Afgelopen zondag toen ik met een groepje vrienden de bekerfinale Ajax-Twente aan het kijken was, maakte ik na de zoveelste zinloze “balletje breed” een opmerking dat het baltempo hoger moest en dat er veel meer vooruit gevoetbald moest worden. Had ik maar mijn mond gehouden. Er kwam een tsunami van tegengeluid, namelijk dat vooruit voetballen riskant is en dat het niet uit maakt dat er saai wordt gevoetbald zolang er maar gewonnen zou worden. En toen besefte ik het me weer. Dit was hetgeen waar ik mijn hele leven zo’n allergie voor heb: onverdunde, keiharde, koele nuchterheid.

Als je een romantisch en gevoelig mens bent, heb je vaak geen kans van slagen. Gevoeligheid en passie zijn remmende factoren geworden. Er is geen tijd, geen zin en vooral geen geld meer voor. Maar dat is niet eens de grootste belemmering. We hebben vooral ook te maken met een vastgevroren, dichtgekoekte nuchterheid. Gek wordt ik er van.

Als je maar ergens onder de oppervlakte kruipt staat er altijd een wijsneus op die jou graag wilt confronteren met de werkelijkheid. Kijk, je hoeft geen Harvard te studeren om te weten dat de werkelijkheid confronterend is. Het vervelende is alleen dat deze maatschappij zijn “nuchterheids-cops” heeft in elke hoek van het land die jouw bij de kraag vastpakt en met beide benen op de grond smijt, op het moment dat jij een dimensie wilt betreden die afwijkt van het gewenste en gewone.

Zo was ik laatst aan het discussiëren met een collega over conflicten. Hij zei heel mooi: “ ik ren er vaak voor weg, maar toch vind ik dat conflicten nodig zijn om de organisatie op een hoger niveau te brengen. Bovendien, conflicten zijn dialogen en een dialoog betekent communicatie.” Op dat moment kwam er een andere collega binnen en die ontkrachtte de hele quote door er als een bulldozer doorheen te walsen met zijn heetgekookte nuchterheid: “ Jongens, gezeik is gezeik hé”. En hij liep weer weg met een knipoog, zo van: “met één oneliner heb ik het antwoord op de vraag die jullie de hele tijd proberen te beantwoorden”.

Ik betrap zelfs mijn eigen moeder erop. Vorige week kwam ik een vriendin tegen die mij met stralende ogen vertelde dat haar vriend een aanzoek heeft gedaan. Ze zouden het rond deze week aan hun ouders vertellen. Haar geluk kon niet op. Na het horen van dit verhaal zei mijn moeder: “ach, één op de drie huwelijken mondt uit in een scheiding, ze kunnen er beter van af zien voordat er straks kinderen in het spel zijn die de hele ellende er van moeten dragen”. Daarbij vergat moederlief even het feit het in juli precies 35 jaar zal zijn dat zij en pa elkaar het jawoord hebben gegeven. Dat is het hypocriete van die hele nuchterheid. Als je het toe moet passen op jezelf wordt het niet leuk meer. Maar zelfs dan zijn er mensen die dat kunnen.
Een wijkagent heeft mij weleens verteld dat er bij het brengen van slecht nieuws aan nabestaanden van een overledene ook vaak heel nuchter wordt gereageerd. Op koele wijze: “Och, och, och, dat kan er ook nog eens bij. Nou, ik haal even de papieren erbij hoor ogenblikje. Wilt u koffie?”

Een beetje kleur, een beetje emotie, een beetje passie en wellicht wat spiritualiteit. Is het een ramp als die hele abstractie een beetje vervaagt? Waar zou de mens geweest zijn als elke moeder haar baby “nuchter” zou opvoeden? Moeten we dan opnieuw leren huilen, lachen, boos worden? Vreselijk lijkt het me als je het leven doorbrengt met zo’n kille neutrale manier van denken. Dat statistische, overdreven wetenschappelijke perspectief die er bij het minste geringste wordt opgetuigd. Ik vind het walgelijk. Gelukkig zijn er genoeg mensen die in een flinke roes verkeren, zij bieden op zijn minst tegenwicht.
Want zoals Otto Weiss ooit schreef: “ er is één nuchterheid die bijzonder treurig is, namelijk die waaraan geen roes voorafging.”


28 reacties

DACS1973 · 15 mei 2011 op 09:56

[quote]En toen besefte ik het me weer.[/quote]
Nou heeft DreamOn het toch zo duidelijk uitgelegd 😆

Helaas is het niet de enige taalfout die niet had gehoeven: ‘word[b]t[/b] ik’, ‘die [b]jouw[/b] bij de kraag [b]vastpakt[/b] (moet meervoud zijn omdat het over nuchterheidscops gaat)’. Verder blijf ik bij het lezen op veel plekken ‘haken’ in zinnen die niet vlot leesbaar geformuleerd zijn.

Ik denk overigens dat het wel meevalt met die ‘verplichte’ Hollandse nuchterheid. Er wordt nogal wat afgejankt in Nederlandse TV-programma’s, en wat te denken van de totale idoterie die toeslaat als er een voetbal-EK of -WK bezig is?

LouisP · 15 mei 2011 op 10:00

Duizend bommen en granaten! Je stuk maakt wel wat los. In de zin van dat er een hoop hele bijzondere zaken in staan.
Mooi voorbeeld, dat voetbal! Allee, ‘k ga er een stukje uit aanhalen:

“Als je een romantisch en gevoelig mens bent, heb je vaak geen kans van slagen. Gevoeligheid en passie zijn remmende factoren geworden. Er is geen tijd, geen zin en vooral geen geld meer voor. Maar dat is niet eens de grootste belemmering. We hebben vooral ook te maken met een vastgevroren, dichtgekoekte nuchterheid. Gek wordt ik er van.”
Jammer van die laatste zin(en die ’t’)
Maar voor de rest erg goed overdacht.

“Is het een ramp als die hele abstractie een beetje vervaagt?”

Mooie vraag, mooie zin!

“Ik vind het walgelijk.” Gek wordt ik er van.” en
“Dit was hetgeen waar ik mijn hele leven zo’n allergie voor heb”

Deze zinnen had je er beter uit kunnen laten. De manier waarop je stukje is geschreven heeft zulke te duidelijke uitroepen niet nodig.

Heel goed geschreven!

Schorpioen · 15 mei 2011 op 11:04

Helemaal met Louis eens.
Een stuk met kop en staart en mooie voorbeelden.

* Dat van die taalfouten zouden ze eens wat nuchterder moeten benaderen.

Meralixe · 15 mei 2011 op 12:00

Ik heb steeds het gevoel dat de keuze van uw onderwerpen ook uw petje te boven gaan. Is het daardoor dat alles een beetje krampachtig overkomt?
Het kan natuurlijk ook aan mij liggen.(domme Belg….)

Nu eens eerlijk, ik schrijf bij een column een niet te tellen aantal fouten en dank de wetenschap dagdagelijks meerdere keren op mijn blote knieen voor de tekstverbeteraar. Verder herlees en herlees ik en maak ik werk van iedere zin en kneed hem om hem leesbaar te maken en zo de gave van het schrijven die ik niet heb zoals anderen op Column X enigsinds te benaderen. Als ik dan afgemaakt wordt voor een dt tje voel ik me niet goed.

DreamOn · 15 mei 2011 op 12:27

DACS1973 : Ja, schiet mij maar lek! Ik trek mijn handen er vanaf, als een schrijver niets, maar dan ook niets met feedback doet, dan ben ik er wel klaar mee.

Schorpioen: Nee, ik ben het totaal niet met je eens. Dit is een schrijversforum. Wij schrijven hier met een reden. Dat het voor de lezer goed/prettig/fijn/de-moeite-waard/ enz. is om hier columns te lezen.
Een column die stikt van de taal/spelfouten [b]is niet fijn om te lezen. [/b]
O, wat word ik toch pissig, als mensen maar blijven zeggen, det het er niet uitmaakt als er veel fouten gemaakt worden. :stom:

sylvia1 · 15 mei 2011 op 12:29

Verrassende wending na die voetbalintro. Je stoort je oprecht aan die kale zakelijkheid/cynisme, zo komt het over, en daardoor stoor ik me niet zo aan de taalfoutjes (wel jammer hoor). Bovendien zijn de voorbeelden heel overtuigend.
Trouwens, ik vermoed dat je de eerste vier [u]mannelijke[/u] reacties (en dat op een zondagochtend!) dankt aan de Ajax-Twente openingszin. Da’s ook knap!

DACS1973 · 15 mei 2011 op 12:39

[quote] ik vermoed dat je de eerste vier mannelijke reacties (en dat op een zondagochtend!) dankt aan de Ajax-Twente openingszin[/quote]
Nee hoor, in mijn geval zeer zeker niet. Die wedstrijd interesseert me geen moer. Niet omdat ik voor een andere club ben of zo, maar gewoon omdat het me niet kan schelen.

sylvia1 · 15 mei 2011 op 12:41

DO en DACS, deze column is op 9 mei om half 3 ingestuurd, DO’s reactie op zijn vorige column is die dag om 18 uur geplaatst, dus die opmerking kon nog niet meegenomen zijn. Verder vind ik het wel goed om op taalfouten te wijzen, inderdaad, maar de inhoud kan soms iets goed maken.

DACS1973 · 15 mei 2011 op 12:45

Ben het met je eens, DO. Een column dient op z’n minst foutloos geschreven te zijn. Ik vond het echter wel komisch dat uitgerekend de fout waar jij zo uitgebreid op gewezen had ook in dit stuk voorkwam.

LouisP · 15 mei 2011 op 12:48

det het er niet uitmaakt als er veel fouten gemaakt worden.

Iets nuchter bekijken wil niet zeggen dat het niets uitmaakt.

Ik vraag me af wat belangrijker is. Saaie dulcostukken waar geen enkele fout in zit maar waar verder ook totaal niets in zit. Of een stuk met fouten maar wat leeft, afvraagt, voorstelt, wikt en weegt.

Foutloze stukken die duidelijk zijn geschreven om woordspelingen, ‘z.g. woordgrappen te laten zien. Maar zo overduidelijk dat het eigen gevoel compleet verdwijnt. Bovendien, wanneer die z’g. grappen en sukkelig onderhuidsgevoel ook nog eens zo verschrikkelijk flauw zijn….mmmmm, dan 1000 maal liever ‘nuchtere stukjes’…
Ik heb het nog eens gelezen….erg goed geschreven…

Prlwytskovsky · 15 mei 2011 op 12:51

[quote]O, wat word ik toch pissig, als mensen maar blijven zeggen, det het er niet uitmaakt als er veel fouten gemaakt worden[/quote]

Gelukkig foutloos geschreven, Do’tje. 😆

DACS1973 · 15 mei 2011 op 12:52

Je loopt echter wel het risico dat je boodschap beter opgepikt wordt als je die taalkundig correct en prettig leesbaar onder woorden brengt.

DreamOn · 15 mei 2011 op 13:08

Een reactie is wat anders dan een column, Medeklinkerovski!
Een column lees ik nog vaak door, die laat ik ook lezen door mijn man, maar een reactie niet.
En als ik me dan op loop te winden -zoals net- ja, dan sluipt er heus wel eens een foutje in. :hammer:

LouisP · 15 mei 2011 op 13:12

Zo’n springend beest aan een touwtje krijgen, dat is inderdaad een lastige opdracht. Wij hebben het met onze kat, die we ook aan een tuigje doen omdat we bang zijn dat hij anders *hup* over de schutting springt, zo onder een auto, of recht in de armen van raskattendieven. Even stil blijven zitten tot ik dat ding heb omgegespt is er natuurlijk niet bij.

Leuk stukje!

Bovenstaande reactie is van Dacs op het stuk van Pally….

D’r staan ook foutjes in….leuk stukje! Mooi voorbeeld van Dulco en in de schaduw van de wanhoop..

Mup · 15 mei 2011 op 13:52

Ik ben helemaal pro-inhoud, wat betreft deze column! Om de emotie te vergroten zeg ik ook; kan korter!
‘Fouten’ storen me meestal pas als de inhoud me niet pakt. Ik ben wel altijd ‘blij’ aks ik er op gewezen wordt.

Hoop dat de reactie faudlooz is.

Groet Mup

DACS1973 · 15 mei 2011 op 13:53

:eh: Dulco….in de schaduw van de wanhoop? Wat bazel je toch, Louis? Ik kan er werkelijk geen touw aan vastknopen.

Dees · 15 mei 2011 op 14:16

Mooi! Mooie quote ook trouwens, kende ik nog niet.

@spellingsmensen, kijk je er wel voor uit dat je de column niet kaapt, want reageren is een, maar de hele column laten verdrinken in een spellingsdiscussie is niet leuk (zeg ik als iemand die dat ooit een keer heeft meegemaakt en daar geen fijn gevoel bij kreeg).

arta · 15 mei 2011 op 14:36

Ik houd ook niet van taalfouten, maar ze storen mij, wanneer iets goed geschreven, is al een heel stuk minder… Zelf word ik altijd blij wanneer ik op een foutje gewezen word, maar vind wel, net als Dees, dat in dit geval de negatieve reacties een verder leuke column, waaruit de schrijfpotentie absoluut spreekt, overschaduwen.

DreamOn · 15 mei 2011 op 14:44

@Dees @Arta: Ja, daar hebben jullie een goed punt.

Mien · 15 mei 2011 op 15:25

Goede kolom!

Mien

O, ja … ik hoop dat Ajakkes wint van Dwente

EDIT: ZE HEBBEN GEWONNEN !!!

Trukie · 15 mei 2011 op 17:35

“Een column lees ik nog vaak door, die laat ik ook lezen door mijn man, maar een reactie niet.”

Deze zin las ik ergens.

Lieve Do’tje in kwadraat (mijn ku-toets is stuk), die voorzieningen hebben we niet allemaal getroffen. Niet alle partners hebben er zin om teksten te corrigeren. Velen van ons zitten alleen te zwoegen. Bij jouw eerstvolgende column zullen we meewegen dat je er hulp bij hebt gehad.

Ik heb een tijdje geen columns ingestuurd. Maar als ik weer ga schrijven, weet ik dat ik ook foutjes over het hoofd zie. Deze discussie stimuleert niet om de pen weer op te pakken.

Lieve Do’tje, besteed in ieder geval ook aandacht aan de inhoud van een column.

@ Mien, aan het geluid vanaf de Markt te horen, dacht ik even dat Twente ver voor stond. Helaas werd ik in mijn keukentje misleid 😕

Trukie · 15 mei 2011 op 17:49

Mineur zijn we echt zo nuchter? Ik vind het wel meevallen. Je geeft met een aantal voorbeelden wel aan dat we steeds vaker voor een confrontatie weglopen. Vanmiddag stond er op de Markt een beeldscherm voor de voetbalwedstrijd. In mijn eigen huis werd ik opgeschrikt door de uitbundigheid van al die “nuchtere” lieden :lach:
Ik vind het wel een heel goed onderwerp om eens dieper op in te gaan.

DreamOn · 15 mei 2011 op 19:49

@Trukie: ook voordat ik Rikus kende, liet ik mijn columns eerst door anderen lezen, en las ik ook columns van anderen.

Dat doe ik nog steeds. Ik bied het ook vaak aan, ook hier op cx. Dus als je wat wilt laten lezen aan mij en daar mijn mening over wilt weten, of laten checken op foutjes, prima!
Ik heb nog nooit ‘nee’ verkocht aan mensen.

MIneur · 16 mei 2011 op 10:08

Ondanks dat ik uit principe zo min mogelijk wil reageren op reacties en dat aan de lezer over te laten, kan ik het toch niet laten om “even” te posten.

Allereerst iedereen die mij n.a.v. de column hierboven van zowel positieve/negatieve feedback heeft voorzien, bedankt! Ik zal jullie kanttekeningen meenemen. 😉

Om in te gaan op jullie reacties het volgende: Op het moment dat mijn vorige column nog niet gepubliceerd was, had ik deze al ingezonden. Vandaar dat ik de feedback op de vorige later heb gelezen. Dus, het is niet zo dat ik de feedback op de taalfoutjes niet serieus heb genomen. Dat zou mij niet sieren als (beginnend) columnist op CX.

Taalfouten, ja. Het feit dat ik tweetalig ben opgevoed mag natuurlijk niet een excuus zijn om die foutjes te maken. Ik ben zelf van mening (zoals hierboven in reacties ook aangegeven) dat taalfoutjes tot een bepaalde marge kunnen worden getolereerd, mits de inhoud van de column goed is. Echter, de schrijver moet wel duidelijk gewezen worden op de taalfouten, want bedenk maar wat er gebeurt als bij iedereen die schrijft de taalfouten gedoogd zouden worden. Nou, ik denk dat de Nederlandse taal in een mum van tijd zou verloederen.
Daarom heb ik geen kwaad te zeggen over lezers die mij met nadruk wijzen op taalfouten.

Echter (zoals hierboven ook aangegeven) hoort het natuurlijk niet zo te zijn dat reacties over taal en grammaticagebruik de column gaan overschaduwen. Er mag natuurlijk een discussie gevoerd worden, maar ik denk niet dat het etisch is om dat onder een column te doen.

Met groet,

MIneur

Mien · 16 mei 2011 op 10:32

Hierboven kan ook hieronder zijn.
Maar dat even ter zijde.

Mien

DACS1973 · 16 mei 2011 op 10:40

[d]Meralixe[/d] MINeur, hoewel ik weet dat feedback nooit negatief moet beginnen, heb ik me daar toch schuldig aan gemaakt. Eerst heb ik in mijn reactie gewezen op de taalfouten, daarna volgde een inhoudelijke reactie op (een deel van) je betoog. Dat had ik andersom moeten doen. Nu lag de nadruk te veel op die taalfoutjes.

Meralixe · 16 mei 2011 op 22:21

Meralixe kan het even niet volgen. Ik denk dat U Mineur bedoelde.

Het is U totaaaaaaal vergeven!!!!! :toeter:

DACS1973 · 17 mei 2011 op 08:55

Oh stom, ik bedoelde natuurlijk MINeur :stom:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder