In het boek Ulysses van James Joyce is een van de protagonisten Stephen Dedalus voortdurend aan een verschijnsel onderhevig, dat in de Engelse literatuur ‘epiphany’ heet. Je zou het als openbaring kunnen vertalen, plotseling het licht zien, in een ondeelbaar moment inzicht verkrijgen. Nu was Stephen op zijn tweeëntwintigste een genie, en ben ik op mijn eenenveertigste een tamelijk lomp stuk vreten, maar ik kreeg deze week toch een epiphany waar de honden geen brood van lusten. Radio 2 wijdde een hele dag aan het EK 74 en de TV deed daar nog eens een schepje bovenop. Prompt werd mij in alle pijnlijke hevigheid duidelijk wat voor een zielige natie van slechte verliezers dit is. Ik weet niet waar ik het moet zoeken van schaamte tegenover de rest van de Europese gemeenschap omwille van zoveel kinderachtigheid. Wat wonen er in dit land toch veel zielepoten.
Pas echt grijs wordt het, wanneer Kamerleden uitstel van het debat over vrije meningsuiting vragen omwille van Nederland-Duitsland. De Kamer heeft met Oranje gemeen dat zij bestaat uit een stelletje overbetaalde onderpresteerders. Nu geef ik ruiterlijk toe dat dat debat over vrijheid van meningsuiting wel kan wachten. Wanneer echter de minister en staatssecretaris van een corrupt ministerie als vechtende katten over straat rollen, de aan elf maagzweren lijdende staatssecretaris eruit wordt gebonjourd, maar de minister er nog zit, is de klus van de Kamer nog niet eens half af. Met het onderwijs van dat ministerie kunnen we in Europa toch al niet voor de dag komen. Corruptie? Het lijkt hier Italië wel. Ik weet zeker dat je daar niet extra hoeft te betalen voor een treinkaartje aan het loket. Kan Europa daar niet eens wat aan doen?
Ik hoop dat Duitsland wint. Dat zal de bewoners van deze gemakzuchtige, vieze, smerige, bekladde, bekraste en overvolle polder hun plaats leren. Een voorhoedepositie in de Europese vaart der volkeren verdient dit land in ieder geval niet. Niet met deze gezondheidszorg, niet met dit onderwijs en niet met deze kutmentaliteit. Een dergelijk zich in zelfmedelijden wentelend en aan zelfoverschatting lijdend volk is heel erg dringend aan een openbaring toe. Een volk dat een stelletje arrogante slechtgehumeurde journalisten tot geweten der natie bombardeert, roept zwavelregens en zondvloeden over zich af.
Op de 15de ben ik op weg naar Dublin, alwaar ik wordt opgewacht door een jongetje van net eenentwintig met wie ik vervolgens lekkere gore beestachtige sex ga bedrijven in de Boiler House Sauna. Daarvoor mis ik graag een een in strafschoppen verzandende kutwedstrijd. Pfft. Spelen tot ze erbij neervallen, dat zou pas echt oorlog zijn. Terwijl ik lig te beesten, Oranje loopt te stuntelen en heel Nederland zijn tijd zit te verspillen, mag ik hopen dat de Kamer zaken afhandelt, waar we belasting voor hebben betaald. En wat die vrijheid van meningsuiting betreft: die houden de columnisten wel in de gaten.


7 reacties

Mosje · 14 juni 2004 op 20:10

Mag ik een suggestie doen als je morgen naar Ierland afreist?
Koop een enkeltje!

rrobin · 14 juni 2004 op 20:27

Ik ga even niet in op de inhoud, maar een van de storende dingen die in columns vaker voorkomen is het feit dat veel columns uit slechts twee alinea’s bestaan.. De gewenste inleiding, omdat de redactie zonder [i]teaser[/i] de column niet plaatst, en vaak één alinea met “de rest”..

[quote] Kan Europa daar niet eens wat aan doen? Ik hoop dat Duitsland wint. [/quote]
Eén return ertussen had het leesbaarder gemaakt..

Just my $.02

pepe · 14 juni 2004 op 22:29

Je bent vrij te schrijven wat je denkt. Dat doe je dus ook heel duidelijk.

Ik ben geen voetbalfan, hoop dat ze elkaar heel laten en er geen rellen komen. Het hoort een leuk spelletje te zijn. Net als het spelletje wat jij voor ogen hebt.

Ik ben het met voorgaande reactie eens, jammer dat je de tekst niet hebt verdeeld in alinea’s. Het leest wat makkelijker als je dat wel zou doen.

Al met al toch aardig geschreven, op naar de volgende column…

Maurits · 14 juni 2004 op 23:32

Een epiphany, ik kreeg er ook een toen ik je eerste alinea gelezen had. Het leek even of we met een geletterd mens te doen hadden. Maar lezing van de rest van je schrijfsel deed dit beeld jammerlijk te niet. Tja, van Lidt, als je in Duitsland geboren was, had je ongetwijfeld gehoopt dat Nederland zou winnen. Hoe je er uit ziet daar maak ik me liever geen voorstelling van. Maar lomp, het zou bij je denkpatroon passen. Toch een stukje zelfkennis. Maar beste van Lidt, op grond van je verwachtingen Dublin betreffende had je beter Van Bil kunnen heten. Ik hoop dat het jochie in Dublin weet waar hij aan begint.

Eftee · 14 juni 2004 op 23:48

Goh, je had of een rotbui of je schaamt je dood voor de Nederlanders. Vergeet je in Dublin niet te vertellen waar je vandaan komt?
Vooral uit je laatste alinea blijkt wel waar jij meestal mee bezig bent.
Rommelige column, waaruit maar niet naar voren komt wat het onderwerp nu eigenlijk is.

Louise · 15 juni 2004 op 09:48

[quote]deze gemakzuchtige, vieze, smerige, bekladde, bekraste en overvolle polder hun plaats leren. Een voorhoedepositie in de Europese vaart der volkeren verdient dit land in ieder geval niet. Niet met deze gezondheidszorg, niet met dit onderwijs en niet met deze kutmentaliteit. Een dergelijk zich in zelfmedelijden wentelend en aan zelfoverschatting lijdend volk[/quote]

En jij zet de eerste stap in de goeie richting door lekkere gore beestachtige sex te hebben met een jongetje van net eenentwintig…

Je had echt een rotdag, hè? 🙁

Ma3anne · 15 juni 2004 op 13:58

sjongejonge

Geef een reactie

Avatar plaatshouder