…
Het is de wet van Murphey….ik zweer het je !!
STERKTE Rich@Rd

pepe · 10 februari 2004 op 19:00

Hier krijg ik nu tranen van in mijn ogen, ’t is toch erg dat tegenwoordig maar wat wordt aangerommeld.

Ik ben blij wij zelf de keuken hebben kunnen plaatsen, ook een vak apart bleek weken later 😉 Kan ik ook nog wel een column of tien over schrijven, met een vreselijke lach nu, maar toen niet echt… Hoewel dat skien over de parket vloer was best leuk 🙂

veel sterkte en suc6

Mup · 10 februari 2004 op 22:36

Ondanks alle perikelen rondom het plaatsen van mijn droom-bijna-nachtmerrie keuken, ben ik nog steeds blij met mijn ‘Charles’ ik bedank hem ieder avond voor het slapen gaan voor het doen van mijn afwas. Alleen een beetje jammer dat in zijn taakomschrijving nooit opgenomen is dat hij ook de vaat weer uitruimd en terug zet,

Groet Mup.

Farfalla · 11 februari 2004 op 07:12

Jah erg leuk.. toen mijn ouders een nieuwe keuken lieten zetten ging ook echt alles verkeerd! Inmiddels is nu alles goedgekomen 🙂

Ma3anne · 11 februari 2004 op 12:02

Soms ben ik ineens zomaar blij met mijn oude keukenblokje zonder machines en sta fluitend de vaat te doen. Moet er niet aan denken al die ellende!

Sterkte Dieperik!

Eftee · 11 februari 2004 op 13:15

Je moet me horen foeteren, als hier de vaatwasser het een keer niet doet 😡 .
Wij denken erover om, over een tijdje, een nieuwe keuken te laten plaatsen. Als ik dit lees, denken we nog wel even.

Mosje · 11 februari 2004 op 22:19

Dieperik, ken jij de chaostheorie? De theorie die beweert dat een vlinder door het klappen van zijn vleugels een orkaan kan veroorzaken?
Ik vrees dat jouw vriendin door het besluit een vaatwasser te kopen het einde der tijden heeft ingeluid……

Geef een reactie

Avatar plaatshouder