In augustus liep ik een appartement tegen het lijf. Zomaar, vanuit het niets. Ik had het niet verwacht en was er daarom ook niet op voorbereid. Het was mooi, rustig. Precies wat ik zocht. Ik voelde me er direct thuis, een soort van ik-ken-jou-al-langer-dan-vandaag. Na kijken en keuren was het toch wel je van het en een week later zetten vriendlief en ik onze handtekening onder het contract. Per 1 oktober, staat op het papier. Direct bel ik mijn moeder op om het nieuws te vertellen. Haar stem klinkt blij en verbouwereerd tegelijk. Hoewel ik haar er een tijd geleden voorzichtig op voorbereid heb, zodat ze rustig aan het idee kan wennen. Vol enthousiasme heeft ze allerlei spullen ingekocht, variërend van een bestekset tot een frituurpan. Moeders heeft er duidelijk zin in. Ik zou er bijna meer achter zoeken, wat ik uiteraard niet doe.

Moeders heeft het er moeilijk mee gehad. ‘Ik heb last van het lege-nestsyndroom’ vertelde ze. Zal toch wel meevallen, mam? Vele malen hebben we erover gepraat. ‘Zou je niet een paar jaartjes gaan sparen?’ probeerde ze. Wat ik dan weer keihard afwees onder het mom van eigenwijze mensen gaan vanzelf wel op hun bek. Uiteindelijk kreeg ik het idee dat ze zich erbij neergelegd had. ‘Het is natuurlijk, het zou juist raar zijn als je hier zou blijven wonen’ vertelde ze. ‘ Wat uiteraard niet zegt dat ik je weg wil hebben, he!’

Terwijl de dagen langzaam slijten tot de dag van verhuizing, ben ik druk in de weer met spullen uit alle uithoeken van Nederland te halen. Marktplaats is een geniale uitvinding. Als ik mijn rustmoment heb, denk ik na. Terwijl moeder druk ratelt over wanneer zij kan komen klussen vormt zich een brok in mijn keel. Langzaam vullen mijn ogen zich met traanvocht en voor ik het weet biggelen ze over mijn wangen. Ik ga dit missen. Dit huis. Dit gezin. De warmte. De veiligheid. Wat mijn moeder een paar maanden terug voelde, voel ik nu. Ik heb last van het lege-nestsyndroom. Maar dan omgekeerd.

Categorieën: Algemeen

6 reacties

Mup · 3 oktober 2008 op 18:55

Dat geeft moed, het idee dat als mijn dagbedervers ‘pleite’gaan, dat zij daar moeite mee hebben, klasse! Leuk beschreven. Waarbij een leuke relatie met je moeder duidelijk naar voren komt.

[quote]een soort van ik-ken-jou-al-langer-dan-vandaag.[/quote]

Als ik dat over iemand denk, is dat meestal negatief, op ben ik op mijn hoede maar voor het appartement bij jou zeker niet zo bedoeld

Groet Mup.

doemaar88 · 3 oktober 2008 op 23:35

Dankjewel Mup. Het is een lastige situatie, zowel voor moeders als voor mijzelf… Hoewel ik een jaar lang heb getetterd dat ik niet kon wachten, gaat het nu wel erg snel :hammer:

Ach, het hoort erbij zal ik maar zeggen 😉

pally · 4 oktober 2008 op 00:16

Leuke omkering van een gevoel dat pas bij je opkomt als de werkelijkheid voor de deur staat.

groet van Pally

KawaSutra · 4 oktober 2008 op 00:45

Volgens mij noemen ze dat ook wel vliegangst. 😀

Dees · 5 oktober 2008 op 10:28

Ahgossie, ik krijg er helemaal vleugelgevoelens van als ik het lees 😀

enne lol@Kawa, inderdaad!

Mien · 10 oktober 2008 op 00:40

Wel oppassen voor de Koekkoek en ander vreemd gevogelte want hun nestdrang is onomkeerbaar!

Mooi staaltje column met een prachtig einde.

Mien Flat

Geef een reactie

Avatar plaatshouder