Het begrip open relatie vind ik eigenlijk maar een vreemd verschijnsel.
Wat zou het lekker zijn om zonder ook maar met iemand rekening te hoeven houden, toe te kunnen geven aan al dat lekkers dat voorbij komt fladderen. Of wanneer je een stijve oprisping krijgt, er zonder mankeren diverse kontjes, mondjes en dozen paraat staan om jou aan je gerief te helpen. Eh zonder betaling uiteraard. Aan de andere kant, vinden we het ook fijn te weten dat er iemand is die lief en leed met je deelt of als je oude dag aanbreekt. Als je al krakend, steunend en zuchtend je flesje wijn naar boven moet sjouwen. Of op de momenten dat je zwak, ziek en misselijk bent. En op alle gezellige momenten die hier tussen in liggen. Zijn deze momenten het waard om je een leven lang te binden aan één vaste partner en je eventuele nageslacht?

Wanneer het gevoel van opgesloten zijn mij soms bekruipt, dan begrijp ik opeens waarom ‘open relaties’ zo populair zijn tegenwoordig. Als ik de woorden open relatie intik op google, dan merk ik dat er bosjes mensen zijn die eigenlijk niets zien in een vaste verbintenis, in de zin van het hebben van één vaste partner.

Ik wil hier toch het mijne van weten. Hoe houdt een open relatie nou stand? Hoe ga je om met jaloezie? Talloze forums over dit onderwerp zijn er te vinden. En nieuwsgierig als ik ben, bezoek ik er één. Al gauw lees ik dat één van de bindende factoren van het hebben en onderhouden van een ‘goed werkende’ open relatie het maken van afspraken is.

Nou lekker is dat, een open relatie die met afspraken begint….. DAT WIL JE JUIST NIET! Je wilt je helemaal suf kunnen neuken. Het gevoel van lang leve de lol en geen verantwoording af hoeven leggen. Toch?

Je wilt dan toch kunnen doen wat, waar, wanneer en met wie je maar zin hebt? Zonder het geleuter van je mag hem/haar niet vaker dan 5 keer zien. Of geen sex in het gezamenlijke bed. Maar op het moment dat je je verveelt of je niet zo lekker voelt, dan wil je je vaste partner bellen voor wat gezelligheid. Ja, da’s lekker.

Een open relatie is volgens mij een utopie. Een open relatie heb je met je kapper, je arts of met een hoertje. Van deze mensen kun je gebruik maken wanneer het jou uitkomt en wanneer je daar zin in hebt. Geen van hen zal komen om een lekker sinaasappeltje voor je te persen als je ziek bent. Of je kont afvegen als je te krakkemikkig bent om te bukken.

Ik zucht nog eens diep en kruip lekker naast mijn vent in bed. Ik snuif zijn geur op en kijk naar zijn vertrouwde lijf. Ik laat mijn gedachten gaan over alles wat we samen delen en het gevoel van eenheid. En ik bedenk me dat alle vrijheid van de wereld hier niet tegen op weegt.

Categorieën: Maatschappij

17 reacties

Kees Schilder · 20 augustus 2005 op 10:07

Prikkelende column waarin de volwassenheid het wint van het vluchtige. Geweldige column.

Geertje · 20 augustus 2005 op 10:56

Heerlijk geschreven column.

[quote]Wat zou het lekker zijn om zonder ook maar met iemand rekening te hoeven houden, toe te kunnen geven aan al dat lekkers dat voorbij komt fladderen[/quote]

Om in de ‘sfeer’ te blijven, daar is geen reet aan. En sinaasappeltjes uitpersen kan ik zelf doen, griep heb ik dus al jaren niet meer. 😀

SenorChielos · 20 augustus 2005 op 12:08

[quote]Nou lekker is dat, een open relatie die met afspraken begint….. DAT WIL JE JUIST NIET! Je wilt je helemaal suf kunnen neuken. Het gevoel van lang leve de lol en geen verantwoording af hoeven leggen. Toch?[/quote]

Ja, dat zal het zijn misschien. Datgene waarom open relaties zo populair zijn, vooral ook onder het jongere publiek. Een open relatie, een scharrel, ach geef het een naam. Zolang er maar GEEN afspraken gemaakt hoeven te worden. En je geen gevoel van schuld bekruipt, wanneer je met iemand anders het bed deelt.

Leuke column! 🙂

Li · 20 augustus 2005 op 12:25

Het grappige is dat ik, tot vlak voor het eind, de laatste alinea in gedachteh had als reactie.
Ik denk er dus net zo over.
Goed geschreven.

Li

Troy · 20 augustus 2005 op 13:12

Een open relatie als utopie…Nee, dan toch maar die perfecte “gesloten” relatie. Maar ook het hebben van zo’n relatie is voor veel mensen een utopie denk ik. Of ze zijn er niet toe in staat om zo’n soort relatie te onderhouden, of ze kunnen gewoonweg niet die “juiste” partner vinden.

Goed geschreven column en ik ben benieuwd naar Bakema’s reactie. Hij kan natuurlijk ook zijn reactie op SenorChielos even copieren 😉

Grt Troy

Louise · 20 augustus 2005 op 13:28

De super-open relatie waar zonder verantwoordelijkheden op los geleefd kan worden, bestaat niet. Net zomin als de super-relatie zonder verplichtingen en verantwoordelijkheden.
Mee eens dus.

Lekker geschreven ook.

KawaSutra · 20 augustus 2005 op 16:20

Ben het helemaal met je eens.
Goed geschreven, leuke column.

Ma3anne · 20 augustus 2005 op 18:34

De open relatie heb ik zo langzamerhand in alle vormen aan me voorbij zien trekken door de jaren heen. Vele zijn gesneuveld, maar sommige floreren al jaren.

De volgende spreuk kwam ik tegen:

[i]Heb je nog seks of golf je al?[/i]

Dit lijkt mij een vraag voor monogame echtelieden die op elkaar zijn uitgekeken. En dat lijkt me erger dan welke open relatie dan ook. 😀

Lekker leesbare column, goed geschreven.

Wright · 20 augustus 2005 op 19:15

De eerste zin van de eerste alinea, vind ik haaks staan op de rest van dezelfde alinea.Dat een open relatie geen utopie hoeft te zijn, blijkt telkens weer uit de reacties van Bakema, waar het wel schijnt te werken. (Waar blijft hij eigenlijk?) 🙄
Persoonlijk ken ik geen relatie waar het wel werkt.

prikkels · 20 augustus 2005 op 19:32

Dank voor alle reacties. Its good to be back.

Wright: Het ging mij ook niet zozeer om de vorm van de relatie dan wel het BEGRIP open relatie. Wat versta je daaronder en hoe werkt het in de praktijk. Wat doe je als je verliefd of gevoelens krijgt voor een bijliefde? Ik begrijp best dat Bakema zegt dat hij lust en liefde gescheiden houdt. Dat zijn ook 2 aparte begrippen, die echter in elkaar over kunnen vloeien. Maar je kunt me nauwelijks wijs maken dat je geen fluit voelt voor een bijliefde en dat het puur om de lust gaat en daar schuilt volgens mij het gevaar in van het hebben van een relatie waarin je niet monogaam bent.

Ik heb na een jarenlange monogame relatie zelf ook kort voor deze vorm gekozen. It didn’t suit me. Een goede vriend van mij heeft na 10 jaar zijn open relatie met zijn vrouw op de klippen zien lopen omdat hij verliefd werd op een ander. Dus ja, ik denk op zich dat het hebben van een open relatie zoals wij het begrip open relatie hanteren een utopie is. Uitzonderingen zoals Bakema daargelaten. Aan de andere kant monogame relaties zijn ook niet je dat, gezien het percentage echtscheidingen.

Ik denk veel meer dat het begrip open relatie niet zozeer gaat om het in de rondte wippen, maar meer of je je ziel en zaligheid, geheimen, diepste wensen etc met je partner kunt delen. Die betekenis heeft althans voor mij het hebben van een open relatie.

Pffffff was niet de bedoeling om een column over een column te schrijven of een hele verhandeling.

Wright · 20 augustus 2005 op 19:55

Ik vond de column over de column eigenlijk beter, Prikkels. 😛

melady · 20 augustus 2005 op 23:35

Leest lekker weg, leuke column.

Bakema is waarschijnlijk op vakantie 😀

Dees · 21 augustus 2005 op 12:14

Hey Prikkels,

Je vakantie heeft je goed gedaan 😉 Met veel plezier gelezen..

prikkels · 21 augustus 2005 op 12:43

Dees, het heeft er ff nix mee te maken met deze column, maar ik ben dol op jouw foto. Eén van de van de leukste hier. Hm wat zeg ik, ik vind het echt de leukste. Don’t change it.

klungel · 21 augustus 2005 op 16:59

Hmm, er is de laatste tijd een hoop over open relaties geschreven.
Deze vind ik ook weer zeer de moeite waard.

Als conclusie zou ik voorzichtig willen zeggen dat een open relatie het toestaan van matrasjes is. Misschien dekt dat de lading wel. De rest is denk ik het schoppen van het een tegen het ander zonder dat het echt een doel heeft.

mrcrash · 24 augustus 2005 op 02:27

Open of dicht. Het woord relatie zegt het al. Dat betekent afspraken en af en toe gewoon hard werken.

Super goeie column overigens.

bert · 27 augustus 2005 op 12:33

Ik denk dat een open relatie maar voor weinigen is weggelegd, in de 70 er jaren zag je dat nog wel, waarbij meerdere jongeren met elkaar in een comune leefden. Daarna is dat toch langzaam verdwenen. Blijkbaar werkt het niet.
Vrije sex komt wel veel voor. Dat vind ik echter iets anders dan een open relatie.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder